• Πολιτική

    «Βόμβες» Φρουζή στην Προανακριτική: Η Τουλουπάκη με πίεσε να καταθέσω κατά πολιτικών αρχηγών

    • NewsRoom

    Ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής


    Με την κατάθεση-βόμβα του πρώτου μάρτυρα, του πρώην αναπληρωτή προέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή ξεκίνησε το βασικό έργο της Προανακριτικής Επιτροπής που εξετάζει τις καταγγελίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    Με απόντες τους κκ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, και αφού πρώτη η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του κ. Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση τριών βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Φρουζής ξεκίνησε την κατάθεσή του, η οποία ήταν η πρώτη από τη στιγμή ήρθε στο επίκεντρο της πολιτικής και δικαστικής επικαιρότητας η υπόθεση Novartis.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas προχώρησε σε αποκαλύψεις – βόμβα για τις πιέσεις και απειλές που δέχθηκε από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη προκειμένου να καταθέσει εναντίον πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Φρουζής φέρεται να αποκάλυψε ότι τον Μάιο του 2018 είχε άτυπη συνάντηση με την εισαγγελέα.

    «Ήθελε να συναντηθούμε άτυπα. Συναντηθήκαμε στην Λουκάρεως στην εισαγγελία με άλλα 6 άτομα. Μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα. Μου είπε «δεν εννοώ να μιλήσετε απλά» δηλαδή να μην καταθέσω όσα γνωρίζω αλλά κάτι άλλο».

    Ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι δέχθηκε και απειλές προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της κυρίας Τουλουπάκη καθώς ανέφερε: «μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου. Του απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια. Επέμειναν ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών. Ήταν ένας μοχλός πίεσης»

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φρουζής κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ανέφερε: «Σας ευχαριστώ που με καλέσατε να καταθέσω μετά από τόσο καιρό. Τα πρώτα δημοσιεύματα ήταν το 2016. Πέρασαν τρία χρόνια και κράτησα μια στάση θεσμική. Απέφυγα την δημοσιότητα. Ταλαιπωρήθηκα και υφίσταμαι bullying. Δεν ήμουν φαρμακάς». Αναφέρθηκε μάλιστα σε «δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και του Ντοκουμέντο το 2016 – 2017 με παρουσιάζουν ως τεχνοκράτη που είχε στόχο την επιτυχία της εταιρείας εις βάρος του Δημοσίου».

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον Φεβρουάριο του 2017 μετά τα δημοσιεύματα πραγματοποίηθηκε έλεγχος των αρχών στο σπίτι του. «Τότε άρχισα να καταλαβαίνω τι παίζει. Πήραν ακόμα και το laptop του γιού μου. Έγινε έλεγχος χωρίς να υπάρχει έκθεση. Δεν ξέρω καν ποιοι με έλεγξαν. Φεύγοντας μου είπαν “δεν βρήκαμε τίποτα” ενώ δεν υπήρξε και έκθεση κατάσχεσης».

    Ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι μετά τον έλεγχο στην οικεία του ακολούθησε άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών ενώ επισήμανε ότι δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων λειτουργούσαν ως προπομπός όσων θα ακολουθούσαν.

    Η κατάθεση του κ. Φρουζή θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής, την ερχόμενη Πέμπτη.



    ΣΧΟΛΙΑ