• Πολιτική

    Ψηφίστηκαν οι 22 τροπολογίες – Παιχνίδια Βίτσα με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

    • NewsRoom
    Βίτσας

    Δ.Βίτσας, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής


    Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ιδιαίτερη ένταση, όπως την Πέμπτη, υπερψηφίστηκαν οι 22 υπουργικές τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και αυτό καθώς οι περισσότεροι βουλευτές είχαν ήδη φύγει για τις διακοπές των Χριστουγέννων προς τις εκλογικές τους περιφέρειες.

    Από την αντιπολίτευση ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη Νέα Δημοκρατία ήταν αυτοί που πρωταγωνίστησαν κυρίως στην κριτική κατά της τακτικής της κυβέρνησης, για την τακτική της να φέρει σημαντικές τροπολογίες για μια ακόμη φορά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Την ίδια ώρα, η αναφορά του Βουλευτή της ΔΗΣΥ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου ότι από τη στιγμή που οι τροπολογίες που νομιμοποιούν δαπάνες για το μεταναστευτικό ψηφίστηκαν, ανοίγει ο δρόμος για τον ποινικό έλεγχο των δαπανών, ο κ. Βίτσας απάντησε ότι όποιος θέλει μπορεί να πάει στον εισαγγελέα και ότι ο ίδιος δεν θα κάνει χρήση ούτε καν της βουλευτικής ασυλίας

    Πάντως η συζήτηση έκρυβε μια σημαντική είδηση, η οποία ωστόσο προκαλεί περισσότερη σύγχυση. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βιτσας, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών ροών.

    Ωστόσο, μια μέρα νωρίτερα, ο ίδιος κ. Βίτσας είχε υποστηρίξει πως δεν πρόκειται να παραταθεί το καθεστώς, αλλά θα προωθηθεί άλλο σύστημα, χωρίς  να διευκρινήσει τι ακριβώς. Απαντώντας στη ΝΔ η οποία κατέθεσε σχετική τροπολογία για την παράταση του ΦΠΑ στα νησιά, που δεν έκανε δεκτή η κυβέρνηση, ο κ. Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μην ανησυχείτε. Εμείς που προασπίσαμε τα νησιά αυτά και επεκτείναμε την ρύθμιση θα φέρουμε μια νέα με κάποιο νόμιμο τρόπο. Αυτή την στιγμή δεν μιλάμε για απλή παράταση. Αλλά για σύνδεση που έχει πιο σταθερό χαρακτήρα όσο διαρκεί το προσφυγικό ζήτημα στα πέντε νησιά. Νομίζω ότι δεν θα θεωρήσετε και εσείς δίκαιο να υπάρχουν νησιά με αυξημένο ΦΠΑ και άλλα να εξαιρούνται. Σε λίγες ημέρες θα έχετε την απάντηση».

    Μία μέρα αργότερα προανήγγειλε την κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να προσδιορίσει το αν θα είναι ετήσια η περιορισμένου χρόνου.

    Η ρύθμιση θα αφορά Λέσβο, Λέρο, Κω, Σάμο και Χίο. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε παρατείνει την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για 6 μήνες, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως συμφώνησε για το θέμα με την Άγκελα Μέρκελ, κάτι που στη συνέχεια διέψευσε η καγκελάριος, με την Ελλάδα να υποχρεώνεται τελικά να μειώσει άλλες δαπάνες (του υπουργείου Εθνικής Άμυνας) προκειμένου να αντισταθμίσει το ποσό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Μπάχαλο» στη Bουλή με το νομοσχέδιο-«πλυντήριο» – «Πάγωσε» τη συζήτηση ο Βούτσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστείες δικαιολογίες Φλαμπουράρη για Πετσίτη: «Επισκέπτης στο Μαξίμου, έβγαζε απλά φωτογραφίες»



    ΣΧΟΛΙΑ