• Πολιτική

    Σπήλιος Λιβανός: Ό,τι άλλο εκτός από αυτοδυναμία της ΝΔ θα φέρει χάος

    • NewsRoom

    Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης


    Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός από αυτοδυναμία της ΝΔ, με δεδομένη την απλή αναλογική που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα οδηγήσει την χώρα στο χάος, λέει ο Σπήλιος Λιβανός, υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

    Ο κ. Λιβανός σημειώνει ότι η ΝΔ είναι ανοικτή σε ευρύτερες συνεννοήσεις στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών της πρωτοβουλιών (π.χ. αλλαγή εκλογικού νόμου, ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού), ενώ αναφέρει ότι υπάρχει πλήρες σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας, με προβλέψεις για τις επιδοτήσεις, τους συνεταιρισμούς και την μείωση της φορολογίας.

    «Θα διασφαλίσουμε σταθερούς πόρους από τη νέα ΚΑΠ για ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές ενώ θα βάλουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων λέει και προσθέτει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φροντίσει «να επιστραφούν το ταχύτερο οι ανενεργοί πόροι -εγκαταστάσεις, υποδομές και γη- που βρίσκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στα χέρια του κράτους, πίσω, στην παραγωγική διαδικασία».

    Τέλος, προσθέτει ότι η ΝΔ θα δώσει μάχη ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

    Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Σπήλιου Λιβανού στο mononews.gr

    Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την ΝΔ εν όψει της 7ης Ιουλίου. Ποιος είναι ο πήχης στις εκλογές;

    Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Αυτό προφανώς σημαίνει πως στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, με δεδομένη και την απλή αναλογική που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος. Τις δημοσκοπήσεις προφανώς τις παρακολουθούμε αλλά δεν εφησυχάζουμε. Όπως έχει πει εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι κάλπες της 7ης Ιουλίου δεν είναι μισογεμάτες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Για αυτό και καλούμε όλους τους Έλληνες, ακόμα και αυτούς που δεν μας στήριξαν κατά το παρελθόν, να δουν το πρόγραμμά μας, να συγκρίνουν και να μας δώσουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά.

    Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας πώς εκτιμάτε ότι θα βρει την ΝΔ η επομένη των εκλογών; Υπάρχει, πιστεύετε, περιθώριο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ μετά το «διαζύγιο» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

    Έχουμε ξεκαθαρίσει πως θα αναζητήσουμε ευρύτερες συνεννοήσεις στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών μας πρωτοβουλιών. Αυτό είναι ανεξάρτητο από το αν θα έχουμε αυτοδυναμία. Για παράδειγμα τόσο η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η αλλαγή του Συντάγματος αλλά και ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό χρειάζονται μια ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση 200 ψήφων. Σε αυτούς τους τομείς θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, όχι στον σχηματισμό της κυβέρνησης. Εγώ πιστεύω πως τελικά ο ελληνικός λαός θα μας δώσει μια ισχυρή εντολή. Όσον αφορά πιθανή συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, σας είπα πως σε επίπεδο κοινοβουλίου είμαστε ανοιχτοί σε όσους συμφωνούν με τις θέσεις μας. 

    Με δεδομένο ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, ποιο είναι το σχέδιό σας για τον πρωτογενή τομέα;

    Πιστεύω πως ο πρωτογενής τομέας ήταν και είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας μας. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε συχνή επαφή για θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, όχι μόνο για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και για όλη τη χώρα. Ήδη έχουμε καταθέσει ως ΝΔ ένα σαφές σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι η εισαγωγή νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, ενώ στόχος μας είναι να μειώσουμε τη φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα. 

    Από εκεί και πέρα θα διασφαλίσουμε σταθερούς πόρους από τη νέα ΚΑΠ για ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές ενώ θα βάλουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Μάλιστα θα φροντίσουμε να επιστραφούν το ταχύτερο οι ανενεργοί πόροι -εγκαταστάσεις, υποδομές και γη- που βρίσκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στα χέρια του κράτους πίσω, στην παραγωγική διαδικασία. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα πάρουμε για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Να ξέρετε πως στόχος μου είναι οι νέοι αγρότες να μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια θέτοντας τις βάσεις για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους. 

    Εδώ και πολλά χρόνια ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδοτήσεις. Θεωρείτε χρήσιμο αυτό το εργαλείο;

    Προφανώς οι επιδοτήσεις έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την αγροτική παραγωγή. Και σε αυτή τη λογική θα δώσουμε μια μεγάλη μάχη, έτσι ώστε με τη νέα ΚΑΠ να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις, μειώσεις τις οποίες έχει ήδη αποδεχθεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα όμως στόχος μας είναι ο αγροτικός κόσμος να προχωρήσει στις απαραίτητες συνεργασίες και με τη βοήθεια του κράτους, τη μείωση της φορολογίας, τη διευκόλυνση των επενδύσεων, τη στήριξη για εξαγωγές και νέες αγορές, να μπορέσει να πάει μπροστά. 

