• Πολιτική

    Ροσάννα Μόρτογλου και Άρτεμις Σίφορντ: Ποιες είναι, γιατί φέρονται ως παρακολουθούμενες από το Predator και τι απαντούν

    • Contributor
    Ροσάννα Μόρτογλου και Άρτεμις Σίφορντ

    Ροσάννα Μόρτογλου και Άρτεμις Σίφορντ


    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η συμπερίληψη στις λίστες των ατόμων που φέρονται ότι τελούσαν υπό παρακολούθηση της Αρτέμιδος Σίφορντ και της Ροσάνας Μόρτογλου, δύο στελεχών μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, του Facebook και του Ομίλου Libra αντιστοίχως και, ως εκ τούτου, οι πληροφορίες περί ενδεχόμενης εμπλοκής και Αμερικανικών Αρχών στη διερεύνηση αυτού του σκέλους της υπόθεσης των υποκλοπών.

    Εντύπωση προκαλούν επίσης, προηγούμενες αποφάσεις της κυπριακής Δικαιοσύνης με εμπλοκή του ονόματος της κας Μόρτογλου και του κ. Μπίτζιου, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στις καταγγελίες για τις υποκλοπές, οι δημόσιες τοποθετήσεις των δύο κυριών, μετά από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στις περίφημες λίστες.

    Ροσάννα Μόρτογλου

    Η κ. Μόρτογλου, είναι επικεφαλής Εκπρόσωπος του ομίλου Libra στην Ελλάδα.  Ο Όμιλος, συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη, επικεντρώνεται σε έξι βασικούς τομείς: την αεροπορία, την ενέργεια, τη φιλοξενία, τα ακίνητα, τη ναυτιλία και τις διαφοροποιημένες επενδύσεις και δραστηριοποιείται σε περίπου 35 χώρες.

    Πριν από αυτήν τη θέση η κα. Μόρτογλου είχε χρηματίσει επικεφαλής του γραφείου του προέδρου και CEO του ομίλου στη Νέα Υόρκη, όπου «συντόνιζε επίσης το διεθνές πρόγραμμα ομιλιών του Προέδρου και τους διάφορους ρόλους του σε εμπορικούς συλλόγους, φόρουμ ηγεσίας και φιλανθρωπικά ιδρύματα», όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ομίλου.

    Η ίδια τονίζει ότι δεν γνώριζε τίποτε (για τα περί της φερόμενης παρακολούθησής της). Προσθέτει ωστόσο, ότι «δεδομένης της ενεργής από το 2019 δικαστικής διαμάχης του Libra Group, το οποίο εκπροσωπώ, με τον Φέλιξ Μπίτζιο και συνεργάτες του, η παρακολούθηση μου δεν προκαλεί καμία έκπληξη».

    Υπενθυμίζεται ότι ο επίσης φερόμενος ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων κ. Φέλιξ Μπίτζιος, έχει διατελέσει πρώην διευθύνων σύμβουλος της κεντρικής θυγατρικής εταιρείας του αμερικανικού ομίλου Libra στην Ελλάδα.

    Αργότερα, ο Όμιλος Libra κινήθηκε δικαστικά εναντίον του κ Μπίτζιου (μεταξύ άλλων), κατηγορώντας τον ότι, μεσούσης της κρίσης των capital controls, σε συνεργασία με άλλα πρόσωπα, βασιζόμενοι στην πρώτη συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έγιναν στην Ελλάδα, απέσπασαν, μέσω εικονικών τιμολογήσεων, ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    Η αγωγή της Libra θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα και οι πολυδαίδαλες διαδρομές του χρήματος, συνοδευόμενες από τα τεράστια ποσά που αναγράφονται, ζαλίζουν.

