• Οικονομία

    Προεκλογικό μπαράζ νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων στον αιγιαλό ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    αυθαίρετα

    Αυθαίρετα


    Πυρετός νομιμοποιήσεων φαίνεται ότι επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, προετοιμάζει ένα μπαράζ νομιμοποιήσεων σε αιγιαλό και παραλία, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Με καθυστέρηση ετών, το Υπουργείο ολοκληρώνει πλέον το νομοσχέδιο, σχετικά με τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο, μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση, προωθεί όλες τις ρυθμίσεις που δίνουν ανάσα σε πλήθος ακινήτων με υπερβάσεις στους όρους δόμησης, ακόμη και χωρίς άδειες. Ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτή και τη νομιμοποίηση ακινήτων, που χτίστηκαν μετά την 27η Ιουλίου του 2011, ημερομηνία που αποτελεί την κόκκινη γραμμή όλων των προηγούμενων νόμων για την αυθαίρετη δόμηση.

    Μέσα στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων ορίζεται, επίσης, ότι η έκταση που θα εκχωρείται για ομπρέλες και ξαπλώστρες δε θα υπερβαίνει τα 300 τ.μ και εφόσον υπάρχουν και άλλες παραχωρήσεις δεν θα μπορεί να καλύπτει πάνω από το 60%. Το ποσοστό κάλυψης θα υποχωρεί στο 30% εφόσον πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή. Παράλληλα, ως κατώτατο όριο στο πλάτος της παραλίας, καθορίζονται τα 30 μέτρα μέχρι τα 50 μέτρα, ενώ ο ισχύον νόμος αναφέρει αόριστα τα 50 μ.

    Κύριος όρος, ώστε να «κερδίσει» κανείς τη νομιμοποίηση του αυθαίρετου ακινήτου του είναι ότι θα πρέπει να έχουν συνάψει στο παρελθόν σύμβαση με το Δημόσιο, τον ΕΟΤ, τη Γ.Γ. Αθλητισμού ή κάποιο δήμο, βάσει αναπτυξιακών νόμων. Το χρηματικό αντάλλαγμα, θα ανανεώνεται ανά πενταετία, διευκολύνοντας πλήθος εταιρειών από τον τουρισμό, την βιομηχανία κ.α.

    Τι προβλέπει η διαδικασία νομιμοποίησης

    Σχετικά με την εξαίρεση από την κατεδάφιση των έργων ή τη χορήγηση άδειας, θα πρέπει να υπάρχει νόμιμος διακανονισμός της αποζημίωσης που καθορίζεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, έως και πέντε έτη αναδρομικά. Η ετήσια αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης θα υπολογίζεται με βάση το αντίστοιχο αντάλλαγμα για τη χρήση του χώρου του έργου, προσαυξημένο κατά ένα τρίτο.

    Για να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή αδειοδότηση των αυθαίρετων κατασκευών, ο ιδιώτης θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση εντός διμήνου. Εάν αυτή απορριφθεί, θα έχει περιθώριο τριών ετών για να τα κατεδαφίσει.

    Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η διατήρηση παράνομων κτισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους έργων, μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν κατασκευαστεί έως τις 28.7.2011, συνδέονται λειτουργικά με τα νομίμως κατασκευασθέντα έργα και ότι δεν είναι επικίνδυνα.

    Όπως ορίζει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να εξαιρείται από την κατεδάφιση μια ευρεία γκάμα έργων, που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011 (Εθνικής Άμυνας και ασφάλειας, εθνικής σημασίας, υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας, ΑΠΕ, διεθνούς, εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, δημοτικών οδών κ.α).

    Στο μενού των παραχωρήσεων χρήσης, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν νησίδες, βραχονησίδες, ύφαλους, θαλάσσιες εκτάσεις κ.α για εξυπηρέτηση γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, υδατοκαλλιεργητικών, ναυταθλητικών, τουριστικών σκοπών, ενέργειας, ΑΠΕ κλπ. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η παραχώρηση θα γίνεται πάντα έναντι ανταλλάγματος.

    Αναφορικά με τις παραχωρήσεις για απλή χρήση του αιγιαλού (ξαπλώστρες, ομπρέλες), θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.

    Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο ορίζει ότι δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τριών μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων.

    Βάσει της νομοθεσίας που ισχύει έως σήμερα, οι παραχωρήσεις μπορούν να φτάνουν τα 500 τ.μ., ενώ η ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρα σε μήκος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΑΔΕ: Δεύτερη ευκαιρία σε χρεοκοπημένους επιχειρηματίες με εγγύηση μόνο 15.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων παρά την «ανοιχτή πληγή» στο Μάτι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καθαρίζει από τα αυθαίρετα το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού



    ΣΧΟΛΙΑ