• Πολιτική

    Σε ξένες τράπεζες ψάχνουν από το 2018 τις κινήσεις του χρήματος για Πετσίτη-Λαυρεντιάδη

    • NewsRoom

    Μανώλης Πετσίτης


    Σε όλο τον κόσμο αναζητά η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τις κινήσεις των χρημάτων για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και της ELFE, του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να έχει και ο «σύντροφος» του Νίκου Παππά και του Αλέξη Τσίπρα, Μανώλης Πεστίτης. 

    Ωστόσο, αν και τα αιτήματα της Αρχής έχουν σταλεί εδώ και ένα χρόνο, τόσο στις Κυπριακές όσο και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού, μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Πάντως, τα πρώτα στοιχεία εστάλησαν ήδη στην Εισαγγελία η οποία διέταξε την έρευνα για τον Μανώλη Πετσίτη, ενώ εκεί αποστέλλονται και όλα όσα προκύπτουν, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Αρχής.

    Η ελληνική Αρχή για το Βρώμικο Χρήμα έχει ήδη στείλει αιτήματα συνδρομής προς αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού. Κεντρικά πρόσωπα στις έρευνες φέρονται να είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος όσο και ο ίδιος ο Μανώλης Πετσίτης. Για τον τελευταίο, μάλιστα, όπως φαίνεται οι Αρχές ερευνούσαν στοιχεία πριν ακόμα το όνομά του έρθει στη δημοσιότητα για τις στενές σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.

    Το έργο των αρχών πάντως είναι δύσκολο καθώς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, διασκορπίζοντας τα χρήματα σε διάφορες «εταιρείες δορυφόρους». Άλλες από αυτές έχουν πολλούς μετόχους και άλλες μικρό αριθμό ενώ μερικές είναι μονοπρόσωπες και δραστηριοποιήθηκαν δορυφορικά με τη ΔΕΠΑ.

    Την ίδια ώρα, στην επίσημη ανακοίνωση της Αρχής για το βρώμικο χρήμα, η διοίκηση λαμβάνει εμμέσως θέση για τα όσα κατήγγειλε με την επιστολή παραίτησή του ο επικεφαλής ελεγκτής της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο οποίος υποβιβάστηκε με απόφαση της επικεφαλής της Αρχής σε απλό υπάλληλο και μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αρχή θεωρεί πως υπάρχει διαρροή πληροφοριών προς τον Τύπο, κάτι που πιθανόν να σχετίζεται με την απομάκρυνσή του από την υπόθεση.

    «Οι υπαίτιοι των διαρροών ερευνώνται αρμόδια. Οι διαρροές έχουν στόχο να εξαναγκάσουν την Αρχή σε αποκαλύψεις, που ασφαλώς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες έρευνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πάντως η Αρχή, η επικεφαλής της Άννα Ζαΐρη οποίας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τις κωλυσιεργίες της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, υποστήριξε το αφήγημα του Μαξίμου για «fake news» που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, υποστηρίζοντας πως «οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι διαστρεβλωμένες, δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται».

    «Τέλος τονίζουμε, ότι οι πληροφορίες εξωθεσμικής προέλευσης συνήθως είναι κακόβουλες και διαστρεβλωμένες επιδιώκοντας να πλήξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Αρχής», αναφέρει η Αρχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με «fake news» και θαλασσοδάνεια απαντά το Μαξίμου για την υπόθεση Πετσίτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ και την εμπλοκή του Πετσίτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωνσταντοπούλου: Ο πλουτισμός του Πετσίτη σχετίζεται με Παππά και Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