ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονη δραστηριότητα λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, με τα βλέμματα να στρέφονται στην κρίση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της σε οικονομία και μεταναστευτικές ροές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν συμμετάσχει στις επίσημες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πήρε μέρος σε άτυπη σύσκεψη για το μεταναστευτικό στα γραφεία της ιταλικής αντιπροσωπείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, και ηγέτες 16 κρατών-μελών.
Μεταξύ αυτών ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σουηδία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το μεταναστευτικό και κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λέγοντας ότι «η κρίση αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει μία νέα προσφυγική κρίση. Εδώ το μήνυμα πρέπει να είναι απολύτως σαφές: η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί και πάλι μία επανάληψη της κρίσης του 2015. Δεν είμαστε στο σημείο αυτό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
«Ένα σαφές μήνυμα, λοιπόν, ότι η Ευρώπη θα προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο να σταλεί από αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε.
Δείτε το βίντεο
Πέραν της συνάντησης για το μεταναστευτικό, στις Βρυξέλλες έγινε και δεύτερη άτυπη συνάντηση, επίσης στα γραφεία της ιταλικής αντιπροσωπείας, μεταξύ της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς και του Βέλγου πρωθυπουργού Μπαρτ ντε Βέβερ, με επίκεντρο την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσουν οι επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σε υποδομές ενέργειας.
Πέραν αυτού, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση. «Η απάντηση πρέπει να είναι εθνική και ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Θα χρειαστούμε σε ευρωπαϊκές απαντήσεις, εάν η κρίση παραταθεί. Και αυτό θα είναι αντικείμενο της συζήτησης», εξήγησε.
Παράλληλα, έθεσε ως ζητούμενο να υπάρξει θεσμικά στέρεη διαδικασία για τη συνδρομή ανάμεσα στα κράτη μέλη. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έσπευσε να στηρίξει την Κύπρο που δέχθηκε επίθεση. Γι’ αυτό και θα θέσει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα ζητήσω έναν σαφή οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε αυτή την ουσιαστικά άτυπη ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 να τη μετατρέψουμε σε μία θεσμικά στέρεη επιλογή, την οποία θα έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεχθούν εκ νέου κάποια επίθεση», είπε.
Διαβάστε επίσης
Χριστοδουλίδης: Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να φτάσουμε σε αποκλιμάκωση
Το Ιράν εξετάζει την επιβολή τελών διέλευσης για τα πλοία που περνούν από τα Στενά του Ορμούζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αεροπορικές: Έρχονται νέες αυξήσεις στα εισιτήρια λόγω καυσίμων – «Το επιπλέον κόστος στους επιβάτες» λέει ο CEO της Ryanair
- Πόλεμος-Μέση Ανατολή: Οι μεγάλες ενεργειακές υποδομές του Κόλπου που έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από την έναρξη του πολέμου
- Kpler για πετρέλαιο: Πιθανότητα τα $150 το βαρέλι αν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχιστεί έως τα τέλη Μαρτίου
- Ασιατικά διυλιστήρια: Έντονες πιέσεις στην Σαουδική Αραβία για τον τρόπο τιμολόγησης του αργού – Τι ζητούν
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.