• Top Stories

    Πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ θέλει η κυβέρνηση

    ΔΝΤ

    ΔΝΤ


    Στον αστερισμό της επόμενης μέρας έχει μπει ήδη η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής συνεργασίας. Χρέος και παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι τα θέματα με τα οποία αναμένεται να ασχοληθεί η κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Κυβερνητικές πηγές λένε ότι τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο   και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη σκοπιμότητα συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.

    Και αυτό  γιατί ενώ αναγνωρίζουν στο ταμείο την σταθερή και ουσιαστική βοήθεια που δίνει  στην Ελλάδα θέτοντας  σε κάθε συζήτηση το ζήτημα  της απομείωσης του χρέους από την άλλη η εμμονή του σε σκληρές  μεταρρυθμίσεις περιπλέκει τα πράγματα και δυσκολεύει την ελληνική πραγματικότητα.

    Η συζήτηση πάντως για την συμμετοχή του ταμείου αναμένεται να αρχίσει στα  τέλη Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάρτιο όποτε και λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο υπάρχων πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ανταλλαγή απόψεων  γι αυτό το θέμα υπήρξε και κατά την διάρκεια της συνάντησης   του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στο πλαίσιο της συζήτησής τους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και  ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, “διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της”.

    Σε ότι αφορά το χρέος η κυβέρνηση ελπίζει ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την απομείωση του χρέους αφού πλέον αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται σε αυτό.



    ΣΧΟΛΙΑ