• Πολιτική

    Γιάννης Οικονόμου για πυρκαγιές: Είμαστε επικεντρωμένοι στην μάχη – Αργότερα οι ευθύνες για τα λάθη

    • NewsRoom
    Προειδοποίηση Οικονόμου σε αρνητές που εισβάλουν στα σχολεία: «Μην παίζετε με την φωτιά-Θα έχετε νομικές συνέπειες»

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου


    Θα σας μιλώ υπεύθυνα και με ειλικρίνεια ήταν οι πρώτες λέξεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου , Γιάννη Οικονόμου.

    Για τις πυρκαγιές είπε:

    «Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής για την χώρα. Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών. Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του Κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται.

    Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την Κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης.

    Η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του. Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης. Και αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες , όλους όσους μάχονται με τη φωτιά.

    Πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση με τις πυρκαγιές, κυρίως όμως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του, για να εμψυχώσει για να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που μερόνυχτα ολόκληρα μάχονται με αυτά τα πρωτόγνωρα σε ένταση και έκταση φαινόμενα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που όλοι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, όλοι να το καταλάβουμε καλά.

    Χρειάζονται την εμπιστοσύνη και την στήριξή μας οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, αυτοί που μάχονται για εβδομάδες με τις φλόγες.

    Και όσο αφορά την κριτική περί ανασφάλειας ας κατανοήσουν όσοι την ασκούν ότι την ασφάλεια την αντιλαμβάνονται πολύ φτωχά. Η Κυβέρνησή μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε: περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική. Πράγμα που στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι απέτυχαν οικτρά να πράξουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Γιατί μπορεί η υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν να είναι αυτονόητη εκείνο όμως που δεν ήταν αυτονόητο στο παρελθόν ήταν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων ανακούφισης και των πολιτικών ανασυγκρότησης. Και στο κομμάτι αυτό τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στο τομέα αυτό μιλούν από μόνα τους».

    Για την πανδημία είπε:

    «Η κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες.

    Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές. Και αυτό δεν θα είναι απλά ένα λάθος. Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

    Κατά τα άλλα ισχύουν απολύτως τα όσα έχουμε πει και θεσμοθετήσει το προηγούμενο διάστημα τόσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όσο και για την πρόθεση μας να μην ξανακλείσει η οικονομία. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά».

    Ερωτήσεις

    Για την φωτιά στα Βίλια και σε ερώτηση τι πάει λάθος και η φωτιά καίει για τέταρτη ημέρα, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «όλες οι δυνάμεις είναι εκεί. Μιλάμε για έναν νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων. Η φωτιά επιμένει γιατί οι συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας επιδεινώνουν τα πράγματα. Μιλάμε για φαινόμενα με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά».

    Η κριτική για το επιτελικό κράτος είναι ένα φθηνό αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα, δεν μπορεί να επιχειρείται ένας συμψηφισμός και να αγνοείται η δουλειά που έχει κάνει το επιτελικό κράτος τα τελευταία δύο χρόνια, απάντησε ερωτηθείς για δεύτερη φορά εάν έχουν γίνει λάθη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Σε τρίτη ερώτηση για τα λάθη που έχουν γίνει ο κ. Οικονόμου απάντησε «Είμαστε επικεντρωμένοι στην ώρα της μάχης».

    Για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος είπε: Δεν θα ξαναϋπάρξουμε ξέφραγο αμπέλι, δεν θα ξαναζήσουμε σκηνές του 2015 με την μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε καταστάσεις του 2015.

    Σε ερώτηση εάν θα γίνει ανασχηματισμός εξαιτίας και των λαθών που αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι έγιναν στις φωτιές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εξάλλου για τον ανασχηματισμό μόνο ο πρωθυπουργός θα δώσει απάντηση.

    Σε ερώτηση εάν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, απάντησε: «Όπως σας είπαμε αυτή την ώρα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, στόχος είναι να είμαστε αποτελεσματικοί».

    Ερωτηθείς πώς εξελίσσεται ο τουρισμός, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι πηγαίνει εξαιρετικά. «Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει δυσκολία να βρει κανείς δωμάτιο, πράγμα το οποίο κάτι σημαίνει».

    Σε ερώτηση για τον Στέφανο Τσιτσιπά απάντησε ότι για θέματα υγείας μπορούν να ενημερώνουν μόνο όσοι τα έχουν σπουδάσει και σε αυτούς πρέπει να ανατρέχουμε.

    «Θα έλεγα ότι όσοι αποτελούν σημείο αναφοράς, θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση απόψεων» υπογράμμισε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

    Ανακατατάξεις στο Μαξίμου: Αναβάθμιση Σκέρτσου, νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γιάννης Οικονόμου



    ΣΧΟΛΙΑ