• Πολιτική

    «Άγνοια» στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

    • NewsRoom
    Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Πατριάρχης Βαρθολομαίος


    Άγνοια δηλώνει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για τις προθέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις αλλαγές που φέρεται να συμφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και την μισθοδοσία των κληρικών.

     «Οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όταν ενημερωθεί επίσημα θα θέσει υπόψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου το θέμα προκειμένου να τις αξιολογήσει», είναι η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

    Υπενθυμίζεται πως οι μητροπόλεις των Δωδεκανήσων δεν υπάγονται διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδας αλλά απευθείας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ενώ το Φανάρι έχει λόγο και στις μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδας, οι οποίες  πνευματικά υπάγονται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολής (επιτροπικά έχουν παραχωρηθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος) . Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις μητροπόλεις της Κρήτης οι οποίοι υπάγονται στην ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης υπό την Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση, η συμφωνία με την οποία οι κληρικοί παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι (ανοίγοντας τον δρόμο στη κυβέρνηση για 10.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο), αφορά και τους κληρικούς των συγκεκριμένων περιοχών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βόμβα Τζανακόπουλου: Χώρος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο από τη συμφωνία με την Εκκλησία!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιερώνυμος μετά τις αντιδράσεις: Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε θέση μάχης οι κληρικοί – Προειδοποιούν για πρωτόγνωρες αντιδράσεις



    ΣΧΟΛΙΑ