    Μιλάτε συχνά για αύξηση των επενδύσεων στην περιοχή. Πέραν του αγροτικού τομέα σε ποιους άλλους τομείς βλέπετε αναπτυξιακή προοπτική;

    Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πανέμορφος νομός με μαγευτικά τοπία και φιλόξενους ανθρώπους. Δυστυχώς με πολύ λίγες εξαιρέσεις δεν έχει υπάρξει σαφής στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού. Και μιλώ για χειμερινό, θερινό ακόμα και θρησκευτικό τουρισμό. Με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία νέων, πιστεύω πως χιλιάδες νέοι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν εργασία στον τουριστικό τομέα. Έχω επισκεφτεί εκατοντάδες χωριά, μιλώ με ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον, έχω καταγράψει τα προβλήματα και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν, έχω δει όμως και νέους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά. Αυτές τις νέες πρωτοβουλίες θα τις στηρίξουμε για ένα καλύτερο αύριο. 

    Γιατί ο Αιτωλοακαρνάνας να επιλέξει Σπήλιο Λιβανό;

    Γνωρίζω και προτείνω λύσεις στα προβλήματα του νομού μας και οι πολίτες του με γνωρίζουν προσωπικά. Έχω μια σχέση ζωής με την Αιτωλοακαρνανία και πιστεύω με πάθος στις δυνατότητες και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και της κάθε περιοχής μας ξεχωριστά. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες δυστυχώς στην πλειοψηφία τους παραμένουν αναξιοποίητες. Η δέσμευση ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση φόρων και παροχή κινήτρων στην ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με ένα μεσο-μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο για το νομό με σύμμαχο πλέον και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, είμαι βέβαιος πως θα αλλάξουν άμεσα την κατάσταση. Δεν δηλώνω και δεν αισθάνομαι πως είμαι πολιτικός, τουλάχιστον με τον παραδοσιακό ορισμό. Είμαι ένας πολίτης που θέλω να προσφέρω στον τόπο μου και να αφήσω ένα καλύτερο μέλλον για τα για τα παιδιά όλων μας. Η τύχη του να είμαι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι ενήμερος για τα προβλήματα που υπάρχουν, μου έδωσε και την ευκαιρία να έχουμε συζητήσει πολλάκις μαζί και για τις απαραίτητες λύσεις. Από τους πολίτες του τόπου, ζητώ να με εμπιστευθούν για να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι για μια Αιτωλοακαρνανία με δύναμη στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης.

    Ποιος είναι ο Σπήλιος Λιβανός

    O Σπήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1967 και κατάγεται από το Μεσολόγγι.

    Είναι γιος του πολιτικού και πρώην Υπουργού Διονύση Λιβανού και της Αλίκης Κυριακίδου. Θείος και νονός του ή αλλιώς «παππούς», όπως τον αποκαλούσαν, ο πρώην πρωθυπουργός, ακαδημαïκός, φιλόσοφος και καθηγητής κοινωνιολογίας Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μη έχοντας την τύχη να έχει δικά του παιδιά, υιοθέτησε επί της ουσίας τον πατέρα του Σπήλιου, Διονύση και την αδελφή του, Ντορίτα, οι οποίοι έχασαν τους γονείς τους σε νεαρή ηλικία. Το σπίτι των Λιβανών στην Κηφισιά υπήρξε ο τόπος συγγραφής του πνευματικού του έργου του Κανελλόπουλου, αλλά και το ησυχαστήριό του.

    Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ο Σπήλιος ήταν βιωματικά συνδεδεμένο με την πολιτική. Οι οικογενειακοί φίλοι και πολιτικοί συνεργάτες, προσωπικότητες εμβληματικές (Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαγκάκης, Παναγής Παπαληγούρας) και οι συζητήσεις ατέρμονες και συνάμα πολύτιμες, καθόρισαν την σκέψη και τη στάση ζωής. Τα πρώτα κυριολεκτικά βήματα τα έκανε στον τόπο εξορίας του πατέρα του, στην Πάργα. Το σπίτι τους ήταν ο τόπος κατ’ οίκον κράτησης και του πατέρα του και του παππού Κανελλόπουλου. Η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου – Κανελλοπούλου, κόρη του Κανέλου Κανελλόπουλου και ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, νυμφεύθηκε στον πρώτη της γάμο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Έμαθε έτσι να ζει και να αναπνέει μέσα στην πολιτική. Μεγάλωνε και αναρωτιόταν γιατί όλοι άραγε οι φίλοι των γονιών του μπαινόβγαιναν στη φυλακή. Το «έγκλημα» τους ήταν βεβαίως ο αγώνας τους για τη δημοκρατία. Η παιδική και εφηβική του ηλικία στιγματίστηκε αφενός, στην αρχή από τις διώξεις της οικογένειάς του την εποχή της δικτατορίας και από το 1974 και μετά από την ελπίδα και την προσπάθεια για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. 

