• Πολιτική

    Ν. Δένδιας: Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τουρκική απειλή και το τουρκολυβικό «μνημόνιο»

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


    Η εντεινόμενη τουρκική απειλή, με ειδική μνεία στο παράνομο «μνημόνιο» συνεργασίας Άγκυρας- Τρίπολης, θα τεθεί από τον κ. Νίκο Δένδια στους ομολόγους του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο.

    Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να τονίσει πως η κλιμάκωση της ρητορικής από τουρκικής πλευράς έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ, παράλληλα με την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, εντείνεται εκ νέου η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και οι προσπάθειες σπίλωσης της εικόνας της χώρας μας, μέσω της συνεχούς διασποράς ψευδών ειδήσεων.

    Στους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ είναι κυρίαρχη η άποψη ότι  όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές η ένταση δεν θα μειωθεί και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή ενδεχομένως μιας εσκεμμένης προκλητικής κίνησης αυξάνεται.

    Σημειώνεται ωστόσο, ότι εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τη στάση των τελευταίων μηνών, «δυνατότητες διμερών επαφών υπάρχουν πολλές, σε όλα τα επίπεδα», με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

    Δεν διστάζουν ταυτόχρονα, να υπενθυμίζουν ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2021, τα οποία αναφέρονται στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση υποτροπής, συνεχίζουν να ισχύουν, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο των κυρώσεων στην περίπτωση που η Άγκυρα οξύνει περαιτέρω επί του πεδίου την επιθετικότητά της.

    Στην κυβέρνηση τονίζουν την αλλαγή στάσης ευρωπαϊκών χωρών, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, την οποία αποδίδουν στην ευρύτερη στρατηγική που ακολουθείται μεθοδικά με στόχο την κατανόηση των ελληνικών θέσεων, αλλά στη βάση κοινών συμφερόντων και εξαιτίας της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας.

    Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Καγκελάριου Σολτς στην Αθήνα και οι επικείμενες ανακοινώσεις για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο, με τις πληροφορίες να μιλούν για γερμανικό ενδιαφέρον ακόμα και για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αρμάτων μάχης στη χώρα μας.

    Διαβάστε επίσης

    Δένδιας: Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι όπως δεν διεκδικούμε ούτε σπιθαμή εδάφους της, το ίδιο απαιτούμε και από αυτήν

    Διπλωματικό φρένο στο «Τουρκολιβυκό Σύμφωνο» βάζει η Ελλάδα – Για νομικό τερατούργημα έκανε λόγο από το Κάιρο ο Νίκος Δένδιας



    ΣΧΟΛΙΑ