• Πολιτική

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ τη Δευτέρα: Η μεταναστευτική κρίση στο επίκεντρο των συζητήσεων


    Συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει το ελληνογερμανικό επιμελητήριο και όπως αναφέρουν πηγές, οι εξελίξεις στο πεδίο της μεταναστευτικής κρίσης καθώς και η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών.

    Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων με τους χιλιάδες μετανάστες να έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, προσπαθώντας παράνομα να τα περάσουν, άλλαξαν την ατζέντα συζήτησης των δύο ηγετών, αφού χρειάζονται ιδιαίτεροι χειρισμοί και συζητήσεις στο υψηλότερο επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στην Γερμανίδα Καγκελάριο την σοβαρή κατάσταση που επικρατεί τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου αλλά και τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης, αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής ασύλου αλλά και ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων με μεγαλύτερη συνδρομή της Frontex.

    «Την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την εμβάθυνση και εντατικοποίηση του εμπορίου» υπηρετεί το Γερμανοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται την Δευτέρα στο Βερολίνο, δήλωσε πριν από λίγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοινώνοντας παράλληλα τόσο την συμμετοχή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Φόρουμ, όσο και τη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της διμερούς συνάντησης των δύο ηγετών, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

    «Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ « η καγκελάριος είπε ότι “εξακολουθούμε να έχουμε κάθε συμφέρον να επιμείνουμε στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι από ευρωπαϊκή πλευρά το κάνουμε και περιμένουμε αυτό να γίνει και από τουρκικής πλευράς”», για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι «το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας στην μεταναστευτική πολιτική, όπως την ορίζει η συμφωνία».



    ΣΧΟΛΙΑ