• Πολιτική

    Προκαλούν οι Τούρκοι: Στέλνουν γεωτρύπανο απέναντι από την Λεμεσό

    • NewsRoom


    Το Γιαβούζ επιστρέφει και πάλι σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα σε σημείο απέναντι από την Χερσόνησο του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό.

    Όπως αναφέρει ο ANT1 Κύπρου, το αποκορύφωμα είναι ότι πρόκειται για περιοχή που δεν εμπίπτει στις παράλογες διεκδικήσεις της Άγκυρας, αλλά αφορά σε σημείο που το Ψευδοκράτος αξιώνει ως δικό του.

    Σύμφωνα με την Navtex που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας, η παράνομη γεώτρηση του Γιαβούζ θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαΐου.

    Το τεμάχιο 8 έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες στην κοινοπραξία Total-ENI, όπως και το τεμάχιο 7, στο οποίο το Γιαβούζ διενήργησε επίσης παράνομη γεώτρηση, χωρίς αποτέλεσμα.

    Το συγκεκριμένο τεμάχιο μάλιστα κατά μεγάλη πιθανότητα, να ήταν ένα εκ των οποίων η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει γεώτρηση εντός των επόμενων μηνών.

    Πάντως το πλοίο γεωτρύπανο έχει κλειστό το στίγμα του και είναι άγνωστο το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
    Η Άγκυρα ωρύεται για τα τεκταινόμενα του Καϊρου την ίδια ώρα, αντιδρώντας στην μετεξέλιξη του East Μed Gas Forum σε διεθνή οργανισμό.

    Με tweet του ο ΠτΔ, απάντησε στις επικρίσεις της Άγκυρας, χαιρετίζοντας παράλληλα το East Med Gas Forum, που ενισχύει τη συνεργασία και την κοινή επιδίωξη για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Δεν είναι σκοπός μας ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ανέφερε και ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ σε συνέντευξή του στο CNN Turk, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα άνοιγε τον δρόμο για την συμπερίληψη και της Άγκυρας στις συζητήσεις για τα ενεργειακά ζητήματα και τους σχεδιασμούς.

    Ερωτηθείς δε συγκεκριμένα για τον αγωγό East Med και τις υπογραφές που έπεσαν στην Αθήνα από τους ηγέτες της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδος, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι πρόκειται για συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο τονίζοντας ότι για την δημιουργία του αγωγού, θα αποφασίσουν εν καιρώ και βάσει οικονομικών δεδομένων οι εταιρείες.



    ΣΧΟΛΙΑ