• Πολιτική

    Σδούκου: Αυτές είναι οι δράσεις για την ενίσχυση των ΑΠΕ

    Αλεξάνδρα Σδούκου


    Στις δράσεις που θα βοηθήσουν να υλοποιηθούν οι στόχοι του νέου οδικού χάρτη της χώρας για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου SouthEast Europe Energy Forum. Όπως είπε, η σχετική διαβούλευση και τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
    Ειδικότερα περιέγραψε τις 6 δράσεις που προωθούνται από το υπουργείο Ενέργειας για να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.
    1. Απλοποίηση θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, και νέο χωροταξικό σχέδιο για τις επενδύσεις στην ενέργεια
    2.Συνεισφορά των υβριδικών σταθμών στην επίλυση του προβλήματος διασύνδεσης και επιτάχυνση των διασυνδέσεων των νησιών.
    3.Προώθηση έργων ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας
    4. Αποσαφήνιση των οικονομικών όρων με επίλυση προβλημάτων στις Πληρωμές των ΑΠΕ, για τις οποίες θα ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο
    5. Προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας με έκπτωση φόρου ενός ποσοστού στις δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση
    6. Ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης, να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ηλεκτροκίνηση το οποίο θα συνδυαστεί με ένα πακέτο φορολογικών κινήτρων.
    Όπως ανέφερε η κα Σδούκου, «μέχρι σήμερα ο στόχος του υπουργείου μεταφορών ήταν 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2030 ενώ ο στόχος του υπουργείου ενέργειας ήταν 560.000 αυτοκίνητα», επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να διαμορφώνεται μια ενιαία εθνική στρατηγική.



    ΣΧΟΛΙΑ