• Πολιτική

    Συνεχίζει να προκαλεί με την Αγία Σοφία ο Ερντογάν: «Μπορούμε να την λέμε τζαμί»

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Συνέχεια στις προκλητικές του δηλώσεις για την Αγία Σοφία έδωσε την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή.

    «Μπορεί να ονομάσουμε την Αγία Σοφία τζαμί, αντί για μουσείο, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να την επισκέπτονται χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Όπως στο τζαμί Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) έρχονται τουρίστες και δεν πληρώνουν, όπως και στο Σουλεϊμάνιε. Έτσι μπορούμε να κάνουμε και στην Αγία Σοφία. Να βγει από το καθεστώς μουσείου» κατέληξε ο Ερντογάν.

    Μόλις την περασμένη Τρίτη, πάντως, ο ίδιος είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;»

    «Αυτή τη στιγμή πυρπολούν, επιτίθενται σε τζαμιά, ένα σωρό πράγματα γίνονται… Τα λένε αυτά χωρίς να σκεφτούν, τα λένε χωρίς να υπολογίζουν. Να με συγχωρούν, αλλά όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν τον κόσμο. Ποιους έχουμε απέναντί μας. Γι’ αυτό ως πολιτικός ηγέτης, πριν μπω σε τέτοια παιχνίδια, κοιτάζω να μη χάσω την κατεύθυνσή μου», είχε υποστηρίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις και αποκαλεί την Κωνσταντινούπολη «Ισλάμ-πολ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ευχαριστώ» Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο για τις δηλώσεις περί τουρκικών δικαιωμάτων στην Μεσόγειο



    ΣΧΟΛΙΑ