• Οικονομία

    Eurogroup: Νο1 θέμα η Ουκρανία και τα μέτρα στήριξης για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Στην κορυφή της ατζέντας στο σημερινό άτυπο Eurogroup που θα συνεδριάσει στο Παρίσι μπήκε εκτάκτως η κρίση στην Ουκρανία, αλλά κυρίως η εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο.

    Οι ανατιμήσεις στις χονδρικές τιμές μέσα σε ελάχιστες ώρες έχουν σημάνει συναγερμό στα ευρωπαϊκά κράτη, αφού μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο οι αυξήσεις έφτασαν το 40% για το φυσικό αέριο και το 30% για το ρεύμα, ενώ το πετρέλαιο κινείται στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

    Γι αυτό το λόγο στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup μπαίνει εκτάκτως η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, που υιοθετήθηκε από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής, για την ανάγκη λήψης κοινής δράσης σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.

    Πρόκειται για μια πρόταση που θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα και σε επίπεδο ΕΕ αύριο το πρωί, αφού θεωρείται πως καμία χώρα δεν θα καταφέρει να καλύψει κατά μόνας την έκρηξη των ενεργειακών τιμών και το “μάρμαρο” της κρίσης θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

    Όλα αυτά την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαθέσει μόνο για το μήνα Μάρτιο ένα επιπλέον κονδύλι για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, το οποίο θα πρέπει να είναι πιο… γενναίο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

    Έτσι, το κονδύλι δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τα 500 εκατ ευρώ. Με τις τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο να χτυπούν “κόκκινο” εκτιμάται ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι ακόμα πιο ισχυρά στο εξής, ενώ εξετάζεται για το Μάρτιο οι επιδοτήσεις των νοικοκυριών να φτάσουν ακόμα και τα 50 ευρώ.

    Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει, ακόμα, επισκόπηση της οικονομικής διακυβέρνησης, με έμφαση στη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ευρωζώνη. Επίσης, θα εξεταστεί η πορεία των συζητήσεων σχετικά με το ευρώ ως ψηφιακό νόμισμα.

    Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, που θα παραθέσει στους ομολόγους του ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών κ. Bruno Le Maire, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα συζητηθεί ο τρόπος ενίσχυσης της οικονομικής ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.

    Διαβάστε επίσης

    «Πολεμικός συναγερμός» στο Υπουργείο Οικονομικών, αναζητούν νέα μέτρα στήριξης



    ΣΧΟΛΙΑ