• Πολιτική

    Συγγενείς αυτόχειρα κρατούμενου: Ζήτησαν αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ για ψυχική οδύνη

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Ευθύνες για την αυτοκτονία του γιου τους μέσα στις φυλακές επιρρίπτουν οι γονείς αλλά και τα αδέλφια ενός κρατούμενου που πριν από 16,5 χρόνια βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του. Για την ψυχική τους οδύνη διεκδίκησαν από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση 1 εκατομμυρίου 200 χιλιάδων ευρώ αλλά η αγωγή τους οριστικά απορρίφθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Μ.Μ. προφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2001 στις φυλακές Ιωαννίνων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Υποστήριξε ότι ήταν φορέας HIV1 και κρατήθηκε μόνος σε κελί, όπου βρέθηκε κρεμασμένος με σχοινί από το σιδερόφρακτο φεγγίτη.

    Συγκρατούμενοι του φέρονται να κατέθεσαν ότι βρέθηκαν επάνω του χάπια και αλκοολούχες ουσίες και ισχυρίστηκαν ότι ο Μ.Μ. θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν ο σωφρονιστικός υπάλληλος είχε εγκαίρως καλέσει σε ιατρική βοήθεια.

    Οι γονείς και τα τρία αδέλφια του αυτόχειρα υποστήριζαν στην αγωγή τους ότι ο θάνατος οφείλεται σε παράνομες πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου.

    Ωστόσο, τόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων απέρριψαν την αγωγή τους, κρίνοντας ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Ιωαννίνων έλαβαν τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα κράτησης του θανόντος κρατουμένου και η αυτοκτονία του «δεν μπορούσε λογικά να προβλεφθεί και να αποτραπεί από αυτούς».

    Τώρα, το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επικύρωσε την εφετειακή απόφαση, απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης των γονιών και των αδελφών του κρατούμενου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γερμανία: Ασυνόδευτος πρόσφυγας ο Αφγανός που μαχαίρωσε και σκότωσε συνομήλική του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπανάτσιου: Δεν αποκλείονται αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπακογιάννη για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της – Πρέπει να φύγει



    ΣΧΟΛΙΑ