• Πολιτική

    Spiegel: Έξι χώρες της ΕΕ απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία με την Τουρκία για τους πρόσφυγες

    • NewsRoom


    Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, καθώς παραμένει ασαφές από πού θα προέλθουν τα χρήματα που προβλέπεται να καταβληθούν στην Άγκυρα. Όπως καταγράφει σε έρευνά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel και το δίκτυο European Investigative Collaborations, έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να αντιδρούν σχετικά με την καταβολή της δεύτερης δόσης των 3 δις. ευρώ στην Τουρκία, την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απειλεί την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα.

    Η «Δήλωση», όπως αναφέρεται επισήμως η συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, υπογράφτηκε το 2016 και προβλέπει την καταβολή έξι δις. ευρώ στην Τουρκία για να «σφραγίσει» τα σύνορά της και να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στην Ευρώπη.

    Η πρώτη δόση των τριών δις. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στην Τουρκία, ενώ στην πρόσφατη σύνοδο στη Βάρνα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε στην Άγκυρα για την καταβολή και του υπόλοιπου ποσού. Όπως και με την πρώτη δόση, η συμφωνία προβλέπει πως το 1/3 του ποσού θα προέρχεται από το ταμείο της ΕΕ και τα δύο τρίτα από τα κράτη μέλη-αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας τους

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, έξι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Στις χώρες αυτές ανήκουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία, ωστόσο η πρότασή τους απορρίπτεται από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Συγκεκριμένα, οι χώρες αμφισβητούν την διαφάνεια ως προς την χρήση του ποσού από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ η Γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομερή ανάλυση σχετικά με την χρήση των κονδυλίων από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα ευελπιστεί την καταβολή τρίτης δόσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεχίζει τις απειλές ο Γιλντιρίμ: Θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα έχετε πρόβλημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκίνησε στη Βάρνα η συνάντηση Ερντογάν με τους Ευρωπαίους



    ΣΧΟΛΙΑ