• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Στον ναύσταθμο Σαλαμίνας θα ελλιμενίζονται οι 3 φρεγάτες Belharra

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος, στη Δημοτική ιχθυαγορά στη Σαλαμίνα

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος, στη Δημοτική ιχθυαγορά στη Σαλαμίνα


    Στη Σαλαμίνα βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των περιοδειών του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

    Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα και στις φρεγάτες Belharra, στις αυξήσεις των συντάξεων αλλά και στον τομέα της Υγείας.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Mιας και είμαστε στη Σαλαμίνα, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ναύσταθμο της χώρας, θέλω να ξέρετε ότι εδώ στη Σαλαμίνα θα βρουν την θέση τους στο τέλος του 2025 οι τρεις φρεγάτες Belharra, οι οποίες ναυπηγούνται στα γαλλικά ναυπηγεία και θα ενισχύσουν σημαντικά τον στόλο μας. Εδώ, στη Σαλαμίνα θα βρίσκονται».

    «Να γνωρίζετε όλες και όλοι ότι η πολιτική της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση αυτή διότι μία ισχυρή χώρα, μία χώρα με αυτοπεποίθηση, πρέπει να μπορεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και για να μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο μας ως παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η δέσμευση η δική μου και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εξακολουθούν να ενισχύονται από το περίσσευμα του Έλληνα φορολογούμενου. Γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε όταν βρισκόμαστε σε μία δύσκολη γειτονιά, με έναν ερειστικό και προκλητικό γείτονα», σημείωσε.

    Μισθοί και συντάξεις

    «Ξέρετε ότι μια κεντρική μου δέσμευση είναι πολύ συγκεκριμένη: η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

    «Μας λένε “πώς θα πετύχετε τους καλύτερους μισθούς;”. Τους λέω, για να δούμε τι πετύχαμε την περασμένη τετραετία. Έβλεπα τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, πήγαμε από μέσο μισθό 1.050 ευρώ σε μέσο μισθό 1.200 ευρώ μέσα σε μία τετραετία.

    Θα φτάσουμε το μέσο μισθό στην πατρίδα μας στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Με περισσότερες επενδύσεις, με περισσότερες θέσεις εργασίας, με εργοδότες οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γιατί θα ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό, όπως, παραδείγματος χάρη, γίνεται στο Πέραμα, από την άλλη πλευρά του περάσματος», πρόσθεσε.

    Και συνέχισε: «Πήγα πριν από τις εκλογές και είδα τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να σφύζει πάλι από ζωή, με χαρούμενους εργαζόμενους οι οποίοι παίρνουν καλούς μισθούς και, επιτέλους, ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία».

    Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα πω μία κουβέντα για τους συνταξιούχους -επειδή αυτό είναι κάτι το οποίο το ακούω από παντού: τον λογαριασμό για τον νόμο Κατρούγκαλου τον στείλατε σε αυτόν ο οποίος τον ψήφισε. Το δικό μας χρέος είναι να εξακολουθούν να αυξάνονται οι συντάξεις. Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορείτε να περιμένετε καλές ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις. Και για όσους έπεσαν θύμα της προσωπικής διαφοράς, θα εξακολουθούμε να σας στηρίζουμε έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει».

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος, στη Δημοτική ιχθυαγορά στη Σαλαμίνα
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος, στη Δημοτική ιχθυαγορά στη Σαλαμίνα

    Εθνικό Σύστημα Υγείας

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο σύστημα Υγείας, επαναλαμβάνοντας ακόμα μία φορά «τη δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας, που δεν είναι άλλη από τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

    «Ξέρετε ότι τα τέσσερα χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις, ίσως η πιο δύσκολη ήταν η κρίση της πανδημίας», είπε και τόνισε: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατάφερε και στάθηκε όρθιο, ταυτόχρονα όμως, επειδή η προτεραιότητά μας ήταν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάποιες από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να υλοποιήσουμε αναπόφευκτα έμειναν πίσω».

    «Γι’ αυτό και η δεύτερη τετραετία θα είναι τετραετία στην οποία το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αλλάξει όψη. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές σε ορίζοντα τετραετίας. Αναμορφώνουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων μας. Ξαναφτιάχνουμε από την αρχή σχεδόν όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας», είπε και συνέχισε λέγοντας:

    «Στηρίζουμε ακόμα παραπάνω τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, ο οποίος για πρώτη φορά κάνει τα πρώτα του βήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη πριν οι συμπολίτες μας αναγκαστούν να φτάσουν στο νοσοκομείο.

