• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Νηνεμία πριν από τη θύελλα – Ο Κασσελάκης επιλέγει ηρεμία, το… καζάνι όμως βράζει

    Στέφανος Κασσελάκης, Παύλος Πολάκης

    Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης


    H γραμμή Κασσελάκη για να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί φαινομενικά να έχει πιάσει τόπο, όμως, η αλήθεια είναι ότι η Κουμουνδούρου συνεχίζει να μοιάζει με «χύτρα» έτοιμη να εκραγεί.

    Μετά την άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από τον ίδιο και την ομάδα των προεδρικών να μην υπάρξουν συγκρούσεις με τα αντίπαλα στρατόπεδα.

    Προσέγγιση της Ομπρέλας και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προτροπή για σύμπνοια όλων των τάσεων, πορεία προς το λαό, όπως φάνηκε από την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα.

    Αυτό είναι και το μήνυμα που θα θελήσει να περάσει σήμερα το απόγευμα στις 6 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Στη συζήτηση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν οι συντονιστές/συντονίστριες και οι αναπληρωτές/αναπληρώτριες των Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να αποφύγει δηλώσεις που θα επιτείνουν την εσωστρέφεια και θα ρίξει το βάρος της ομιλίας του στα προβλήματα της κοινωνίας και στις απαντήσεις που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά.

    Θα αναφερθεί στα θέματα της ακρίβειας που ταλανίζει τα νοικοκυριά και θα στηλιτεύσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό γιατί δεν παίρνει μέτρα για τις πολυεθνικές και για την κερδοσκοπία.

    Επίσης αναμένεται να αναφερθεί στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο τονίζοντας ότι η ΝΔ επιλέγει ξανά την αδιαφάνεια και την κομματοκρατία.

    Τέλος, μέρος της αναφοράς του θα πάρει και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία στηρίζει το Ισραήλ.

    Αυτό είναι το πλαίσιο των κινήσεων που θα κάνει ο κ. Κασσελάκης και το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν θα θελήσει να ρίξει λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει, τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο και μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Νοεμβρίου. Εκεί όπου πολλά αναμένεται να ειπωθούν και να ξεκαθαριστούν ώστε να φανεί και πώς θα είναι ο δρόμος μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

    Μπορεί, πάντως, ο κ. Κασσελάκης να έριξε του τόνους, να… έκλεισε τα social media και να σταμάτησε την υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής, κάνοντας ταυτόχρονα «επίθεση φιλίας» στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, όμως, η κατάσταση δεν είναι ακριβώς… ήρεμη.

    Πόλεμος Δρίτσα – Πολάκη

    Για κάποιους μοιάζει με τη νηνεμία πριν από τη θύελλα, η οποία μπορεί να φουντώσει ξανά αν έχουμε εξελίξεις στο θέμα των διαγραφών των κ. Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Βίτσα, το οποίο παραμένει ανοικτό.

    Όμως, και στο θέμα αυτό οι συνεργάτες του έχουν συμβουλεύσει τον κ. Κασσελάκη να μην βιαστεί και να αφήσει το χρόνο να περάσει προκειμένου να μην υπάρξουν διαγραφές οι οποίες θα οδηγήσουν και σε διασπάσεις.

    Την προσπάθεια νηνεμίας στην Κουμουνδούρου τάραξε χθες, πάντως, η κόντρα του Θοδωρή Δρίτσα με τον… συνήθη ύποπτο Παύλο Πολάκη.

    Ο κ. Δρίτσας μιλώντας στον Σκάι χθες το πρωί είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει δικό του κόμμα» καθώς «αποδεικνύεται παράγοντας διχασμού και αποσταθεροποίησης».

    «Εγώ δημοσιοποίησα ένα κείμενο που περιέγραψε διάφορα θέματα όπως το έκανε και ο έτερος της ίδιας ηλικίας με μένα, Αριστείδης Μπαλτάς, ως αίσθημα ευθύνης. Κατέληγα ότι ο Κασσελάκης αποδεικνύεται παράγοντας διχασμού και αποσταθεροποίησης εκ των πραγμάτων. Με τον ίδιο δεν έχω να χωρίσω τίποτα» είπε αρχικά ο κ. Δρίτσας.

