• Πολιτική

    Πρόστιμο 1.200 euro ανά εργαζόμενο, σε επιχειρήσεις που θα κάνουν κατάχρηση της αναστολής σύμβασης

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας


    Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει ούτε την ένταση ούτε το μέγεθος της κρίσης. Αλλά σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να επεκτείνει τα μέτρα που έχουν ληφθεί και για τον Μάιο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει «το ίδιο σχήμα. Έχουμε ήδη φτιάξει και τις πλατφόρμες. Άρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι που είναι ήδη έτοιμο».

    Ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο φτιάχτηκε το νέο ποινικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας. Όμως παραδέχτηκε ότι η αναστολή σύμβασης εργασίας είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Γι’ αυτό και υπογράφηκε απόφαση που ενσωματώνονται κυρώσεις για επιχειρήσεις που έχουν κάνει αναστολή σύμβασης στους εργαζόμενούς τους και τους αναγκάζουν να δουλέψουν. Το πρόστιμο αυτό θα είναι 1.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

    Επίσης, ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε ότι δημοσιοποιείται άμεσα, ίσως και απόψε «ερμηνευτική εγκύκλιος για όλες τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκαν. Εκεί θα τονίζεται το περιθώριο για να γίνουν οι όποιες διορθώσεις για τη χορήγηση του επιδόματος προς τους εργαζόμενους. Επίσης, θα επεκτείνεται η άδεια ειδικού σκοπού μέχρι τις 24 Απριλίου».

    Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε πάντως ότι δεν καλύπτονται από την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, όσοι δουλεύουν με εργόσημο.

    Ο κ. Βρούτσης εκτίμησε επίσης ότι η ανεργία θα ανέβει. «Τον μήνα Μάρτιο όμως τον παλέψαμε», είπαμε χαρακτηριστικά. Οι απολύσεις που έγιναν τον ίδιο μήνα, είναι λιγότερες από εκείνες που έγιναν πριν από ένα χρόνο ακριβώς! «Μετά τις 20 Μαρτίου, δεν υπάρχουν περαιτέρω απολύσεις, όταν επιβάλλαμε τα μέτρα. Όμως το πρόβλημα ήταν ότι δεν αυξήθηκαν οι προσλήψεις».



    ΣΧΟΛΙΑ