• Πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούν οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ

    Οι παραιτηθέντες Παναγιώτης Κοντολέων (ΕΥΠ) και Γρηγόρης Δημητριάδης

    Οι παραιτηθέντες Παναγιώτης Κοντολέων (ΕΥΠ) και Γρηγόρης Δημητριάδης


    Καταιγισμό εξελίξεων φαίνεται ότι θα προκαλέσουν οι σχεδόν ταυτόχρονες παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι αποφάσεις αυτές θα πυροδοτήσουν περαιτέρω το κλίμα τοξικότητας και πόλωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και πιθανόν να εκκινήσουν τις διαδικασίες για Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ή και πρόωρες εκλογές.

    Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, την οποία γνωστοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου με μια εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση, αποτελεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του mononews, προσωπική επιλογή.

    Κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο mononews αποδίδουν την παραίτηση «στο κλίμα τοξικότητας και στη στοχοποίηση» του Γρηγόρη Δημητριάδη, υπενθυμίζοντας ότι ο ανιψιός του Πρωθυπουργού βρισκόταν εδώ και καιρό στο «μάτι του κυκλώνα» διαφόρων κέντρων, τα οποία προσπαθούσαν να βάλλουν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο παραιτηθείς βρισκόταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον κ. Μητσοτάκη στην πορεία για την Προεδρία της ΝΔ, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός τον τοποθέτησε στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Γραμματέα της Κυβέρνησης, χρίζοντάς τον ουσιαστικά τον εξ απορρήτων του και διαχειριστή των πλέον ευαίσθητων και απόρρητων φακέλων της διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γρ. Δημητριάδης ήταν αυτός που, για παράδειγμα, προετοίμαζε το έδαφος των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, έχοντας το ρόλο του «προάγγελου» και σε πλείστες άλλες υποθέσεις προώθησης του κυβερνητικού έργου.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Δημητριάδης υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να διαχειριστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει συναλλαγές με εταιρείες που συνδέονται με την υπόθεση των καταγγελιών για προσπάθειες παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και γνωστού δημοσιογράφου.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Δημητριάδης είχε αρνηθεί κάθε σχέση με την υπόθεση με απάντηση πριν από το δημοσίευμα και με εξώδικο. Παρόλα αυτά, βλέποντας ότι η «τοξικότητα», όπως χαρακτηρίζεται, εμμένει, προέβη σε νέα δήλωση προς την εφημερίδα «ΕφΣυν», που έκανε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ: «[Δ]ιαβλέπω ότι εμμένετε στην θεωρία περί ιθύνοντος ρόλου μου σε ένα νήμα που οδηγεί σε παράνομα κυκλώματα και δραστηριότητες. Πλέον, βεβαιώνομαι ότι απευθύνεστε κακόπιστα με νέα ερωτήματά σας, παρόλο που ήδη έχετε λάβει από πλευράς μου τις απαντήσεις για την έρευνά σας». Στην ίδια δήλωση υπογράμμισε ότι γίνεται «προσπάθεια περαιτέρω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» και πρόσθετε: «Η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα».

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανιψιός του Πρωθυπουργού, με τη δήλωσή του αυτή, προανήγγειλε ουσιαστικά την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη.

    Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραίτηση Δημητριάδη δεν ήταν προσωπική επιλογή, αλλά αίτημα του Πρωθυπουργού, προκειμένου να αποδείξει, με μια ακόμα κίνηση ουσίας, ότι «δεν θα υπάρξει καμία σκιά» σε θέματα διαφάνειας, όπως πιστοποιούν εξάλλου και οι πρωτοβουλίες του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρουσία του Διοικητού της ΕΥΠ, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το αίτημα να γίνει κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών που σχετίζονται με παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων, καθώς η υπόθεση αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

    Σχεδόν ταυτόχρονα με την παραίτηση Δημητριάδη ανακοινώθηκε ότι και ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

    Οι ανωτέρω εξελίξεις αλλά και η εκμετάλλευσή τους από την αντιπολίτευση, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ που ήδη επιχειρούν να βάλουν στο «κάδρο» τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δρομολογούν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το κοινοβουλευτικό επίπεδο, με αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμα και για ανατροπή των σχεδίων του Κ. Μητσοτάκη για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, τόσο στη Βουλή όσο και σε συνεντεύξεις του, είχε υπογραμμίζει με νόημα ότι «η πρόωρη πόλωση και η διαρκής τοξικότητα θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση».

    Διαβάστε επίσης

    Δικαιώνεται το ρεπορτάζ του mononews: Αγωγή Γρηγόρη Δημητριάδη για το σε βάρος του δημοσίευμα, αμέσως μετά την παραίτησή του

    Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητά εξεταστική επιτροπή για την παρακολούθηση του

    Σκανδαλίδης: Η ευθύνη βαρύνει τον πρωθυπουργό, αν δεν μπορεί ας κάνει εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