• Πολιτική

    Στα μέσα Νοεμβρίου με έκτακτο Eurogroup η τελική απόφαση για τις συντάξεις

    • NewsRoom


    Στη μετάθεση της ημερομηνίας για την τελική απόφαση για το ζήτημα των περικοπών στις παλαιές συντάξεις από τις αρχές στα μέσα Νοεμβρίου, προσανατολίζεται πλέον η Ευρώπη σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Η απόφαση θα ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup, καθώς θα πρέπει να κατατεθεί πρώτα ένα τελικό σχέδιο προϋπολογισμού στην Ελληνική Βουλή.

    Αν και στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα στο περιθώριο, ενδέχεται να αποτελέσει θέμα της ημερήσιας διάταξης σε πιθανό έκτακτο Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου. Κεντρικό ζήτημα του έκτακτου Eurogroup είναι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης, παρόλα αυτά εικάζεται πως είναι χρονικά ιδανικό για να κλείσει και το θέμα των συντάξεων.

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα τονίσουν στην Ελλάδα πως οποιαδήποτε απόφαση για τις συντάξεις πρέπει να ληφθεί με κύριο γνώμονα αφενός την βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και την συνέχιση των φιλο-αναπτυξιακών μέτρων για την οικονομία.

    Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, άφησε να εννοηθεί πως ενδεχομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πλήρης κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, με ταυτόχρονη εφαρμογή του πακέτου των φιλο-αναπτυξιακών μέτρων. Η Ευρώπη άλλωστε, όπως ανέφερε, προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα που θα λάβει για την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.



    ΣΧΟΛΙΑ