• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Ποιοι προσπάθησαν να αλλάξουν γνώμη στον Καραμανλή, ποιον θέλει ο Μητσοτάκης στο Επικρατείας, η πιο νεαρή υποψήφια της ΝΔ και ποιος νομός βγάζει κυβέρνηση

    • The Predator

    Πόσο πιθανή είναι η τηλεμαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα;

    «Χλωμό» ήταν η απάντηση που λάβαμε από κορυφαίο στέλεχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ερώτηση για το αν θα γίνει τηλεμαχία (debate) ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Αυτό, βεβαίως, αφορά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, αυτή της 9ης Απριλίου, σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο.

    Διότι, για την επαναληπτική κάλπη, εφόσον απαιτηθεί, «όλα είναι ανοιχτά», όπως λένε οι ίδιες πηγές.

    Το ζητούμενο ωστόσο, για τους πολίτες, δεν είναι αν θα γίνει debate αλλά το αν οι διάλογοι δεν θα είναι…μονόλογοι, όπως συμβαίνει συνήθως.

    Άσε που από τα προηγούμενα τηλεοπτικά «δίπολα» (Έβερτ-Σημίτης, Καραμανλής-Παπανδρέου, Μεϊμαράκης- Τσίπρας) είδαμε τα αποτελέσματα και on και off camera…

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό, υποψήφιος και στην Α Θεσσαλονίκης

    Εκτός από τον Έβρο και τη Δυτική Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος και στην Α Θεσσαλονίκης.

    Αυτό συνάγεται εκ του γεγονότος ότι κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στη Θεσσαλία και την ομιλία στη Λάρισα -την οποία οι πληροφορίες τον έφεραν να επιλέγει ως τρίτη εκλογική περιφέρεια- ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία σχετική αναφορά.

    Έτσι, όπως εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ., όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στην επιλογή της Θεσσαλονίκης, πιθανότατα μετά από την απόφαση του Κώστα Καραμανλή (ο οποίος υπενθυμίζεται εκπροσωπούσε στη Βουλή επί σειρά ετών την πρώτη περιφέρεια της συμπρωτεύουσας) να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του θητεία.

    Και επιπροσθέτως, εξαιτίας των χαμηλότερων έναντι των πανελλαδικών ποσοστών που συγκέντρωσε το 2019 η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν «νότια» και ενόψει των επικείμενων εκλογών, σε αντίθεση με τους δείκτες Βελόπουλου, ο οποίος, πάντα σύμφωνα με μετρήσεις κοινής γνώμης, καταγράφει σχεδόν διπλάσια έναντι των δικών του πανελλαδικών ποσοστών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Θεσσαλονίκη.

    Τις προθέσεις του ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να τις γνωστοποιήσει και κατά την νέα επίσκεψη του στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

    …όπως και όλοι σχεδόν οι πολιτικοί αρχηγοί

    Στην περίπτωση αυτή, θα σημειωθεί ένα …ρεκόρ, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί θα βρίσκονται στα εκλογικά ψηφοδέλτια της Θεσσαλονίκης.

    Ήδη, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις προ ημερών.

    Ο Για(ν)ης Βαρουφάκης, εξελέγη από την Α Θεσσαλονίκης το 2019 και πιθανότατα θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

    Το ίδιο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

    Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει κι αυτός την Α Θεσσαλονίκης, προκειμένου να «κοντράρει» στα ίσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε θα έχει σημειωθεί ένα πρωτόγνωρο ιστορικά φαινόμενο.

    Για να δούμε τι θα δούμε…

    …αλλά η Λάρισα βγάζει κυβέρνηση

    Πάντως, μιας και αναφερόμαστε σε ιστορικά φαινόμενα, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική περιφέρεια που «βγάζει» αποτελέσματα, άρα και κυβέρνηση, είναι…η Λάρισα.

    Τον Ιούλιο του 2019, η ΝΔ συγκέντρωσε στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια 39,30% και στην επικράτεια …39,85%. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσπά πανελλαδικώς το 31,53% και στη Λάρισα το…31,25%

    Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια της Θεσσαλίας «έπεσε μέσα» και στην κυβερνητική αλλαγή του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε το 36,34% πανελλαδικώς και στη Λάρισα το …36,14%. Την ώρα που ο «θεσσαλικός δείκτης» έδινε 27,15% στη Ν.Δ. και αυτή έφτανε στο 27,81% σε επίπεδο επικράτειας.

