• Πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Μπλοκάρει το προσχέδιο η Ελλάδα – Δεν κάνει αναφορές στην Τουρκία

    • NewsRoom

    Πηγή: ΑΠΕ


    Μπλοκάρει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η Ελλάδα, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν περιείχε καμία αναφορά στην Τουρκία.

    Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαφωνία της Ελλάδας με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής με την ελληνική πλευρά να σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να το κάνει δεκτό.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την προσέλευσή του στις Βρυξέλλες και πριν οι αρχηγοί κρατών μπουν στην αίθουσα της Συνόδου, είχε επισημάνει ότι «η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή».

    Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ήρθε η ώρα η Ευρώπη να αποφασίσει πραγματικά τι σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία, προσθέτοντας πως υπάρχουν δύο δρόμοι για την Άγκυρα: Αυτός του διαλόγου και αυτός των μέτρων.

    Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

    «Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.



    ΣΧΟΛΙΑ