• Πολιτική

    «Μπάχαλο» στη Bουλή με το νομοσχέδιο-«πλυντήριο» – «Πάγωσε» τη συζήτηση ο Βούτσης

    • NewsRoom

    Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής


    Ένα απίστευτο «μπάχαλο» επικράτησε την Πέμπτη στην Βουλή, μετά την «καταιγίδα» τροπολογιών με την οποία τα υπουργεία επιχείρησαν να «ξεπλένουν» διάφορες δαπάνες τους, νομιμοποιώντας την τελευταία στιγμή δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εντάσσοντάς τες μέσα στο νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό.

    Η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, και η απειλή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρει τον λόγω καταγγέλλοντας την κυβέρνηση από το βήμα της Ολομέλειας, απουσία του πρωθυπουργού, οδήγησε τον Νίκο Βούτση να «παγώσει» για μια μέρα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο στη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου.

    Η αντιπολίτευση απείλησε με αποχώρηση με τον κ. Βούτση να καταλήγει στην πρόταση να παρατείνει κατά μια μέρα τη συνεδρίαση, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να να μελετήσουν τις τροπολογίες. Για την συγκεκριμένη εξέλιξη πηγές της ΝΔ σχολιάζουν πως «Ίσως η απειλή της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ανάγκασε τον κ. Βούτση να κάνει τον σωστό». Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την συνεδρίαση του προϋπολογισμού έχει ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής.

    Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση «διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες» καταθέτοντας 27 άσχετες τροπολογίες για να κλείσει προφανώς όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. «Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες». Μάλιστα, έκαναν λόγω για ευτελισμό του κοινοβουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο αριθμός των σημερινών τροπολογιών ανήλθε σε 22 με την τελευταία να αριθμεί 85 σελίδες. Πρόκειται για τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα όπως ο επανακαθορισμός του ΦΠΑ στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, η φορολογία μεταβίβασης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης και ο προσδιορισμός αξίας ακινήτων που μεταβιβάζονται με αντάλλαγμα ή αιτία θανάτου, δωρεάς ή προίκας. Σαν να μην έφτανε αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σπεύδει με την επίμαχη ρύθμιση να υιοθετήσει την προβληματική τακτική των συναδέλφων του υπουργών και νομιμοποιεί αναδρομικά δαπάνες του υπουργείου του ύψους 900.000 ευρώ.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργικών τροπολογιών κατατέθηκαν ελάχιστες ώρες πριν την προγραμματισμένη ψήφιση του νομοσχεδίου που σημαίνει ότι το σύνολο των βουλευτών θα καλούνταν να τις ψηφίσουν χωρίς να τις έχουν μελετήσει.

    Στα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν η εμφάνιση του Γρηγόρη Ψαριανού με ένα καροτσάκι, με το οποίο κουβαλούσε τις τροπολογίες στον 2ο όροφο της Βουλής που βρίσκονται τα γραφεία του Ποταμιού. «Σου έφερα Γιώργο να δεις τις τροπολογίες μήπως μας ξέφυγε κάτι. Νομίζω ένα σημείο δεν το προσέξαμε…» είπε με χιούμορ ο Ψαριανός στον Μαυρωτά.

    Λίγο αργότερα, η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ – τα γραφεία βρίσκονται δίπλα σε εκείνα του Ποταμιού – ρωτούσε: «Ήρθα να δω το καροτσάκι του Ψαριανού… που είναι;»

    Η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι σφοδρή καθώς το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν. Νωρίτερα, με παρέμβασή του στην διαδικασία ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο ωστόσο ως «γυμνασιάρχης» προειδοποίησε τους βουλευτές που διαμαρτύρονται πως θα τους βάλει να «εργαστούν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    «Είναι απαράδεκτο. Έχετε μετατρέψει σε πλυντήριο εξυπηρετήσεων και νομιμοποίησης δαπανών. Δεν το ανεχόμαστε. Αποσύρετε τις τροπολογίες» ανέφερε ο κ. Μιλτιάδης Βαριτσιώτης ενώ και ο κ. Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι η πρακτική της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

    «Ή τις αποσύρουν ή αποχωρούμε. Είναι δόλια πρακτική» ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ενώ ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός έδειξε ότι ο όγκος πέντε μόνο τροπολογιών ξεπερνά αυτόν που έχουν συνολικά τα τρία μνημόνια που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.

    «Υπάρχει λόγος για τα παράπονα. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ο προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειοψηφία των τροπολογιών, τουλάχιστον αυτή του ΥΠΟΙΚ τα θέματα που λύνονται είναι ημερομηνίες που λήγουν. Δεν έχουν ουσία. Στην αντιπαράθεση για την διαδικασία δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε. Δεν δέχομαι ότι δεν έχουν ξαναγίνει. Παλιά ήταν για την εξυπηρέτηση των πελατών σας σήμερα δεν είναι», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

    Με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο ωστόσο ως «γυμνασιάρχης» προειδοποίησε τους βουλευτές που διαμαρτύρονται πως θα τους βάλει να «εργαστούν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    «Όλα τα άλλα ότι γίνονται εκ του πονηρού δεν έχουν καμία βάση» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης υπενθυμίζοντας ότι στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 ψηφίστηκαν 43 τροπολογίες. Σχολιάζοντας δε πληροφορίες ότι τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή είπε «Εδώ θα είμαστε και το απόγευμα αν έρθουν κι άλλοι να πουν κορώνες. Όταν δεν σηκώθηκαν οι τόνοι στις Διασκέψεις που προηγήθηκαν γιατί έρχονται σήμερα και μιλούν για πλυντήρια; Όποιος μιλά για πλυντήριο να το αποδείξει».



    ΣΧΟΛΙΑ