• Πολιτική

    Άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αντιμετώπιση του προσφυγικού αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το υπουργικό συμβούλιο που είχε ξεκινήσει από τις 10:30 σήμερα το πρωί αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί  τα τελευταία 24ωρα στη Μόρια και την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο μήνες θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Παράλληλα, μαζί με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου, αλλά και τις διαδικασίες επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο, θα τρέξουν δύο προγράμματα που θα αφορούν άτομα ευάλωτων ομάδων.

    Η  κατάσταση στη Μόρια κρίνεται πλέον ανεξέλεγκτη. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, χθες επικράτησε το αδιαχώρητο, καθώς δυο πυρκαγιές ξέσπασαν και μάλιστα η πρώτη σε απόσταση 400 μέτρων από την έξοδο του Κέντρου, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό 15 ακόμα ανθρώπων.

    Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τραγικό τον θάνατο της γυναίκας και τον τραυματισμό ενός μικρού παιδιού στη Μόρια εξαιτίας της πυρκαγιάς. «Η πυρκαγία που ξέσπασε στη Μόρια και που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Επιτροπής, κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

    Η Μ. Αντρέεβα τόνισε επίσης ότι η Επιτροπή θα είναι διαθέσιμη να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές έτσι ώστε να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης.



    ΣΧΟΛΙΑ