• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το Μουντιάλ των 11 δισ. δολαρίων του Πούτιν ίσως να μην προσφέρει και πολλά στη Ρωσία

    Πούτιν


    Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξοδέψει έξι χρόνια και πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία σχεδόν μίας ντουζίνας ρωσικών πόλεων να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το μεγαλύτερο τέτοιο γεγονός που έχει διοργανώσει η χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Καθώς εκατομμύρια οπαδοί θα είναι διασκορπισμένοι ανά την ευρωπαϊκή Ρωσία τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, το Κρεμλίνο ελπίζει να δείξει ένα πιο φιλικό πρόσωπο και να διασπάσει εν μέρει τη διεθνή απομόνωση από την οποία η Ρωσία έχει υποφέρει τα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014. Από το Γιεκατέρινμπουργκ στα Ουράλια μέχρι το Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, η διοργάνωση φτάνει σε πόλεις που λίγοι ξένοι επισκέπτες έχουν δει στο παρελθόν.

    Όσο υψηλή κι αν είναι η τιμή, οικονομολόγοι εκτιμούν πως το τεράστιο εγχείρημα δεν θα επαρκέσει για να φέρει σημαντική ενίσχυση στη ρωσική οικονομία των σχεδόν 1,5 τρισ. δολαρίων. Η Moody’s Investors Service ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η όποια ενίσχυση θα είναι περιορισμένη και βραχυχρόνια, πολύ μικρότερη από αυτήν που έφεραν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014 στο Σότσι, οι οποίοι κόστισαν το ποσό-ρεκόρ των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οικονομολόγοι λένε ότι το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Ρωσία αυτή τη φορά είναι μία μετριοπαθής άνοδος για το ρούβλι.

    Ο Πούτιν σχεδιάζει να παραστεί στο εναρκτήριο παιχνίδι της Πέμπτης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, που επίσης θα φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης στις 15 Ιουλίου. Ο πρόεδρος έχει παραδεχθεί ότι δεν πιστεύει πως το ρωσικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα τα πάει πολύ καλά, και δήλωσε σε Κινέζους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα ότι μεταξύ των φαβορί γι’ αυτόν είναι η Ισπανία, η Γερμανία, η Αργεντινή και η Βραζιλία. Η Ρωσία είναι η ομάδα με τη χαμηλότερη κατάταξη στη FIFA από αυτές που συμμετέχουν στο φετινό Μουντιάλ, ευρισκόμενη στην 70ή θέση.

    Το αν το Παγκόσμιο Κύπελλο θα σταθεί αρκετό για να προκαλέσει ένα κύμα τουρισμού σε μικρότερες πόλεις όπως το Σάρανσκ (για το οποίο στη Ρωσία λένε ανέκδοτα) και η Σαμάρα μετά το τέλος της διοργάνωσης θα καθορίσει πόσο αποδοτική ήταν η επένδυση του Πούτιν.

    Η ενίσχυση του brand της Ρωσίας με ένα φιλόξενο, ειρηνικό και διασκεδαστικό αθλητικό γεγονός” μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει μία πιο διαρκής επίδραση από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανέφεραν αναλυτές της UBS Group AG σε έκθεσή τους τον Μάιο. “Δυστυχώς, χρόνια προσπαθειών και χρημάτων μπορεί να χαθούν στο λεπτό όσον αφορά στην υπόληψη, όπως δείχνουν οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόστιμο από 80.000 έως 140.000 ευρώ για κάθε «βρώμικο» Mercedes θα πρέπει να επιβάλει το κράτος!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκλητικός Τσαβούσογλου: Ούτε πουλί πετούμενο χωρίς την άδειά μας στο Αιγαίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed για δεύτερη φορά μέσα στο 2018



    ΣΧΟΛΙΑ