• Πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Νέα μέτρα για την μετάλλαξη Όμικρον–Δυστοκία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες


    Μία πρώτη γνωριμία θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε και έχει την ευκαιρία για μία πρώτη επαφή μαζί τους.

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι 27 θα συζητήσουν όλα τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας, και κυρίως της αφρικανικής μετάλλαξης «Ο» σε σχέση και με τους εμβολιασμούς. Πληροφορίες από κοινοτικές πηγές τονίζουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν μεταξύ άλλων προτάσεις για μάσκα παντού, περιορισμό των συναθροίσεων και επέκταση της τηλεργασίας.

    Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην ξανακλείσουν τα σύνορα ή να υπάρξουν αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός των χωρών της Ε.Ε.
    Συζήτηση θα γίνει και για την ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αναγκαιότητα αναζήτησης όχι μόνο κοινού βηματισμού ανάμεσα στις χώρες μέλη, αλλά κυρίως την εφαρμογή κοινής πολιτικής, στοιχείο καθόλου εύκολο εξαιτίας των ιδιαίτερων συσχετισμών που καταγράφονται ανάμεσα στα κράτη μέλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιμείνει πάνω στην ήδη διατυπωμένη πρόταση του περί κοινής προμήθειας φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία πρόταση που ήδη συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και έχει αποτελέσει θέμα στις κλειστές συναντήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

    Παρά το γεγονός πως όλοι (εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) συνομολογούν ότι πρόκειται για μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρείται ότι θα αποβεί άκαρπη. Τα συμφέροντα άλλωστε καθενός κράτους μέλους ξεχωριστά είναι πολλά και ποικίλουν κάτι που αποτρέπει για μία ακόμα φορά τους 27 σε μία γρήγορη και ομόφωνη απόφαση.

    Πρωτοβουλία για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, έχει φροντίσει να προετοιμάσει την παρουσία του στις Βρυξέλλες, σχετικά. Όλο το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν σε επικοινωνία με μία σειρά από χώρες, κυρίως του Μεσογειακού Νότου και για το ενεργειακό ζήτημα. Διαβουλεύσεις γίνονται με την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

    Στον πυρήνα των συζητήσεων είναι η δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου όλων των Ευρωπαϊκών χωρών από κοινού ή κατά ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα κράτη θα κάνει η Κομισιόν. Ενεργό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή παίζουν τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν.
    Παράλληλα, στην ατζέντα των «27» θα κυριαρχήσουν ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και το μεταναστευτικό, με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το ζήτημα.

    Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε αναμένεται να προβούν και σε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα των Βρυξελλών, με βάση την «στρατηγική πυξίδα». Το έγγραφο, δηλαδή, που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και το οποίο προτρέπει σε αξιολόγηση των απειλών και των προκλήσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών για να μπορέσει η Ευρώπη «να γίνει πάροχος ασφάλειας για τους πολίτες της».

    Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός, προσέρχεται στη συνάντηση με τη θέση ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση.

    Οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, όσο και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ.

    Αργά απόψε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ενώ στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα αυξηθούν τα τεστ τα Χριστούγεννα – Νέα μέτρα ελάφρυνσης για την ακρίβεια στην ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