• Πολιτική

    Στα σκαριά συμφωνία της Kraus-Maffei-Wegman με την ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου

    • Contributor
    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Στην πλήρη επιβεβαίωση του σημερινού δημοσιεύματος του mononews για επικείμενες ανακοινώσεις κατά την επίσκεψη του Καγκελάριου Σολτς στις 27 Οκτωβρίου στη χώρα μας, με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Γερμανίας ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο, με τις πληροφορίες να μιλούν για γερμανικό ενδιαφέρον ακόμα και για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αρμάτων μάχης στη χώρα μας ή και συμπαραγωγής τους, προχωρούν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

    Συγκεκριμένα, η μεγάλης κυκλοφορίας έγκυρη Welt, σε ρεπορτάζ με τίτλο « Η εντολοδόχος εταιρεία για την κατασκευή Leopard διερευνά νέες δυνατότητες στην Ελλάδα», μιλά για συνεργασία της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, θυγατρικής του ομίλου «Μυτιληναίος», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής μηχανημάτων, με τη γερμανική Krauss-Maffei-Wegmann (KMW), που κατασκευάζει τα άρματα μάχης τύπου Leopard.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, “με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα». Και αφορούν το Leopard 1A5 και το Leopard 2.

    Η γερμανική ΚΜW επιβεβαίωσε στη Welt ότι διεξάγονται συνομιλίες με τη ΜΕΤΚΑ, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΤΚΑ έχει αναλάβει για λογαριασμό της ΚΜW την παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων, που προορίζεται για την προστασία του πληρώματος.

    Στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι εκτός από τον όμιλο ΚMW, ενδιαφέρον για την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει και η Rheinmetal. “Ο εξοπλιστικός όμιλος με έδρα το Ντίσελντορφ ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει το νέο μαχητικό όχημα πεζικού Lynx τον επόμενο χρόνο – όπως και η Ουγγαρία, επίσης νατοϊκός εταίρος”.

    Όπως έγραψε σήμερα και το mononews, η εφημερίδα επισημαίνει ότι θα ξεκαθαριστούν περισσότερες λεπτομέρειες το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι στις 27 Οκτωβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο Καγκελάριος Olaf Scholz, και μάλιστα το πρώτο τεθωρακισμένο τύπου Marder από τα αποθέματα της γερμανικής Rheinmetall λέγεται ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Ν. Δένδιας: Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τουρκική απειλή και το τουρκολυβικό «μνημόνιο»

    Μητσοτάκης: Μάχη στην Ευρώπη για πλαφόν στο φυσικό αέριο, επιπλέον μέτρα στήριξης στο εσωτερικό σε περίπτωση διαφωνίας των 27 – Όλο το παρασκήνιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής



    ΣΧΟΛΙΑ