• Πολιτική

    ΣτΕ: Δικαστικός έλεγχος της απόφασης του Αρείου Πάγου για το κόψιμο του «κόμματος Εμφιετζόγλου»

    Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Μηχανική

    Πρόδρομος Εμφιετζόγλου


    Συγκαλείται το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) , για να εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία κόπηκε το κόμμα Εμφιετζόγλου από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Αφορμή για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η προσφυγή του κόμματος “Πατριωτική Ένωση – Πρόδομος Εμφιετζόγλου”, κάτι που δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, με την οποία ζητεί να κριθεί παράνομη η ανακήρυξη των κομμάτων ως προς το σκέλος που αφορά το κόμμα του.

    Η συζήτηση

    Η συζήτηση έγινε στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ μόλις 20 μέρες μετά την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ιωάννης Παπαγιάννης) καθώς το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου “κόπηκε” με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.

    Η πλευρά του κ.Εμφιετζόγλου υποστήριξε πως χωλαίνει το σύστημα ανακήρυξης των κομμάτων, καθώς αρεοπαγίτες σε διοικητικό σχηματισμό αποφασίζουν για την τύχη των κομμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περαιτέρω κάποιο ένδικο μέσο και χωρίς δικαίωμα ακροάσεως του ενδιαφερόμενου.

    Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπαδημητρίου (συνήγορος Εμφιετζόγλου) ανέφερε ότι δεν υπήρχε ταυτότητα του ονόματος του κόμματος με άλλου κόμμα, δηλαδή, δεν υπάρχει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του, αν ληφθεί υπόψη ότι στις εκλογές συμμετέχουν κόμματα με πολύ συγγενή ονοματοδοσία, όπως είναι «ΚΚΕ», «ΚΚΕ Εσωτερικού» και «ΚΚΕ μ-λ».

    Στον αντίποδα οι συνήγοροι των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (ΝΣΚ) Αναστάσιος Κολούτσος και Σπυριδούλα Θωμοπούλου τόνισαν ότι η αίτηση ακύρωσης του κ. Εμφιετζόγλου είναι απαράδεκτη αφού δεν προσβάλλει διοικητική πράξη έτσι ώστε να υπάγεται στη δικαιοδοσία του ΣτΕ, αλλά ούτε δημιουργεί δικαιοδοτική διαφορά.

    Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος αναμένεται σε σύντομο διάστημα. Για το λόγο αυτό η κυρία Χρυσικοπούλου έδωσε προθεσμία μόνο δύο ημέρες για τις καταθέσεις των υπομνημάτων των δύο πλευρών (μέχρι 15.6.2023).

    Διαβάστε επίσης:

    «Επίδομα πληθωρισμού» και για τον Σολτς

    Πούτιν: Δεκαπλάσιες απώλειες η Ουκρανία έναντι της Ρωσίας

    Μητσοτάκης: Στον ναύσταθμο Σαλαμίνας θα ελλιμενίζονται οι 3 φρεγάτες Belharra

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