    Θ. Δρίτσας
    Θ. Δρίτσας

    Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει δικαιώμα να δοκιμαστεί στον χρόνο». Όπως είπε «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μια φυγή προς τα εμπρός. Ο ίδιος όμως δεν μπορεί να παίρνει μια πρωτοβουλία και να θέτει υποψηφιότητα σε ένα κόμμα που δεν ήταν μέλος. Δεν το είχαμε φανταστεί και προβλέψει αυτό».

    «Όταν ο υποψήφιος πρόεδρος δεν εκθέτει, εκτός από τα ζητήματα τα δικαιωματικά, καμία προγραμματική άποψη και δεν δεσμεύεται για τίποτα εκτός από το “δεν θα σας προδώσω” αλλά σε τι; Σε τίποτα που δεν είχε δεσμευτεί. Και μετά αποδεικνύεται ότι έχει θέσεις που είναι ξένες προς την παράδοση της αριστεράς, αυτό δεν είναι διχασμός και παραλογισμός;» αναρωτήθηκε ο κ. Δρίτσας.

    Αμεση ήταν η απάντηση του Παύλου Πολάκη ο οποίος σε ανάρτησή του τόνισε:
    «Όταν πας και προσκυνάς στο ΣΚΑΙ για πέντε λεπτά δημοσιότητας για να εξυπηρετήσεις την εσωκομματική σου ομάδα, τότε ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΘΟΔΩΡΗ!!(και εκφράζομαι ηπια). Αυτό που φαίνεται στη δεύτερη φωτο έπρεπε να κάνεις ,όπως εγώ στις 28 του Φλεβάρη φέτος όταν ηθελαν με αφορμή τη διαγραφη μου να με βάλουν να κατηγορώ το Συριζα, τις τάσεις του και τον Τσιπρα! (Αντζολετος λέγεται ο Δημοσιογραφος που με πήρε για να βγω στο ΣΚΑΙ της διαπλοκής).

    Η πρόταση Σπίρτζη

    Αναστάτωση προκάλεσε πάντως, η επιμονή του πρώην υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, για συνένωση ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με έμβλημα τον ήλιο, αλλά να μην είναι πράσινος, να είναι κόκκινος.

    «Είναι χρέος» να υπάρξει αυτή η συνεργασιά είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σπίρτζηας εξηγώντας ότι «σήμερα έχουμε δύο κόμματα που θέλουν αλλά δεν δείχνουν να μπορούν να κερδίσουν».

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια οι διαφορετικές εκφράσεις του προοδευτκού κόσμου να είναι διαιρεμένες. Δεν είμαστε στις εποχές που ο κόσμος αυτός χεί πολιτική κυριαρχία για να μπορεί να διασπάται και να έχει διαφορετικές απόψεις. Οι αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική οδεύουν τις κοινωνίες προς συντηρητικές κατευθύνσεις. Οφείλουμε να βρούμε κοινές συνισταμένες και να ομογενοποιηθούμε» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

    Και κατέληξε:

    «Ο Στέφανος Κασσσελάκης είναι ο πρόεδρος του κόμματος που δεν τον έχουμε δοκιμάσει γιατί δεν τον ξέραμε. Νομίζω ότι πρέπει να του δοθεί χρόνος. Θα το δείξουμε στο συνέδριο του κόμματος που έρχεται. Είναι άλλο η πολιτική πρόταση του κόμματός μας και άλλο η διάθεση για συνεργασίες. Η πρώτη πρόταση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και όχι για άλλη διαίρεση του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου στην ίδια λογική πρέπει να συνεργαστούν και οι διάφορες πλευρές εντός του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος στην ερώτηση «θα πάτε με σήμα τον ήλιο;» απάντησε «εγώ προσωπικά καθόλου δεν θα είχα αντίρρηση να πάμε με τον ήλιο, μπορεί να είναι κόκκινος, να έχει 9 ακτίνες και να είναι κόκκινος».

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης: Θα συναντηθεί αύριο με τη Γ. Αδειλίνη στον Άρειο Πάγο

    Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για ΚΟ: Στόχος του προέδρου η «γείωση με τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες»



    ΣΧΟΛΙΑ