• Πολιτική

    Βρετανία: Νέα ήττα για τον Τζόνσον, οι βουλευτές έβαλαν μπλόκο στο no-deal Brexit.

    • NewsRoom


    Ο νόμος για την αναβολή του Brexit έλαβε για δύο ακόμα φορές το «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με τον Μπόρις Τζόνσον να δέχεται νέο ισχυρό πλήγμα από τους βουλευτές τους.

    Ειδικότερα, 329 βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση των Εργατικών για αναβολή του Brexit, ενώ 300 ψήφισαν «όχι», εμποδίζοντας κάθε δυνατότητα για μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς να υπάρχει συμφωνία (Benn Bill) κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

    Η διαφορά των 29 βουλευτών είναι μεγαλύτερη κατά 1 ψήφο σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή ήττα του Μπόρις Τζόνσον, όταν οι βουλευτές ψήφισαν με 328 υπέρ και 301 κατά, επί του σχεδίου νόμου για την αποτροπή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( SO24 motion ).

    Οι βουλευτές απόρριψαν τροπολογία που αφορούσε την διεξαγωγή νέας συζήτησης για την υπάρχουσα συμφωνία μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο.

    Ακολούθησε η τρίτη ανάγνωση του νόμου και νέα ψηφοφορία επί αυτού όπου και πάλι η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ του μπλόκου σε έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία, με πλειοψηφία 327 ψήφους υπέρ έναντι  299 ψήφους κατά.

    Εκλογές πριν τις 17 Οκτωβρίου λέει τώρα ο Τζόνσον

    Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως αν θεωρηθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου.

    Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, αφού υπέστη ταπεινωτική ήττα στο κοινοβούλιο χθες, από βουλευτές όλων των κομμάτων που επιδιώκουν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει ως απόπειρα “παράδοσης” στην ΕΕ.

    Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει αργότερα απόψε την πρόταση για πρόωρες εκλογές και στην ιδανική περίπτωση θα ήθελε να εγκριθεί η πρόταση για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία προτού να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΜακΝτόνελ τόνισε επίσης ότι “δεν θα εξαπατηθούμε από τον Τζόνσον, γι’ αυτό αναζητούμε κάθε πιθανό τρόπο ώστε, αφού εξασφαλίσουμε (την ψήφιση) του νόμου, να μην μπορεί να αποφύγει να τον τηρήσει και να τον εφαρμόσει”.

    “Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τον νόμο”, πρόσθεσε.

    Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν είπε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι “ο στόχος του (νομοσχεδίου) είναι πολύ απλός: να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία”.



    ΣΧΟΛΙΑ