    Ενδεικτικά, η πολυτελέστατη έπαυλη του κ. Μπίτζιου στην Κηφισιά- ένα από τα πολυτελή σπίτια του ανά την Ευρώπη- η οποία «εκτείνεται σχεδόν σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο», φέρεται να είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας Macorta (νυν Viniato Limited), η οποία, με τη σειρά της παρουσιάζεται ως συμμετέχουσα σε «τριγωνικές- εικονικές» συναλλαγές, μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

    Ο «κοινός παρονομαστής» Γιώργος Λογοθέτης, μήνυσε συνεταίρους και υπάλληλους του, υποστηρίζοντας ότι …τον έκλεβαν. Και, βέβαια, τα στελέχη και τα άλλα πρόσωπα που κατηγορεί ο εφοπλιστής Γ. Λογοθέτης σε κατά καιρούς δηλώσεις και εξώδικα, χαρακτηρίζουν «ψευδείς» και «συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς του εφοπλιστή και αποκρούουν τις κατηγορίες.

    Ειδικά ο Φ. Μπίτζιος, που ήταν το δεξί χέρι του Γ. Λογοθέτη στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι του οφείλονται τεράστια ποσά από προμήθειες που νομίμως δικαιούται λόγω επενδύσεων που ήταν επικερδείς για τον όμιλο Libra. Ισχυρίστηκε δε, ότι ο γνωστός εφοπλιστής ευεργετήθηκε από τις κινήσεις.

    Όπως είχε αποκαλύψει το mononews, απόφαση κυπριακού δικαστηρίου στην ουσία δικαιώνει τους ενάγοντες δηλαδή αυτούς που κατηγορούσε ο Γιώργος Λογοθέτης, ότι εν αγνοία του, του υφάρπαξαν 500.000.000 ευρώ μέσω σκοτεινών συναλλαγών, και είναι στην κυριολεξία καταπέλτης εις βάρος του Λογοθέτη και ολόκληρης της ηγετικής ομάδας και της βασικής μάρτυρος Ροσάννας Μόρτογλου.

    Ένα σημείο που φαίνεται να εξόργισε τον Κύπριο Δικαστή αφορούσε τις συμβάσεις για τις αγοραπωλησίες έργων, για τις οποίες κατηγορούνται οι ενάγοντες ότι τις υπερτιμολογούσαν. Όμως αποδεικνύεται ότι είχαν εγκριθεί από άλλα ανώτατα στελέχη του ομίλου Λογοθέτη. «Τούτο δε, φαίνεται να αποκαλύφθηκε και στην ίδια την ομνύουσα Μόρτογλου, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος…»

    Επίσης, σε απόφαση του Δικαστηρίου της Κύπρου, μεταξύ άλλων, αναγράφεται: «Mέσω της παρούσας αγωγής επιχειρείται να «καθαριστεί» το όνομα του Ομίλου και του Γιώργου Λογοθέτη στην κοινή γνώμη, ζήτημα για το οποίο υποδεικνύουν πως ως οι ίδιοι οι ενάγοντες (Γιώργος Λογοθέτης)  προβάλλουν, έχουν ήδη δαπανήσει περί τα τρία εκατομμύρια για διόρθωση της εικόνας τους, τα οποία και διεκδικούν από τους εναγόμενους (πχ Μπίτζιος και Συνεργάτες).»

    Το ερώτημα είναι ποια εταιρεία PR και δημοσίων σχέσεων μοίρασε και σε ποιους τα λεφτά;

    Τονίζεται επίσης, ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Μαξίμου κ. Γρ. Δημητριάδης, φέρεται να γνώρισε τον κ. Μπίτζιο, το πρόσωπο του οποίου μνημονεύεται, μεταξύ άλλων, για την ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα, ως μετόχου της εταιρείας Intellexa και φερόμενου ως έχοντα σχέση και με την άλλη εμπλεκόμενη εταιρεία, την Krikel.

    Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Δημητριάδης, στην χθεσινή του παρουσία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τους επιχειρηματίες Μπίτζιο και Ντίλιαν ούτε τις εταιρείες που εμπλέκονται με παράνομα λογισμικά. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση.

