• Πολιτική

    Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Η ΕΥΠ, ο Ανδρουλάκης και οι ηχηρές παραιτήσεις


    Στα ύψη ανέβηκε ξανά το πολιτικό θερμόμετρο λόγω των ηχηρών παραιτήσεων Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέωντα και των εξελίξεων γύρω από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

    Τον χορό των παραιτήσεων ξεκίνησε ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού και ακολούθησε ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κ. Κοντολέων.

    Οι δύο παραιτήσεις αυτές πυροδότησαν άμεσα δύο σενάρια, το πρώτο ήταν μία εξεταστική επιτροπή για την διερεύνηση των υποκλοπών στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και όχι μόνο και το δεύτερο η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές. Ενδεχόμενο, ωστόσο, που το Μαξίμου αρνείται, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

    Η παραίτηση Δημητριάδη

    Ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ο 43χρονος Γρηγόρης Δημητριάδης είναι δικηγόρος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και ανιψιός του πρωθυπουργού, αφού είναι γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη και του δικηγόρου Σπύρου Δημητριάδη.

    Ήταν το αγαπημένο εγγόνι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είναι εδώ και χρόνια ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Μπρατάκος.

    Η παραίτηση Κοντολέωντα

    Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρωθυπουργό ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

    Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

    Σκληρή απάντηση Ανδρουλάκη μετά τις παραιτήσεις – Ζητά εξεταστική επιτροπή

    Ο κ. Ανδρουλάκης στη δήλωσή του ζητά από τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. «Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ. Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.

    Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

    8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.

    Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

    Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.

    Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα.»

    Θετικά ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα Ανδρουλάκη για εξεταστική

    Σε ότι αφορά το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη για την Εξεταστική επιτροπή στην Βουλή για την αναζήτηση τυχόν πολιτικών ευθυνών αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, η κυβέρνηση έδωσε θετική απάντηση δια στόματος του Γιάννη Οικονόμου.

    Σε δήλωσή του για την υπόθεση, ο κ. Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

    Σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

    Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά.»

    Αναπάντητη η κλήση της Κυβέρνησης στον κ. Ανδρουλάκη

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση δια του κ. Γεραπετρίτη προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πηγές μέσα στην Χαρίλαου Τρικούπη απαντούν,  “το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη.

    Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής  Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια.  Καλούμε την Κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς άλλη καθυστέρηση.  Όλα στο φως”.

    H αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις παραιτήσεις

    «Ομολογία ενοχής του κ. Μητσοτάκη για το δικό του WaterGate» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος. Η Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και ενοχλητικών δημοσιογράφων» από την κυβέρνηση, σημειώνει ότι «το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω».

    Και υπογραμμίζει πως «ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε, αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών». Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός «τώρα προσπαθεί να διασωθεί, θυσιάζοντας τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του».

    Αναφέρει, μάλιστα, ότι από τη μία έχουμε να κάνουμε με «το δεξί του χέρι, ανιψιό του και ΓΓ Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη» και, από την άλλη, με τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντα, για τον οποίο – όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ – «άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να τον τοποθετήσει στη θέση του, καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου».

    Οι παραιτήσεις και των δύο ωστόσο, προσθέτει η Κουμουνδούρου, «αποτελούν και παραδοχή πως όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τόσους μήνες, ήταν χυδαία ψέματα. Ακόμα και όσα έλεγαν οι κ. Κοντολέων, Πιερρακάκης και Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πριν μία μόλις εβδομάδα».

    Διαβάστε επίσης

    Θεμιστοκλής Δεμίρης: Ποιος είναι ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ

    Έκτακτο: Παραιτήθηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης

    Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούν οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ



    ΣΧΟΛΙΑ