• Πολιτική

    Σκληραίνει το προεκλογικό πόκερ – Το «άρωμα των εκλογών» στέλνει στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Μητσοτάκης-Τσίπρας-Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας-Νίκος Ανδρουλάκης


    Την ώρα που το «άρωμα των εκλογών» γίνεται όλο και πιο έντονο στην πολιτική ατμόσφαιρα , ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για μια σκληρή προεκλογική αναμέτρηση Κυβερνώσα παράταξη. Και στα δυο κομματικά επιτελεία, μετά και το χθεσινό υπονοούμενο του Πρωθυπουργού, είναι πεπεισμένοι ότι το αργότερο μετά τις γιορτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «πατήσει το κουμπί» για τη προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

    Επιλογή του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι είναι η πόλωση και η ένταση της πίεσης προς την κυβέρνηση με φόντο τις υποκλοπές. Αν μη τι άλλο, η υπόθεση αυτή μπορεί να μην έφερε πολιτικά οφέλη για το ΠΑΣΟΚ, για το ΣΥΡΙΖΑ όμως λειτούργησε ευεργετικά καθώς μπήκαν στο περιθώριο ή τουλάχιστον απομακρύνθηκαν από τα φώτα της δημοσιότητας οι εσωκομματικές διαφορές τους. Για ακόμη μια φορά το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης θα κληθεί να σηκώσει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εδώ και καιρό έχει αρχίσει προεκλογικές εξορμήσεις ανά την Ελλάδα.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως η στρατηγική της Κουμουνδούρου επικεντρώνει τον πολιτικό σχεδιασμό της σε μια τακτική μετωπικής σύγκρουσης Μητσοτάκη -Τσίπρα μέσα σε ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης. Ταυτόχρονα με πυρετώδεις ρυθμούς ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών.

    Στη Χαρ. Τρικούπη η προγραμματική αντιπολίτευση , αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή. Στόχος είναι όπως λένε μια πολιτική αντιπαράθεση που χωρίς κραυγές αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις σε πεδία όπως η υγεία, η ενέργεια, η “φθηνή κατοικία”, η ακρίβεια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αφήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ τον χώρο για να “κάνει παιχνίδι” σε θέματα όπως οι υποκλοπές.

    Είναι πεπεισμένοι πλέον ότι όσο η τοξικότητα θα δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ , τόσο θα αναδεικνύεται η ουσία των πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ να κινείται σε θεσμικές ράγες. Την Παρασκευή παρουσιάστηκαν οι τομεάρχες του κόμματος που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την πολιτική αντιπαράθεση που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα όμως έδωσαν και μια πρώτη γεύση για το «πολιτικό μείγμα» των υποψηφίων που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. “Σε δεκαπέντε μέρες ανακοινώνουμε το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια μας.

    Στόχος μας είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να χτίσουμε μια σχέση αξιοπιστίας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί μακριά από τον ελιτισμό της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχώς πυροδοτούν έναν τοξικό δημόσιο διάλογο» είπε ο κ. Ανδρουλάκης μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Κερατσίνι.

    Την ίδια στιγμή όμως το πόκερ των πολιτικών συνεργασιών γίνεται όλο και πιο σκληρό. Ένα από τα σενάρια που πέφτουν στην δημόσια συζήτηση έχει να κάνει με τις κινήσεις που θα γίνουν στη πολιτική σκακιέρα όταν πέσει η αυλαία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. «Μπαλαντέρ» θεωρείται το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Ανδρουλάκης αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες αποφεύγει πλέον τις μεγάλες παρεκκλίσεις και όπως συνηθίζει να λέει «Ούτε ο Τσίπρας θέλει να συγκυβερνήσουμε ούτε ο Μητσοτάκης. Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ βάζει όρους, όρους για μια άλλη πολιτική που δεν θέλουν να ακολουθήσουν»

    Υπό αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι την δεύτερη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί σφοδρή πολιτική πίεση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν ενδώσει σε συνεργασία θα έχει ως συνέπεια να χάσει μεγάλο μέρος της δύναμης των εδρών που απέκτησε στον πρώτο γύρο. Το σενάριο αυτό έχει μελετηθεί στη Χαρ. Τρικούπη και δεν είναι τυχαία η σκληρή προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη, σε όσα στελέχη του κόμματός του κάνουν δεύτερες σκέψεις.

    Επί του υποθετικού σεναρίου στήριξης κυβέρνησης άλλων κομμάτων από εκλεγμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εθνικών εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στο Blue Sky, απάντησε: «Η δημοκρατική παράταξη ονόμασε αυτή τη διαδικασία αποστασία. Όσοι, λοιπόν, σκέφτονται τέτοια σενάρια, ας θυμηθούν το τέλος των αποστατών».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτη και αυτοδύναμη

    Ανδρουλάκης: Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από την απελπισία και την αγωνία χιλιάδων Ελληνίδων



    ΣΧΟΛΙΑ