• Πολιτική

    Η ιστορική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο Ιούλιος ήταν τελικά ο μήνας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε σήμερα ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή από τους πολίτες, για να οδηγήσει την χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Οι πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν στηρίζουν πάνω του τις προσδοκίες τους για επανεκκίνηση της χώρας, για περισσότερες και καλύτερες δουλειές, για δικαιότερη φορολογία, για μια χώρα που θα γυρίσει σελίδα και επιτέλους θα αφήσει πίσω της οριστικά τον εφιάλτη των μνημονίων. Με δικαιοσύνη, αξιοκρατία και ανάπτυξη, αυτά δηλαδή για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στην κούρσα για τις σημερινές κάλπες, ο αρχηγός της ΝΔ κατάφερε με τον συγκροτημένο και στιβαρό λόγο του να επικρατήσει του επικοινωνιακού Αλέξη Τσίπρα, σε μια μάχη ομολογουμένως δύσκολη και ιδιαίτερα πολωμένη, ειδικά μέχρι τις ευρωεκλογές.

    Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό που παίρνει σε αυτές τις εκλογές -αυξημένο σε σχέση με τις ευρωεκλογές- δείχνει ότι συγκρατεί τις δυνάμεις του, καθίσταται ξεκάθαρα το αντίπαλον δέος στο καινούργιο διπολικό σύστημα που φαίνεται να αναδύεται στη χώρα, περνά στην αξιωματική αντιπολίτευση, θέση η οποία φαίνεται πως ευνοεί τον ηγέτη του, και δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

    Ένα ακόμη από τα χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι και τα δύο κόμματα κατάφεραν να κρατήσουν σε υψηλά ποσοστά τη συσπείρωσή τους, παρά τον Ιούλιο, τον καύσωνα και το… δέλεαρ της δροσιάς σε μια παραλία.

    Η προοπτική νίκης που δημιουργήθηκε για την ΝΔ από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε ακόμη περισσότερο την ψαλίδα και της έδωσε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό και καθαρή αυτοδυναμία.

    Η σημερινή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανέλαβε το κόμμα το 2016 από το 28,10% (εκλογές Σεπτεμβρίου 2015), βάζει τέλος σε μια δεκαετία κυβερνήσεων συνεργασίας, έναν κύκλο που άνοιξε το 2012, στη διάρκεια των πιο δύσκολων ημερών των μνημονίων.

    Ψήφο εμπιστοσύνης εκτός από τους πολίτες δίνουν και οι αγορές, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο την νίκη, αλλά και την αυτοδυναμία, ξεσπώντας σε ένα ανοδικό ράλι τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα από την 26η Μαΐου και μετά. Η εκλογή Μητσοτάκη αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμική αυτού του ράλι των εγχώριων assets, καθώς εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα και στις σχέσεις με τους εταίρους της. Σε μία περίοδο ιδιαίτερα θετική για τους ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, καθώς το ζητούμενο για τους επενδυτές είναι οι αποδόσεις και για τους περισσότερους με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

    Ενότητα στο κόμμα, συσπείρωση στη βάση

    Η προοπτική νίκης που έφερε στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σήμα για ενότητα στο κόμμα, που με την σειρά της έφερε μεγάλη συσπείρωση στη βάση. Την ίδια ώρα, η απόφαση Τσίπρα να σπάσει τις εκλογές στα δύο, στις 26 Μαΐου και στις 7 Ιουλίου, φαίνεται πως βοήθησε σε επίπεδο συσπείρωσης και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σταθεί εμπόδιο στην επικράτηση της ΝΔ που, ούτως ή άλλως, είχε κερδίσει τις εντυπώσεις από τις ευρωεκλογές.

    Το μεγάλο ποσοστό που παίρνει σήμερα και κυρίως η αυτοδυναμία που πετυχαίνει λύνει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επιτρέπει να προχωρήσει σε επιλογές προσώπων όχι με βάση την τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών, αλλά με βάση την κρίση που έχει για κάθε υπουργό ότι θα προχωρήσει αταλάντευτα το έργο που θα του ανατεθεί.

    Εξάλλου, έχει δηλώσει ότι κάποια κρίσιμα πόστα θα ανατεθούν σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς με ιδιαίτερη εμπειρία και γνώση πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα, γεγονός που επανέλαβε και σήμερα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα συγχωνευτούν οι αρμοδιότητες του Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως και αυτές των φυλακών.

    Στα καυτά θέματα της ατζέντας της ΝΔ είναι και αυτό της κατάστασης που επικρατεί στα Εξάρχεια, με το οποίο θα ασχοληθεί ο νέος υπουργός.

    Οι εξελίξεις, πάντως, αναμένεται να τρέξουν πολύ γρήγορα.

    Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώνεται αύριο, η ορκωμοσία γίνεται μεθαύριο, Τρίτη, και ακολουθούν το πρώτο υπουργικό συμβούλιο και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

    Οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις θα δείξουν πολλά, οι πρώτες κινήσεις ακόμη περισσότερα, με τον πήχυ να είναι σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα ψηλά για τη νέα κυβέρνηση.



    ΣΧΟΛΙΑ