• Business

    Κώστας Σκρέκας: Το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι καλύτερο από ότι θα περιμέναμε


    “Το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ είμαι σίγουρος, θα είναι καλύτερο από αυτό που θα περίμενε κανείς”, σημείωσε πριν από λίγο μιλώντας στο συνέδριο Southeast Europe Energy ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. “Και αυτό αποδεικνύει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε.

    Σημειώνεται ότι την επόμενη ώρα αναμένεται η ΔΕΗ να ανακοινώσει τα προσφερόμενα τιμήματα από τους 4 διεκδικητές του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς σήμερα πραγματοποιείται το άνοθγμα των οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού της ΔΕΗ.

    Ο κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε και στο σημαντικό τίμημα που εξασφαλίστηκε για την ΔΕΠΑ που πωλήθηκε χθες στην Ιtalgas και τόνισε ότι η ενέργεια αποδεικνύεται καταλύτης όχι μόνο της σταθερότητας αλλά και της ανάπτυξης.

    “Η πράσινη μετάβαση είναι επιταχυντής ανάπτυξης και η μόνη μας επιλογή για το μέλλον. Υπάρχουν προκλήσεις, αφού η οικονομία πρέπει να ανασχηματιστεί και νέα επιχειρηματικά μοντέλα να δημιουργηθούν”, είπε επίσης.

    Επενδύσεις πάνω από 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2030

    Αναφερόμενος στις επενδύσεις του ενεργειακού τομέα ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι μέχρι το 2030 προγραμματίζονται επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 44 δισ., από τις οποίες 10 δισ. ευρώ θα αφορούν στα ηλεκτρικά δίκτυα και τηνα ποθήκευση ενέργειας, 11 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αποδοτικότητα, 6 δισ. ευρώ στην κυκλική οικονομία και τις έξυπνες πόλεις, ενώ όπως είπε στα επόεμνα 3 χρόνια θα τοποθετηθούν 1,5 εκ. έξυονοι μετρητές 10.000 ηλεκτρικοί φορτιστές.

    Το περιβάλλον το κοινό σημείο αναφοράς

    “Η Ελλάδα θα γίνει hub για την πράσινη ενέργεια όχι μόνο στις υποδομές για τα εργαλεία αγοράς, αλλά και στην καινοτομία και τις μεταρρυθμίσεις” τόνισε ο κ. Σκρέκας.

    Σημείωσε επίσης ότι δίνεται έμφαση στα έργα ενεργειακής ασφάλειας, που γίνονται στην περιοχή. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB θα λειτουργήσει στα μέσα του 2022 τόνισε, αλλάζοντας τον χάρτη της περιοχής, ο σταθμός FSRU Αλεξανδρούπολης είναι κοντά στη λήψη της επενδυτικής  απόφασης και τον επόμενο μήνα θα γίνει το market test για τον αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρειο Μακεδονία. Επίσης αναφέρθηκε στη συμφωνία για μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Σημείωσε ότι οι ευκαιρίες που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση είναι τεράστιες καθώς και ότι διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στο οποίο οι συνεργασίες είναι απαραίτητες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

    φτάσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με ΑΠΕ και ότι θα επεκτείνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα

    Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ- Πρέπει να αυξηθεί κατά 2,5 φορές η παραγωγή ενέργειας

    Φέτος, σημείωσε, είδαμε πολλά γεγονότα πλημμύρες, φωτιές τυφώνες που μας θύμισαν ότι η κλιμαιτκή αλλαγή και η υπερθέρμανση είναι γεγονός ενώ και πρόσφατη   έκθεση του ΟΗΕ τόνισε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας 1,5 βαθμών έρχεται δέκα χρόνια νωρίτερα καθώς και ότι πρέπει να φτάσουμε στις μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