    Και, βέβαια, δίνουμε μεγάλη έμφαση στις προληπτικές εξετάσεις. Για όλες τις γυναίκες οι οποίες είναι μαζί μας, ειδικά τις γυναίκες άνω των 50, γνωρίζετε σήμερα ότι για πρώτη φορά λάβατε ένα μήνυμα από την ελληνική πολιτεία για δυνατότητα δωρεάν μαστογραφίας σε δημόσια ή ιδιωτική δομή. Προσέξτε, δωρεάν μαστογραφία σε δημόσια ή ιδιωτική δομή και μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει σχεδόν 8.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού -δεν το γνώριζαν οι γυναίκες αυτές- σε πρώιμο στάδιο, με πάρα πολύ καλή δυνατότητα πλήρους ίασης. Αυτό σημαίνει δημόσια πολιτική υγείας στην πράξη».

    Παράλληλα, ανέφερε: «Και επειδή πολλή φασαρία έγινε τελευταία και για τα ζητήματα της αντιμετώπισης του καρκίνου -νομίζω στις οικογένειές μας όλοι έχουμε περάσει από αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία, να έχουμε κάποιον συγγενή μας με καρκίνο- θέλω να πω μόνο δύο πράγματα.

    Η κυβέρνηση αυτή υλοποίησε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη αρχίσει και τρέχει, λέγεται «ΟΙΚΟΘΕΝ». Τι είναι το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ»; Να μπορεί να έχει ένας καρκινοπαθής τη δυνατότητα να λάβει τη θεραπεία του, τη χημειοθεραπεία του, στο σπίτι του. Από το να τρέχει στο «Μεταξά» ή στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, θα έρχεται ο γιατρός και ο νοσηλευτής στο σπίτι του θα του χορηγεί τη θεραπεία. Είναι μία μεγάλη τομή για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας.

    Και βέβαια, να επαναλάβω για ακόμα μία φορά τη δέσμευσή μου: δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει οποιοσδήποτε ασθενής με καρκίνο στη χώρα μας ο οποίος, εφόσον το κρίνει ο γιατρός του, να μην έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία που προσφέρει η επιστήμη, δωρεάν, τελεία και παύλα. Για να σταματήσουν κι όλες αυτές οι ψευδείς φήμες περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διάφορες άλλες σαχλαμάρες τις οποίες ακούω σήμερα από την απελπισμένη αντιπολίτευση».

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εμείς θα στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, και όπου χρειάζεται -προσέξτε, γιατί κι αυτό μπορεί να γίνει, γίνεται ήδη σήμερα που μιλάμε όπου χρειάζεται- η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αυτή δεν πρόκειται ποτέ να αποβεί σε βάρος του ασφαλισμένου. Δωρεάν θα είναι η παροχή υπηρεσιών, είτε μιλάμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε για υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να παρέχει και ο ιδιωτικός τομέας συμπληρωματικά προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος, στη Δημοτική ιχθυαγορά στη Σαλαμίνα
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος, στη Δημοτική ιχθυαγορά στη Σαλαμίνα

    Αντιμετώπιση της ακρίβειας

    «Η επόμενη, λοιπόν, τετραετία, φίλες και φίλοι, θα είναι η τετραετία στην οποία η χώρα μπορεί πραγματικά να κάνει το μεγάλο άλμα και να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και παθογένειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Ξέρω ότι και σήμερα ακόμα δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Ξέρω ακόμα ότι υπάρχουν προβλήματα με την ακρίβεια. Η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί και επιμένει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό. Αλλά αυτό το ζήτημα δεν λύνεται μόνο με ενισχύσεις τύπου Market Pass, λύνεται πρωτίστως με καλύτερους μισθούς και με περαιτέρω μείωση φόρων για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος τετραετίας, με αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί, διότι ο σκοπός μας είναι να στηρίξουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την ελληνική οικογένεια», πρόσθεσε.

    Και συνέχισε: «Η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά κρίσης και δεν είναι άλλο από το δημογραφικό. Εμείς θα στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και κυρίως την εργαζόμενη μάνα για να μπορεί πιο εύκολα να αποκτήσει παιδιά, αλλά ταυτόχρονα να συνδυάζει τις υποχρεώσεις της ανατροφής των παιδιών μαζί με τους πατεράδες, οι οποίοι και αυτοί πρέπει να παίζουν ολοένα και περισσότερο ρόλο, μαζί με τη δυνατότητα να έχουν και μία επαγγελματική σταδιοδρομία και να μπορoύν περισσότερες γυναίκες να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και να στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα».

    «Σήμερα η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή πλειοψηφία, για να μην ξαναμπλέκουμε σε περιπέτειες και να μπορέσουμε από τις 26 Ιουνίου να σηκώσουμε τα μανίκια, να συνεχίσουμε τη δουλειά, να δουλεύουμε για την καθεμία για τον καθένα ξεχωριστά, για να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Αυτό τελικά ήταν και το μεγάλο μήνυμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Επιβραβεύτηκε μία κυβέρνηση η οποία έδωσε έμφαση στην αποτελεσματικότητα, η οποία κατάλαβε ότι τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα και στη συνεργασία που είχαμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κοιτάξαμε ποτέ τι ψήφιζαν οι Δήμαρχοι. Ποτέ.

