• Πολιτική

    Προκλητική δήλωση Ξυδάκη για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία: “Δεν είναι τίποτα τραγικό” (Video)

    • NewsRoom
    ΕΡΤ

    Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ


    Μεγάλες αντιδράσεις έχει δημιουργήσει στους κύκλους της αντιπολίτευσης και όχι μόνο η δήλωση του ΥΠΕΞ, Νίκου Ξυδάκη για την ανάγνωση της πρωινής προσευχής του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Ο κ. Ξυδάκης ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι “Δεν είναι τίποτα τραγικό”.

    Χθες, διαβάστηκε στην Αγία Σοφία η πρωινή προσευχή από το Κοράνι μετά από 82 χρόνια. Μάλιστα, παρόν ήταν και ο γγ Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωση υπερήφανος για το εν λόγω σκηνικό. Το ίδιο θα επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες του Ραμαζανιού (για 30 ημέρες), καθώς καθημερινά θα διαβάζεται το Κοράνι μέσα από την Αγιά Σοφιά και θα προβάλλεται από μουσουλμανική εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης.

    Μετά από την οργή του ελληνισμού που προκάλεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε “τζαμί” για 30 ημέρες, η ανάγνωση του Κορανίου όπως όλα δείχνουν ήταν το “κερασάκι στην τούρτα”, ενώ την ίδια ώρα ο ΥΠΕΞ κ. Ξυδάκης έριξε λάδι στη φωτιά με τη δήλωσή του. “Δεν είναι τίποτα τραγικό, δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο…Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες”, είπε χαρακτηριστικά.

    Το ΥΠΕΞ, πάντως, χθες το απόγευμα, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: “Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού. Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες”.

    Αργότερα, μάλιστα, με διαρροή επανήλθε στο θέμα, μετά και τις οξύτατες αντιδράσεις της ΝΔ: “Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή”. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ακόμη ότι “Τυχόν τέτοιες ενέργειες είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.

    imamis

    Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επί του θέματος πολύ αργότερα αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: “Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.  Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/h-politiki-litotitas-tou-schaeuble-theti-se-kindino-tin-pagkosmia-ikonomia/51367

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/aftes-ine-pente-idisis-pou-prepi-na-xerete-prin-anixoun-agores-8/51345



    ΣΧΟΛΙΑ