• Πολιτική

  Συνάντηση του Ν. Χαρδαλιά με τον Κινέζο πρέσβη στην Ελλάδα: Διευρύνουμε τη στρατηγική συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την Κίνα

  • NewsRoom
  Με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

  Με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.


  Με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

  Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με έμφαση τους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης, της εκπαίδευσης, του πρωτογενούς τομέα και της πράσινης μετάβασης.

  Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς και αναφέρθηκε στη δυναμική της Περιφέρειας Αττικής. «Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη της χώρας και η μοναδική στην Ευρώπη που συγκεντρώνει το 48% του ΑΕΠ της χώρας, το 43% του πληθυσμού, το 42% των θέσεων εργασίας», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Η ισχυρή διασύνδεση του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού και της Ιστορίας είναι γνωστή. Όπως είναι γνωστός και ο αμοιβαίος σεβασμός που υπάρχει ανάμεσα στους λαούς μας. Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός αποτελούν δύο από τους αρχαιότερους παγκοσμίως. Με την Κίνα έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια μία ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση. Βούλησή μας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης αυτής σε όλα τα επίπεδα».

  Ο περιφερειάρχης ανέδειξε τη στενή συνεργασία που υπάρχει μέσω των 11 αδελφοποιήσεων με συγκεκριμένες περιφέρειες της Κίνας και έκανε ευρεία αναφορά στην έναρξη των απευθείας αεροπορικών πτήσεων που συνδέουν πλέον την Αθήνα με τη Σαγκάη, τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο).

  Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών. Μαζί με τις απευθείας πτήσεις που συνδέουν την Αθήνα με το Πεκίνο πέντε φορές την εβδομάδα, μία νέα σελίδα ανοίγεται για τη φιλία και την κατανόηση των λαών μας.

  Ενισχύουμε το πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας και, φυσικά, δίνουμε νέα ώθηση στο τουριστικό μας προϊόν. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής μας και ανασχεδιάζουμε το τουριστικό μας brand. Να είστε σίγουροι ότι, το επόμενο διάστημα, θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα».

  Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επανέλαβε τη βούληση της χώρας του για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και υπογράμμισε ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω διεύρυνση των αδελφοποιήσεων. Τόνισε το ενδιαφέρον που υπάρχει για νέες επενδύσεις στους κλάδους των υποδομών, των νέων τεχνολογιών, των λιμένων και της ενεργειακής μετάβασης. Επίσης ο κ. Σιάο Τζουντσένγκ, προσκάλεσε τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, στην Κίνα το φθινόπωρο, προκειμένου να συμμετάσχει στο ειδικό συνέδριο περιφερειαρχών, με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και τον αγροδιατροφικό τομέα.

  Τέλος, για την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών συμφωνήθηκε η συγκρότηση πενταμελούς ομάδας εργασίας, με αντικείμενο τη δρομολόγηση και διασύνδεση ενός κοινού προγράμματος δράσεων και παρεμβάσεων.

  Διαβάστε επίσης:

  Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόσκληση πλήρωσης δυο θέσεων προϊσταμένων διεύθυνσης και πέντε θέσεων προϊσταμένων τμημάτων

  New Shipping: Ελληνικό είναι το μεγαλύτερο πλοίο που κατέπλευσε σε λιμάνι της Ουκρανίας μετά την εισβολή

  Dimon (JP Morgan): Γιατί προειδοποιεί για νέες αυξήσεις στα επιτόκια  ΣΧΟΛΙΑ