Πολιτική

Σκέρτσος: Σε Ανώτατη εκπαίδευση, Δικαιοσύνη, Υγεία, Αγορά εργασίας οι επόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

  • NewsRoom
O Μιχάλης Τσιντσίνης δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος

O Μιχάλης Τσιντσίνης δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος


Στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, στην ενεργειακή κρίση και στην εκλογολογία αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», Μιχάλη Τσιντσίνη, κατά την τέταρτη και τελευταία ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ερωτηθείς αν ο χρόνος των δώδεκα μηνών που απομένουν έως τις εκλογές είναι ωφέλιμος πολιτικός χρόνος, σημείωσε:

«Βιώνουμε αλλεπάλληλες πολλαπλές κρίσεις που η μια τροφοδοτεί την άλλη. Απωλέσθηκε η εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική τάξη. Πρόκειται για μια τοξική κατάσταση που πρέπει να θεραπευθεί. Να μειώσουμε το χάσμα εμπιστοσύνης που υπάρχει με την κοινωνία. Είναι μια δύσκολη άσκηση.

Ο πρωθυπουργός και όλοι οφείλουμε να ακολουθούμε αυτό το υπόδειγμα εν μέσω μεγάλης αστάθειας το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει ωφέλιμος πολιτικός χρόνος και έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις». Όπως υπενθύμισε, η χώρα έχει αναλάβει υποχρεώσεις στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0.

Ο ίδιος επισήμανε τις τέσσερις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται, με την πρώτη να αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για μια θετική ατζέντα. Σημείωσε ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, τα διπλά προπτυχιακά και το εσωτερικό πρόγραμμα ERASMUS.

Ανέφερε ακόμα τη δικαιοσύνη, για την οποία, όπως είπε, οι αλλαγές εστιάζονται κυρίως στο ζήτημα ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, λέγοντας:

«Έχουν γίνει πολλά πράγματα. Δράσεις ψηφιοποίησης έχουν ήδη γίνει». Στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προαγωγές στους δικαστές. «Έως τώρα δεν συνδέεται η ταχύτητα με την οποία βγάζει κάποιος δικαστής αποφάσεις, με την προαγωγή του» είπε ακόμα. Η τρίτη μεταρρύθμιση αφορά, όπως έκανε γνωστό, στο σύστημα Υγείας, το οποίο ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ, αλλά όπως τόνισε «άντεξε».

«Θα δούμε μια ριζική αναμόρφωση και της πρωτοβάθμιας Υγείας, η οποία πρέπει να μεταφερθεί στον οικογενειακό γιατρό. Η πανδημία έδειξε τις διαφορετικές ταχύτητες που λειτουργεί το σύστημα Υγείας» πρόσθεσε. Σημείωσε ότι αλλαγές θα γίνουν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αν υπάρχει η δυνατότητα κι εντός του έτους.

Η τέταρτη αφορά, είπε, στην αγορά εργασίας, με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο ΟΑΕΔ. «Στην πράξη σήμερα είναι ο οργανισμός επιδομάτων. Δεν γίνεται σωστή διασύνδεση ανεργίας με την αγορά εργασίας. Η αλλαγή που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης στοχεύει στο να μετατρέψει τον ΟΑΕΔ σε έναν οργανισμό εύρεσης εργασίας» τόνισε.

Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε:

«Έχουμε κινηθεί πριν από την ΕΕ και έχουμε λάβει μέτρα από τον Σεπτέμβριο. Κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά στην αγορά. Το να υπερασπίζεται κάποιος ένα καύσιμο (λιγνίτη) επειδή είναι εθνικός πόρος, είναι μια εντελώς παρωχημένη αντίληψη για το περιβάλλον και για την Οικονομία. Όποιος από την αντιπολίτευση επαναλαμβάνει τον μύθο του φθηνού λιγνίτη λέει ψέματα στην κοινωνία».

Ο ίδιος μίλησε για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με επιδοτήσεις στην ενέργεια. «Να απομονώσουμε τις παρεμβάσεις που έρχονται να απαλύνουν και να πάμε σε πιο δημιουργικές πολιτικές. Να φτιάξουμε μια γέφυρα προς την “επόμενη ημέρα” του πολέμου, διασφαλίζοντας ρεαλιστικότερα επίπεδα στις τιμές» ανέφερε ακόμα.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την αύξηση, και στον ίδιο, του λογαριασμού της ΔΕΗ, σημείωσε:

«Να μας πει ο κ. Τσίπρας πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει και πληρώνει υψηλό λογαριασμό στο ρεύμα». Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να αλλάξει και η καταναλωτική κουλτούρα και όπως είπε «να γίνουμε πιο υπεύθυνοι καταναλωτές».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Άτυπο γεύμα εργασίας με τους με την ηγέτες των Δυτ. Βαλκανίων που βρέθηκαν στο Forum των Δελφών

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματοςΣΧΟΛΙΑ