• Πολιτική

    Συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Εξηγήσεις από την Ελληνίδα πρόξενο ζήτησε το Φανάρι, οργή στην Εκκλησία της Κρήτης

    • NewsRoom
    Βαρθολομαίος Πατριαρχείο Πατριάρχης Φανάρι

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


    Εξηγήσεις από την Ελληνίδα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, φέρεται να ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν και την «κατ’ αρχήν» συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.

    Στο Φανάρι, σύμφωνα με όσα επικαλείται η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, επικρατεί οργή, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επίσημα το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ένα θέμα που αφορά και το ίδιο, καθώς μέρος των αλλαγών αφορά και μητροπόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Άλλωστε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με ανακοίνωσή του την επομένη του κοινού ανακοινωθέντος, ανέφερε πως περίμενε την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του.

    Σημειώνεται πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928. Παράλληλα, στο Πατριαρχείο υπάγονται διοικητικά οι μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, περιοχές που ενώθηκαν με το Ελληνικό κράτος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Συνεδριάζει εκτάκτως η Εκκλησία της Κρήτης

    Οργή όμως επικρατεί και στην Εκκλησία της Κρήτης, η οποία δεν υπάγεται διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος αλλά απολαμβάνει καθεστώς ημιαυτονομίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης συνέρχεται το Σάββατο, προκειμένου ν’ αποφανθεί για τις τελευταίες εξελίξεις περί διαχωρισμού Εκκλησίας- κράτους και των συνεπειών αυτού. Οι Ιεράρχες της Κρήτης εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένοι για το γεγονός ότι παραγκωνίστηκαν πλήρως από τη συνάντηση Ιερώνυμου- Τσίπρα, για το περιεχόμενο της οποίας ούτε ρωτήθηκαν ούτε καν ενημερώθηκαν. Ακόμα πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις των ιερέων του νησιού, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το προσχέδιο ως απαράδεκτο και καλούν τον λαό να σταθεί στο πλευρό τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Άγνοια» στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου



    ΣΧΟΛΙΑ