• Πολιτική

    Ψήφος αποδήμων: Τα τέσσερα σημεία της πρότασης της κυβέρνησης

    • NewsRoom
    Θεοδωρικάκος: Στους δρόμους της Αττικής 100 νέα περιπολικά

    Παναγιώτης Θεοδωρικάκος


    Μια πρόταση τεσσάρων σημείων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα πρέπει να απαντήσουν πάνω στα τέσσερα σημεία της κυβερνητικής πρότασης στη νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι.

    Όπως προκύπτει από την επιστολή, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη.

    Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15, ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Θεοδωρικάκος στην επιστολή του αναφέρει:

    «1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

    2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

    3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

    4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

    Ικανοποίηση για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ

    Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το θέμα, όπως φάνηκε από την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ απαντώντας στην θέση που διατύπωσε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων.

    Η ΝΔ σημειώνει πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα.

    Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019. Ας είναι».-



    ΣΧΟΛΙΑ