ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προμήθειες συνολικής αξίας 4 δισ. λιρών έχουν αποθηκεύσει οι Βρετανοί υπό το φόβο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με έρευνα του φορέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Premium Credit που δημοσιεύει ο Guardian.
Σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες της έρευνας που διεξήχθη με δείγμα 1.052 ανθρώπους, δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει να αυξάνει τα αποθέματα σε τρόφιμα, φάρμακα, αναψυκτικά και άλλα ποτά.
Ένας στους πέντες Βρετανούς έχει ήδη ξοδέψει κατά κεφαλήν επιπλέον 380 λίρες, τόνισε η Premium Credit, ενώ η έρευνα βρήκε ότι περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν ξοδέψει περισσότερες από 1.000 λίρες για τη δημιουργία αποθεμάτων πριν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.
Το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αποθηκεύσει τρόφιμα, το 50% φάρμακα το 46% ποτά και αναψυκτικά.
Παρόμοια έρευνα που είχε γίνει τις εβδομάδες πριν την αρχική καταληκτική ημερομηνία του Brexit, στις 31 Μαρτίου, έδειχνε ότι περίπου το 17% του πληθυσμού είχε ξοδέψει παραπάνω χρήματα για αποθέματα αγαθών, συνολικής αξίας 4,6 δισεκ. λιρών.
Πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν προβλέψει πως μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία (no deal Brexit) θα επιφέρει προβλήματα και καθυστερήσεις στους εφοδιασμούς με μεγάλους χρόνους αναμονής των φορτηγών στους τελωνειακούς ελέγχους.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.
Πολλές εταιρείες επίσης φοβούνται τις καθυστερήσεις εφοδιασμών. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα η βρετανική αλυσίδα πίτσας Domino’s ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει τα αποθέματα της.
Υπέρ του άτακτου Brexit ο Λευκός Οίκος
Οι ΗΠΑ θα στήριζαν με ενθουσιασμό ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εφόσον αυτό αποφάσιζε να κάνει η βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού πρόεδρου, Τζον Μπόλτον.
«Εάν αυτή ήταν η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, θα τη στηρίζαμε με ενθουσιασμό» υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Θα θέλαμε να είμαστε χρήσιμοι στο Brexit» είπε, λίγο νωρίτερα, ο Τζον Μπόλτον που συναντήθηκε σήμερα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρετανοί αξιωματούχοι του επισήμαναν ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου.
Ο Μπόλτον, επίσης, είπε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες ανά τομέα, αφήνοντας για αργότερα τη διευθέτηση των δυσκολότερων θεμάτων των εμπορικών τους σχέσεων.
Απώτερος στόχος, όπως τόνισε, είναι μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσίπρας: Έρχεται η νέα πλατφόρμα «Διαφάνεια» – «Τελικά πόσο διαυγής είναι η Διαύγεια;»
- Ο χάρτης της επαναστατημένης Ελλάδας σε ένα χρυσό ρολόι –Κειμήλια σε δημοπρασία
- ΥΠΕΝ: Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για σύνδεση κατοικιών με αποχέτευση – Έως 1.300 ευρώ η επιδότηση
- Επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα Maersk και Hapag-Lloyd
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.