ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα Πέμπτη θα μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.
Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθούν η πανδημία, η μετάλλαξη «Όμικρον» και οι προσπάθειες για αύξηση των εμβολιασμών.
Στα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι επίσης η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών σε όλη την Ευρώπη.
Ενώπιον των 27 θα τεθεί και η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό.
Νέο στρατηγικό δόγμα
Οι ηγέτες θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε, με βάση την «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.
Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ ήδη από τη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ.
Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.
Απόψε, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Διαβάστε ακόμη:
Μητσοτάκης: Ισχυρότερος από ποτέ ο ρόλος της Ελλάδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Ένας συν ένας λόγοι που ο MSCI έχει «αναβαθμίσει» ήδη τις ελληνικές μετοχές και η έξοδος της Jumbo
- Χρηματιστήριο: Πάνω από 600 εκατ. ευρώ καθαρές εισροές, μετά την αναβάθμιση από MSCI, STOXX και FTSE Russell
- MSCΙ: Αναβαθμίζει σε ανεπτυγμένη αγορά την Ελλάδα από τον Μάιο του 2027
- Βουτιά στις τιμές πετρελαίου: Κλείσιμο τριμήνου και άνοιγμα… προσδοκιών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.