• Πολιτική

    Σκληρό μπρα-ντε-φερ για την ψήφο των απόδημων: Το ΚΚΕ κρατάει το κλειδί

    • NewsRoom

    Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών


    Για τρίτη φορά συνεδριάζει σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η χθεσινή συνεδρίαση, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, «κόλλησε» στον τρόπο, με τον οποίο θα αποδεικνύεται ο χρόνος απουσίας ενός πολίτη από την χώρα, καθώς δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 χρόνια, όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

    Όταν η χθεσινή συζήτηση έφτασε σε αυτό το σημείο και λύση δεν διαφαινόταν (οι δημόσιες υπηρεσίες δύσκολα μπορούν να τεκμηριώσουν το διάστημα απουσίας κάποιου από την χώρα), ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τους εκπροσώπους των κομμάτων να επιστρέψουν όλοι σε 24 ώρες με τις προτάσεις τους.

    Όλες οι κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών εκπορεύονται από την βασική αρχή που έχει θέσει ο πρωθυπουργός να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε να διευκολυνθούν οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

    Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί ακόμη και την απόλυτη πλειοψηφία για το εθνικό αυτό θέμα και στις συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι υποχωρώντας, μάλιστα, σε πολλά αιτήματα (επιστολική ψήφος, όριο 30 ετών απουσίας από την χώρα, ΑΦΜ, κ.λπ.).

    Σημείο-κλειδί στις συζητήσεις είναι η συνταγματική πρόβλεψη να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων από 200 βουλευτές. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του ΚΚΕ, καθώς η κυβέρνηση μαζί με τον ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση συγκεντρώνουν 190 βουλευτές. Το ΚΚΕ έχει 15 έδρες και γίνεται ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

    Η μεταστροφή του ΜέΡΑ25

    Η ευκαιρία, ωστόσο, να ψηφιστεί ο νόμος και από τους 300 βουλευτές χάνεται μετά την ξαφνική μεταστροφή, χθες, του ΜέΡΑ25, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο

    Παρά την αρχική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλούσε για κίνδυνο «αλλοίωσης του εκλογικού σώματος», κάτι που απέκρουσε με επιχειρήματα η κυβέρνηση, τελικά στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός αποδεχόμενος να συζητήσει επί της αρχής το θέμα.

    Η αλλαγή στάσης προφανώς κρίθηκε επιβεβλημένη από την Κουμουνδούρου, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανιζόταν ως το μόνο που έφερνε προσκόμματα στην ψήφο των απόδημων. Έτσι, κάμφθηκε και η αντίρρηση να μην προσμετράται η ψήφος των απόδημων στο αποτέλεσμα της Επικράτειας, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κάθισε στο τραπέζι να συζητήσει για όλα.

    Η συνέχεια των συζητήσεων θα δείξει εάν η μεταστροφή του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη μπορεί να λειτουργήσει ως… μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει νέα προσκόμματα, αφού δεν θα είναι πλέον το μοναδικό κόμμα που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη για την στάση του.



    ΣΧΟΛΙΑ