• Top Stories

    Στάση “σιωπής” από τις ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

    προκλήσεις


    Το State Department είναι η ομοσπονδιακή εκτελεστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις του κράτους, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με το υπουργείο Εξωτερικών άλλων χωρών. Η ισχύς του λοιπόν, για τα διεθνή θέματα είναι βαρυσήμαντη.

    Η στάση που κρατά απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, και κυρίως το γεγονός ότι αποφεύγει να καταδικάσει τις προκλήσεις του τουρκικού ναυτικού στις Οινούσσες, που λειτουργεί σε καθημερινή βάση σαν να έχει αποφασιστεί να τις καταστήσουν «γκρίζα ζώνη», δημιουργεί εκ των πραγμάτων ερωτήματα.

    tourkika-maxitika-

    Το State Department, συγκεκριμένα, επιδιώκει μία διπλωματική στάση -τουλάχιστον προς το μέρος της Ελλάδας- με τον αξιωματούχο του να απαντά σε σχετικό ερώτημα ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από καιρού δημιουργήσει διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου.

    »Ενθαρρύνουμε Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να υποθάλψουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, Ένα σταθερό Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής».

    Ωστόσο, ανησυχία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν προκαλεί μόνο η στάση του State Department -η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και αναμενόμενη- αλλά κυρίως η συμπεριφορά των Τούρκων που δεν έχει προηγούμενο.

    toyrkika-maxitika

    Οι τελευταίοι φαίνεται πως έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή της Χίου αποσκοπώντας όπως εκτιμούν Έλληνες αξιωματούχοι, να καταστήσουν την περιοχή -τουλάχιστον- τις Οινούσσες «γκρίζα ζώνη».

    Οι επιδιώξεις, βέβαια της κυβέρνησης Davutoğlu, μοιάζουν ακόμα θολές, παρότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις πάνω από νησιά και νησίδες στην περιοχή των Οινουσσών. Ενώ τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής προσπαθούν να σταματήσουν ελληνικές δραστηριότητες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών παρενοχλώντας αλιευτικά που ψαρεύουν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να αποστείλουν το μήνυμα ότι η κυριαρχία του νησιωτικού συμπλέγματος είναι αμφισβητούμενη!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/telos-sto-kourema-chreous-apo-tin-kivernisi-tora-pame-gia-epimikinsi/42331

    http://www.mononews.gr/o-mithos-ton-53-tou-siriza-ine-oli-tous-efkatastati-ke-100-me-ton-tsipra/42323



    ΣΧΟΛΙΑ