• Πολιτική

    Σπύρος Δανέλλης: Αν η κυβέρνηση φέρει πρόταση με τον όρο «Μακεδονία», θα την ψηφίσω, γιατί είναι «εθνικό θέμα»

    • NewsRoom
    Σπύρος Δανέλλης

    Σπύρος Δανέλλης


    Θετικός στο ενδεχόμενο να ψηφίσει μια ενδεχόμενη πρόταση της κυβέρνησης η οποία θα χρησιμοποιεί για την ΠΓΔΜ τον όρο «Μακεδονία» – και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως λανθασμένα ειπώθηκε – εμφανίστηκε ο Σπύρος Δανέλλης. Ο βουλευτής του Ποταμιού, μάλιστα, τόνισε πως θα στηρίξει την πρόταση που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και εάν οι ΑΝΕΛ αποφασίσουν να ψηφίσουν αρνητικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα δεδηλωμένης, καθώς όπως ανέφερε «τα εθνικά θέματα μπαίνουν πάνω από όλα».

    Μιλώντας στο ρ/σ «ΘΕΜΑ», ο κ. Δανέλλης ανέφερε πως παρουσιάζεται μια ευκαιρία να λυθεί η διαμάχη με τα Σκόπια, καθώς «επαναπαρουσιάζεται το πακέτο Πινέιρο, που με τόσο άφρονα τρόπο απορρίψαμε το 1992». «Σε λίγο κλείνουμε 30 χρόνια από τότε που προέκυψε το ζήτημα. Ελάχιστες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει τη FYROM ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Για σχεδόν 30 χρόνια θεωρούμε ότι κινδυνεύει η Μακεδονία από κάποιους Σλαβομακεδόνες οι οποίοι έτσι ήξερα ότι λέγονται κι έτσι διεκδίκησαν αμέσως μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας», ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα του ονόματος και συνέχισε: «Δημιουργήσαμε ένα θέμα, με μεγάλο κόστος, χωρίς κανένα όφελος εκεί που δεν υπήρχε».

    Μάλιστα δικαιολόγησε την στάση των Σκοπιανών πολιτικών τα προηγούνενα χρόνια καθώς όπως ανέφερε μεγάλωσε μέσα σε έναν αλυτρωτισμό ο οποίος τους έλεγε ότι η χώρα τους κινδυνεύει από ένα γείτονα που αμφισβητούσε την ύπαρξη και το δικαίωμά τους να υπάρχουν ως μια ανεξάρτητη χώρα.

    Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη ο αλυτρωτισμός αυτός, της νέας γενιάς οφείλεται «στη λανθασμένη πολιτική την οποία εμείς ακολουθήσαμε, ενώ ουσιαστικά ήταν ένα κομμάτι της ενδοχώρας μας, οικονομικά».

    Στη συνέχεια, επικαλούμενος το Λεωνίδα Κύρκο που είχε ιδρύσει το μέτωπο λογικής, ο κ. Δανέλλης θυμήθηκε το ρητό «η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική» καθώς όπως ανέφερε, υπήρχαν κατά το Βυζάντιο και σλαβικές περιοχές της Μακεδονίας.

    Στο ενδεχόμενο εσωτερική σύγκρουσης με τα στελέχη του πατριωτικού κομματιού του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δανέλλης είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή που να βασίζεται στη λογική.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ. Σπυράκη: «Εφόσον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό, δεν υπάρχει κυβέρνηση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουρουμπλής: Ο Καμμένος είναι πατριώτης – Δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο Σκοπιανό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυρίτσης: Κακώς έχει αναχθεί σε εθνικό ζήτημα η ονομασία της ΠΓΔΜ



    ΣΧΟΛΙΑ