    Η απάντηση της Ροσάννα Μόρτογλου στο mononews

    Η Ροσάννα Μόρτογλου επικεφαλής Εκπρόσωπος του ομίλου Libra στην Ελλάδα απάντησε πριν λίγο στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέροντας αναλυτικά:

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο Όμιλος Libra εχει ασκήσει μία σειρά νομικών ενεργειών κατά του Φέλιξ Μπίτζιου και συνεργατών του από το 2019. Αυτές περιλαμβάνουν καταρχάς επιτυχείς αιτήσεις Norwich Pharmacal / Bankers’ Trust, τρεις σε Κύπρο και μία σε Χονγκ Κονγκ το 2019 και 2020, οι οποίες οδήγησαν σε διατάγματα αποκάλυψης των τραπεζικών λογαριασμών των εναγομένων και υπήρξαν καθοριστικές για την αποκάλυψη των «πολυδαίδαλων διαδρομών χρήματος» στις οποίες αναφέρεστε.

    Έπειτα, τον Ιούνιο του 2020, ακολούθησε η κύρια αγωγή στην Κύπρο ύψους 400 εκατ. ευρώ εναντίων του Φ. Μπίτζιου και 78 φυσικών προσώπων και εταιρειών, σε συνδυασμό με συμπληρωματική νομική ενέργεια για παγκόσμια ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των Φ. Μπίτζιου και των βασικών 5 εναγομένων της παραπάνω αγωγής. Τα ασφαλιστικά μέτρα διατάχθηκαν από το δικαστήριο άμεσα και χωρίς ακρόαση, για παγοποίηση περιουσιακών ύψους 350-400 εκατ. ευρώ στον κάθε ένα παγκοσμίως.

    Η απόφαση του 2021 την οποία μνημονεύετε ότι τάχα «δικαιώνει τους ενάγοντες[sic]» (μάλλον εννοείτε εναγόμενους) αφορά την άρση των ασφαλιστικών μέτρων που ήταν σε ισχύ για σχεδόν 1.5 έτος και όχι την κύρια αγωγή, η οποία παραμένει ενεργή. Η εν λόγω απόφαση δε είναι «καταπέλτης» όπως προσπαθείτε να παρουσιάσετε, αλλά είναι καθαρά τυπική. Τα επιλεκτικά σας αποσπάσματα από την απόφαση δεν αποτυπώνουν τη θέση του Δικαστηρίου αλλά την πλευρά των εναγομένων που αναγράφεται στην απόφαση ως είθισται – όπως και η θέση των εναγόντων. Οι επιλεκτές αυτές αναφορές κατανοούμε ότι γίνονται για σκοπούς δημιουργίας εντυπώσεων και αλλοιώνουν ουσιαστικά την πραγματικότητα του κειμένου.

    Για την απόφαση άρσης των ασφαλιστικών μέτρων του 2021 έχει ασκηθεί έφεση η οποία αναμένεται να εκδικαστεί εντός του 2023.

    Ως προς την κύρια αγωγή, παρά τις συνεχείς καθυστερήσεις των εναγομένων και αριθμό αιτήσεών τους μέσω των οποίων ζητούσαν να μην δικαστούν ποτέ για τα γεγονότα αυτά επικαλούμενοι αναρμοδιότητα των δικαστηρίων της Κύπρου, το Δικαστήριο έκρινε στις 8 Αυγούστου 2022 ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα προχωρήσει κανονικά και θα εκδικαστεί πλήρως.

    Επιπλέον, ενώ έναντι της απόφασης αυτής αριθμός εναγομένων προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου ζητώντας την ακύρωσή της, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους την 1η Νοεμβρίου 2022.

    Συνοψίζοντας, η κύρια αγωγή ύψους 400 εκατ. ευρώ παραμένει πλήρως ενεργή με τα Δικαστήρια της Κύπρου στο ανώτατο επίπεδο να επιβεβαιώνουν την ομαλή εκδίκαση των εναγομένων και ως προς την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, δηλαδή την παγοποίηση της περιουσίας αριθμού Εναγομένων, εκκρεμεί έφεση.”