    Ο Σπήλιος αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986. Ήδη από τα σχολικά χρόνια η «νόσος» της πολιτικής έδωσε τα πρώτα δείγματα της. Ο Σπήλιος άρχισε να εκλέγεται μέλος του Μαθητικού Συμβουλίου, συμμετείχε στην τότε νεολαία της ΝΔ, αλλά και σε ενδοσχολικές μαθητικές οργανώσεις. Είχε την τύχη να δημιουργήσει βαθιές φιλίες. Οι φίλοι αυτών των χρόνων ένας εξ αυτών και ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης , είναι συνοδοιπόροι ζωής, είναι εκεί σε κάθε στιγμή χαράς και προστρέχουν σε κάθε στραβοπάτημα, χωρίς απουσίες. Η παρέα αυτή είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη περιουσία, που του χάρισε η σχολική ζωή. Κάθε Σεπτέμβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τους μαζεύει όλους στο πάντα φιλόξενο πατρικό σπίτι των Χανίων, όπου τα πειράγματα μένουν τα ίδια, η ανεμελιά ξεπηδά αναλλοίωτη και τα εδέσματα παραμένουν το ίδιο φροντισμένα και νόστιμα. 

    Ο Σπήλιος σπούδασε στην Αμερική Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση στα Πανεπιστήμια του Ρέντινγκ και του Μπρίστολ αντίστοιχα.

    Υπηρέτησε τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία στο Αεροδρόμιο της Τανάγρας.

    Εργάστηκε για δύο χρόνια στο Ευρωπαïκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαïκής Επιτροπής και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα το 1993, όπου εργάστηκε στην Ηπειρωτική Ναυτιλιακή Εταιρεία και σε άλλες επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, ανέλαβε την παραγωγή βραβευμένων κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών παραστάσεων (Angel Baby, ταινία «ΕΝΑΣ και ΈΝΑΣ»). 

    Το 2002, ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειας της μητέρας του, ιδρύει την εταιρεία διαχείρισης και κατασκευής ακινήτων «ΔΙΩΝ Α.Ε.» με δραστηριότητα στην Ελλάδα και σταδιακά από το 2003 αρχίζει την πρώτη δειλή δραστηριοποίησή στην αγορά ακινήτων του Βελγίου. 

    Στη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος με επικεφαλής το Γιώργο Σουφλιά. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέπτυξε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο. Διετέλεσε ενεργό μέλος των σημαντικότερων διαρκών Επιτροπών και τομεάρχης Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το 2009 ανέλαβε χρέη αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και το 2013 τη θέση του  Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας.

    Τα επόμενα χρόνια επέλεξε συνειδητά να απέχει από την πολιτική και να δώσει το βάρος του στην ανάπτυξη της κατασκευαστικής του εταιρείας στις Βρυξέλλες λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην πατρίδα μας και στην οικογένειά του που θεωρεί βασική του προτεραιότητα. 

    Με τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε αμέσως στο πλευρό του. Μετά την εκλογή του ανέλαβε τη θέση του Συμβούλου Επιχειρηματικότητας και πριν από δύο μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Σπήλιου ως υποψήφιου βουλευτή στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

    Παντρεύτηκε με την σύζυγό του, Δόμνα, το Σεπτέμβριο του 2004 και έχουν μαζί τρία παιδιά τον Διονύση (13), την Δανάη (11) και την Αλίκη (8). 

    Ο Σπήλιος είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου και διαχειριστής των δικαιωμάτων του πνευματικού του έργου.   

    Αγαπάει τον αθλητισμό, νεότερος έπαιζε μπάσκετ σε προαστιακές ομάδες και σε εκείνη του σχολείου του, τώρα έχει περιοριστεί στο τρέξιμο και στο κολύμπι. Άλλη μεγάλη του αγάπη είναι η θάλασσα και τα ταξίδια. Απολαμβάνει ιδιαίτερα τις ημερήσιες οικογενειακές βόλτες με το φουσκωτό. Ηρεμεί με το διάβασμα και ένα ωραίο φαγητό με φίλους και καλό κρασί.  



    ΣΧΟΛΙΑ