• Πολιτική

    Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα αυξηθούν τα τεστ τα Χριστούγεννα – Νέα μέτρα ελάφρυνσης για την ακρίβεια στην ενέργεια

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα αυξηθούν τα τεστ τα Χριστούγεννα - Νέα μέτρα ελάφρυνσης για την ακρίβεια στην ενέργεια

    Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα , όπως αυξημένο testing, αυτό θα γίνει ακόμη και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για την παραλλαγή Όμικρον, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όσα ξέρουμε για αυτήν είναι μάλλον ανησυχητικά.

    Είπε: «Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα ξεκινώντας από τα θέματα της πανδημίας. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση καθώς οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε».

    «Η μόνη απάντηση στην Όμικρον είναι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών με την τρίτη δόση. Στην Ελλάδα ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους, και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων», συμπλήρωσε στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για αυξημένο testing την περίοδο των εορτών ώστε να κερδηθεί χρόνος και να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες μέχρι να «χτυπήσει» η νέα παραλλαγή.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες.

    «Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και θα ζητήσουμε να εξεταστούν όλες οι επιλογές ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις».

    «Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και θα λάβει ειδική πρόνοια για τους αγρότες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις το ερχόμενο Σάββατο από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

    Μεταναστευτικό

    Στη ατζέντα της Συνόδου θα βρεθεί εξάλλου και το Μεταναστευτικό, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μια οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού (όπως το 2020 στον Έβρο και πρόσφατα στα σύνορα της Πολωνία με τη Λευκορωσία).

    «Η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης τον Μάρτιο του 2020 γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις βαλτικές χώρες, αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων «ώστε να μπορέσει μόνη της να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Ισχυρότερος από ποτέ ο ρόλος της Ελλάδας

    Λερναία Ύδρα η πανδημία για την κυβέρνηση – Άνω κάτω στο Μαξίμου με την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα



    ΣΧΟΛΙΑ