    Άρτεμις  Σίφορντ

    Την ίδια ώρα, στις λίστες των φερόμενων ως παρακολουθούμενων εντάσσεται και η κα. Άρτεμις Σίφορντ, πολιτική επιστήμων και νομικός, με μεταπτυχιακό  Νομικής από το περίφημο Στάνφορντ, μάστερ στη δημόσια διοίκηση από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ και πτυχίο στη Φιλοσοφία, τις Πολιτικές Επιστήμες και τα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    Έχει προϋπηρεσία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, όπως υπογράφει σε πρόσφατο άρθρο της στην «Καθημερινή της Κυριακής», χωρίς να αναφέρεται στην στελεχιακή της θέση στο Facebook, ούτε στη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Κέντρο του αμερικανικού Think Tank Atlantic Council.

    Επίσης, έχει εργαστεί στον τομέα της υποδοχής προσφύγων και ως δικηγόρος στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουάντα. Ξεκίνησε την καριέρα της ως σύμβουλος επιχειρήσεων, αρχικά στη Oliver Wyman και στη συνέχεια στην McKinsey.

    Σε αντίθεση με άλλα «θύματα», ουδέποτε δημοσιεύτηκε ο πιθανός λόγος της φερόμενης παρακολούθησής της.

    Σε άρθρο της που φιλοξένησε την Κυριακή η «Καθημερινή», με τίτλο «Τελικά, ήμουν κι εγώ στη λίστα» (σσ χωρίς ερωτηματικό), μεταξύ άλλων, η κα. Σίφορντ αναφέρει:

    «Όταν βγήκε η λίστα της πρώτης Κυριακής δεν την πολυπίστεψα. Δεν προερχόταν από πηγές που προσωπικά διαβάζω ή εμπιστεύομαι. Σαν μετριοπαθής άνθρωπος με θαυμασμό για πολλά απ’ όσα έχει πετύχει n σημερινή κυβέρνηση, το παρουσιαζόμενο επίπεδο διαφθοράς μού φάνηκε εξωπραγματικό…. Το όνομά μου στη λίστα ήταν παράταιρο. Το μόνο πιο περίεργο από το να βρίσκομαι πραγματικά σε μια τέτοια λίστα, θα ήταν κάποιος να έχει επινοήσει τη συμμετοχή μου…. Διαβάζεις άφωνη ότι το κράτος αφαίρεσε το δικαίωμα που είχαν οι πολίτες στην ενημέρωση για πιθανή επισύνδεση εκεί πάνω που βγήκε το πρώτο θύμα, και τώρα αρνείται να το επαναφέρει πριν περάσει τριετία. Εκεί κάπου αποπροσανατολίζεσαι. …Και περιμένεις να έρθει επιτέλους το αίσθημα της ελπίδας. Ότι το προοδευτικό κομμάτι της κυβέρνησης θα σταθεί στο πλευρό των πιθανών θυμάτων και θα παραδώσει ένα νομοσχέδιο που θα κοιτάει, όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και στο παρελθόν. Ότι ο πρωθυπουργός θα πράξει το αυτονόητο και θα κάνει ό,τι περνά ει από το χέρι του ώστε κανένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση να μην παραμείνει πάνω από τον νόμο. Ότι οι φιλελεύθεροι διανοούμενοι θα βγουν από τη φοβική σκιά του 2015 και θα πουν τα πράγματα, εάν ισχύουν ως φαίνονται, με το όνομά τους ως μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των όρων της ίδιας της δημοκρατίας».

    Διαβάστε επίσης

    Υποκλοπές: Γύρισαν την πλάτη στην Επιτροπή Θεσμών οι επιχειρηματίες Λαβράνος, Μπίζιος και Dilian – Καταθέτει ο Γρηγόρης Δημητριάδης

    Μητσοτάκης: Aναμένω μία νέα «έκρηξη» επενδύσεων μετά τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