    Όποιος Δήμαρχος χρειαζόταν τη στήριξη του κράτους την είχε, γιατί ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε αρωγοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί τα προβλήματα τελικά δεν έχουν χρώμα», πρόσθεσε.

    «Και για την επόμενη μέρα ένα πράγμα μπορώ να σας εγγυηθώ – είπε ο κ. Μητσοτάκης – φόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν και πάλι θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και χρέος μου είναι και πάλι να ενώσω την ελληνική κοινωνία.

    Εμείς δεν επενδύσαμε ποτέ στο διχασμό, επενδύσαμε μόνο στην ενότητα. Θέλουμε η χώρα να προκόβει συνολικά και η χώρα θα προκόψει συνολικά με μια σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιο έμπειρη, πιο έτοιμη τώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις»

    Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είμαστε στην αρχή ενός πολύ θετικού κύκλου για την πατρίδα μας, ενός κύκλου ευημερίας. Τονίζω, όμως, ευημερίας με λιγότερες ανισότητες. Ενός κύκλου που το κράτος θα μπορεί να επιστρέφει τον πλούτο τον οποίο η οικονομία δημιουργεί πίσω στην κοινωνία με ποιοτικές παροχές υγείας, παιδείας, ασφάλειας, αυτό το οποίο περιμένετε από το κράτος. Με ένα κράτος το οποίο θα είναι δίπλα σας σε κάθε δυσκολία και το οποίο θα στηρίζει τους πιο αδύναμους».

    Κατά την επίσκεψή του στη Σαλαμίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε και από τη Δημοτική Ιχθυαγορά του νησιού, ενώ βρέθηκε και στον Σύλλογο Γονέων – Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Σαλαμίνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκε για τις δράσεις του Συλλόγου, που λειτουργεί από το 1992, και συνομίλησε με παιδιά που απασχολούνται καθημερινά στον χώρο Ημερήσιας Φροντίδας.

    Τι θα κάνει την επόμενη μέρα με φορολογία και κοινωνική πολιτική

    Στο πρώτο συρτάρι του προσωπικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «στρατηγείο» της ΝΔ στην οδό Πειραιώς βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πρώτα νομοσχέδια, καθώς και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, της νέας, «άλλης» κυβέρνησης του, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν εκ νέου το «τιμόνι» της χώρας στις 25 Ιουνίου.

    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τα δύο αυτά νομοσχέδια θα αφορούν πρώτον στον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του επιτελικού κράτους – γιατί ακριβώς αυτό είναι το «λογισμικό» πάνω στο οποίο τρέχει όλη η διακυβέρνηση της χώρας, όπως συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του – και δεύτερον στη φορολογία.

    Οι νέες μειώσεις φόρων και η «έξυπνη» πάταξη της φοροδιαφυγής

    Αναφορικά με τη φορολογία, και με δεδομένη από τη μια τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας νέος φόρος», την ανάγκη ύπαρξης σταθερών φορολογικών συντελεστών ώστε οι όροι του παιχνιδιού να είναι γνωστοί, αλλά και τη σύνδεση των φορολογικών εσόδων με την κοινωνική πολιτική, και από την άλλη τις «συστάσεις» της Κομισιόν να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση κυρίως των αυτοαπασχολουμένων, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης, θα αποτυπώνονται οι μεγάλες παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ:

    • Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί, από 1 Ιανουαρίου 2024 για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες,
    • η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε σχέση με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης,
    • η νέα μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών,
    • η νέα μείωση των τεκμηρίων κατά 30% από το 2025,
    • η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο ως το τέλος του 2023. Αλλά και η νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά

    Παράλληλα, στις φορολογικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι και η περαιτέρω χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης, ώστε να γίνονται αυτοματοποιημένοι και ως εκ τούτου καλύτεροι διασταυρωτικοί έλεγχοι, όχι μόνο με τη φορολογική διοίκηση αλλά και με το ασφαλιστικό σύστημα, με τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να διαμηνύουν ότι «οι φυσικοί έλεγχοι ανήκουν πλέον στο χθες».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, στη «νέα φορολογική μέρα» εντάσσονται μεταρρυθμίσεις για:

    • την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με στόχο η επέκταση των POS να αγγίξει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας,
    • τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα φορολογικά συστήματα της ΑΑΔΕ,
    • τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, και βεβαίως
    • νέα κίνητρα προς τους πολίτες για εκπτώσεις στο φορολογητέο εισόδημα όταν επιλέγουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και αμοιβή για όσους «αλιεύουν» πλαστές αποδείξεις.

    Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να τεθούν οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και πάνω από χίλιες δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή.

    Αν όχι στο πρώτο νομοσχέδιο, σίγουρα εντός των πρώτων 100 ημερών, οι οικονομικοί επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοδοξούν να κλείσουν και τις εκκρεμότητες σε σχέση με τη φορολογία των ακινήτων, με

    • επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από δύο χιλιάδες νέες περιοχές, ώστε να καλύπτεται πλέον το σύνολο της Επικράτειας.
    • διορθώσεις- «κούρεμα» στις τιμές ζώνης στη βάση του ελέγχου των αιτήσεων-ενστάσεων.
    • αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις τιμές της αγοράς, με παράλληλη ψηφιοποίηση των σχετικών γεωγραφικών ζωνών και τη
    • δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο.

    Συγχωνεύσεις και «σπάσιμο» δομών, το αυτόνομο Υπουργείο Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής και το κοινωνικό πρόσωπο της επόμενης μέρας

    Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, σε αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, περιλαμβάνονται δομικές αλλά και λειτουργικές αλλαγές στον πυρήνα της κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα των λαθών που διαπιστώθηκαν την πρώτη τετραετία, με κορυφαία την τραγωδία στα Τέμπη και της πολιτικής βούλησης «να διορθωθούν όλα όσα μας πληγώνουν», αλλά και της ανάγκης δημιουργίας δομών που θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Στο νομοσχέδιο, το οποίο επιμελήθηκαν στενοί συνεργάτες του απερχόμενου και εν αναμονή Πρωθυπουργού υπό την επίβλεψη των κ. Γεραπετρίτη και Σκέρτσου, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε ενοποιήσεις αλλά και διασπάσεις υπουργείων, όπως τα γνωρίζαμε με τη σημερινή τους μορφή.

    Πέρα από τις κυοφορούμενες αναδιανομές αρμοδιοτήτων στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Πολιτικής Προστασίας, σε αυτούς των Υποδομών και Μεταφορών, στα χαρτοφυλάκια των Εσωτερικών της Ψηφιακής Πολιτικής, της Τεχνολογίας της Καινοτομίας – Έρευνας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού και των ΜΜΕ καθώς και στις δομές που θα σχετίζονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, εμβληματική για τη «δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη» θεωρείται η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει την προμετωπίδα του κοινωνικού προσώπου-προσήμου της ΝΔ.

    Το συγκεκριμένο υπουργείο θα προκύψει μέσα από το «σπάσιμο» των αρμοδιοτήτων του σημερινού «υπερυπουργείου» Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη «θεσμική αυτονόμηση» των ζητημάτων Πρόνοιας, Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

    Στα οποία θα προστεθούν και τα θέματα που σχετίζονται με τη Στεγαστική Πολιτική, κορυφαία προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδίως αναφορικά με τη στήριξη των νέων και των μονογονεϊκών οικογενειών. Με τον πρόεδρο της ΝΔ, σε κάθε ευκαιρία, να δεσμεύεται ότι οι πόροι για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες, θα διπλασιαστούν. Ενώ, παράλληλα, θα ανεγερθούν 2,5 χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες και θα ανακαινιστούν 4 χιλιάδες κενές κατοικίες ιδιοκτησίας του Δημοσίου, οι οποίες θα παραδοθούν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε δικαιούχους.

    Κομβικός θεωρείται ο ρόλος του νέου υπουργείου όχι μόνο στην αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων όπως για παράδειγμα οι πολλαπλοί ορισμοί της πολυτεκνίας και των σχετικών επιδομάτων ανάλογα με τα υπουργεία, αλλά και στην ευρύτερη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα, οι παρεμβάσεις για την ισότητα στην εργασία και τις αμοιβές (ανδρών-γυναικών), η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννέα μήνες και στον ιδιωτικό τομέα, με το βάρος να πέφτει κυρίως στην εργαζόμενη μητέρα, η οποία είναι πιθανό να μεγαλώνει μόνη της ένα ή και δύο παιδιά, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο, η δημιουργία παιδικών σταθμών εντός επιχειρήσεων, η αύξηση των θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με ταυτόχρονη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους, αλλά και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», από πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, το ειδικό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολύτεκνους.

    Καθώς και η νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με πρόδηλο στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα κάνει την επόμενη μέρα με φορολογία και κοινωνική πολιτική

    Μητσοτάκης στο TikTok: Το ποδήλατο, ο «Φαίδων» και η ανθοδέσμη της Μαρέβας

    Εκλογές 2023: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο σπίτι πρώην αστέγου – Δείτε τη συζήτησή τους στο 10λεπτο σποτ της ΝΔ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