• Πολιτική

    Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Η ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ και το… κλείσιμο του ματιού

    • NewsRoom


    Στο Ελσίνκι πραγματοποιήθηκε προ ολίγου η συνάντηση κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία διήρκεσε για πάνω από δύο ώρες, ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας.

    Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι «Οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς, χρήσιμες και αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

    «Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.

    Ως ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια. Είμαστε υπέρ της συνέχισης της συνεργαίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πρότεινα τη δημιουργία ομάδας συνεργασίας για την τρομοκρατία», πρόσθεσε και τόνισε: «Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν σε όλα και πρέπει να βρούμε σημεία επαφής».

    Ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ: «Δεν το πράξαμε»

    Στις δηλώσεις του, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στα δύο «καυτά» ζητήματα, την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

    «Συζητήσαμε την κρίση στην Ουκρανία. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ από το Κίεβο. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν πιο αποφασιστικά την ουκρανική ηγεσία να την εφαρμόσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Ο Τραμπ ανέφερε και τη λεγόμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές. Του επανέλαβα αυτά που έχω πει πολλές φορές. Το ρωσικό κράτος ποτέ δεν ενεπλάκη, ούτε πρόκειται να το κάνει, σε εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Ο Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. «Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, το Ιράν έγινε η πιο ελεγχόμενη χώρα στον κόσμο», τόνισε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί άρχισε να επιλύεται το ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου «σε μεγάλο βαθμό με την προσωπική εμπλοκή Τραμπ, ο οποίος προτίμησε τον διάλογο και όχι τη σύγκρουση».

    «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε καταλήγοντας ο Πούτιν.

    Τραμπ: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στο χειρότερο σημείο – Αυτό άλλαξε εδώ και 4 ώρες

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές.

    Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά “η σχέση μας έχει αλλάξει”.

    Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. «Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα», πρόσθεσε.

    Θα λύσουμε πολλά από τα προβλήματα και θα βρούμε τρόπους συνεργασίας για το κοινό συμφέρον. Εχουμε δει ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν η διπλωματία μένει στο τραπέζι και ποια είναι τα οφέλη της συνεργασίας. Ακόμη και στον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία διατήρησαν έναν ισχυρό διάλογο. Η σχέση μας όμως ποτέ δεν ήταν χειρότερη από σήμερα. Αλλά αυτό άλλαξε, πριν από περίπου τέσσερις ώρες. Το πιστεύω πραγματικά», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Το κλείσιμο του… ματιού

    Οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι βέβαιοι ότι είδαν τον Αμερικανό πρόεδρο να κλείνει το μάτι στο Ρώσο ομόλογο του, πριν την έναρξη της συνάντησης τους στο Ελσίνκι, παρότι μερικοί συνάδελφοι τους δεν είχαν την ίδια βεβαιότητα.

    Η στιγμή που προκάλεσε τις συζητήσεις στο κέντρο τύπου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, ήταν εκείνη όταν ο Πούτιν και ο Τραμπ εμφανίσθηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων για να κάνουν τις πρώτες τους δηλώσεις πριν την έναρξη των τετ-α-τετ συνομιλιών τους στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι. Στο πλάνο της κάμερας στο οποίο απεικονίζεται την εμφάνιση τους αυτή, φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος , ενώ κάθεται στα δεξιά του Πούτιν, στρέφει κάποια στιγμή το βλέμμα του προς τον Ρώσο πρόεδρο και μοιάζει σαν να του κλείνει το μάτι.

    Μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκανε ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου TASS μεταξύ των δημοσιογράφων που καλύπτουν την συνάντηση, έδειξε ότι οι περισσότεροι δεν αμφιβάλλουν για το ότι ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν, αν και υπήρξαν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τους που εξέφρασαν τις αμφιβολίες για το αν όντως ο Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παιχνίδια εξουσίας στη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στο Ελσίνκι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Μουντιάλ των 11 δισ. δολαρίων του Πούτιν ίσως να μην προσφέρει και πολλά στη Ρωσία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με «Αντιγόνη» του Σοφοκλή απαντά η Κομισιόν στον Τραμπ



    ΣΧΟΛΙΑ