• Πολιτική

    Σφοδρή αντίδραση της Λευκωσίας στα τουρκικά σχέδια για άνοιγμα προξενείου στα κατεχόμενα

    • NewsRoom


    Τα σχέδια της Τουρκίας να ανοίξει προξενείο στα κατεχόμενα καταδικάζει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η πρόθεση της Άγκυρας αποτελεί μία ακόμη πολύ σοβαρή αποσχιστική πράξη, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Στην ανακοίνωσή του το κυπριακό ΥΠΕΞ, κάνει λόγο για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου τονίζοντας ότι παραβιάζει σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ειδικότερα του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μεταξύ άλλων «καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

    Επιπλέον το  υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «Γενικού Προξενείου» στην Αμμόχωστο, σημειώνοντας πως αυτή η συμπεριφορά είναι δηλωτική μιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες για αποτροπή τους, και να εργάζεται με στόχο την επιτυχία της εν εξελίξει προσπάθειας για δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό απ’ εκεί όπου διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά.

    Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί, σε μια συνάντηση που σκοπό είχε να συζητήσουν για το άνοιγμα του προξενείου στα κατεχόμενα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομο Προδρόμου. Σε ανακοίνωση μέσω Twitter χαρακτήρισε την κίνηση της Τουρκίας βίαιη και βάρβαρη, καθώς η λειτουργία του προξενείου θα γίνει σε μια περιοχή που δεν έχει καμία αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος.

     



    ΣΧΟΛΙΑ