    Το ίδιο και τον Ιούνιο του 2012 και πάει λέγοντας…

    Συμπέρασμα: Λάρισα-Δημοσκοπήσεις: 3-0

    Ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιάννης Μπρατάκος και η απόφαση του Κώστα Καραμανλή

    Τρία πρόσωπα επιχείρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταπείσουν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή να μην ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του θητεία.

    Σε συναντήσεις που έλαβαν χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως είναι φυσικό, αλλά και στα μηνύματα που αντηλλάγησαν μετά από το δείπνο Μητσοτάκη-Καραμανλή τον Ιούνιο του 2021-κατά τη διάρκεια του οποίου διεφάνησαν οι πρώτες ενδείξεις για τις προθέσεις του πρώην Πρωθυπουργού- και μέχρι τον προηγούμενο μήνα, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο Γιάννης Μπρατάκος, δεν κατάφεραν το επιθυμητό για τους ίδιους, να παραμείνει ο κ. Καραμανλής στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμα και την τελευταία εβδομάδα συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά χωρίς ανταπόκριση.

    Έτσι, οδηγηθήκαμε στο γνωστό τηλεφώνημα Καραμανλή-Μητσοτάκη, στη διάρκεια του οποίου ανακοινώθηκε η ειλημμένη απόφαση του πρώτου.

    Ο Πύρρος Δήμας στο Επικρατείας της ΝΔ;

    Επιμένουν οι πηγές του Predator ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς να συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση του Επικρατείας της ΝΔ ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

    Ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο είχε συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ελληνικές περιοχές της Αλβανίας, αλλά, καταφανώς συγκινημένος, είχε δηλώσει: «Η εικόνα με τον Μητσοτάκη και τον κόσμο στη Χειμάρρα ήταν ένα μεγαλείο και δεν μπορούσα να το χάσω με τίποτα».

    Καλές οι «μεταγραφές» Καρανικόλα- Σπυρόπουλου και άλλων μεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά μια πιθανή επιτυχία Μητσοτάκη με Δήμα στα ψηφοδέλτια, θα οδηγήσει άλλους «κάτω από τη μπάρα»

    Η πιο νεαρή υποψήφια της ΝΔ και αυτές των άλλων κομμάτων

    Στην ανανέωση, ηλικιακή και ευρύτερη, που επιχείρησε και κατάφερε να πετύχει (χάρη στην εργώδη προσπάθεια του Παύλου Μαρινάκη, του Θανάση Νέζη και του Γιάννη Μπρατάκου) η ΝΔ σε επίπεδο ψηφοδελτίων έχουμε αναφερθεί κατ΄ επανάληψη.

    Όπως και στην έντονη παρουσία γυναικών μεταξύ των υποψηφίων.

    Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού του «διπόλου» αποτελεί η Μαρία Πανοηλία, μόλις 27 ετών, δικηγόρος στη Μάνδρα Αττικής, η οποία θα δοκιμάσει και την πολιτική της τύχη στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος στη Δυτική Αττική.

    Αναζητώντας τα νομικά ενδιαφέροντα της 27χρονης υποψηφίου, «πέσαμε» πάνω και στις εργασίες της για την ποινική ευθύνη ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών, τα εγκλήματα πολέμου, αλλά και αναφορικά με τα ζητήματα θρησκείας στις εργασιακές σχέσεις. Κυρίως όμως την ειδίκευσή της στο δίκαιο που διέπει οικονομικά εγκλήματα.

    Χρήσιμο στην εποχή μας…

    Η Μαρία Πανοηλία έχει πάρει ήδη, το «βάπτισμα του πυρός» της πολιτικής στην πράξη, δίπλα στον κ. Πάνο Αλεξανδρή στην Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Θα είδε και θα άκουσε αρκετά.

    Πάντως, το ηλικιακό ρεκόρ κατέχει η Χριστίνα Λυμπερίδου, μόλις 25 ετών, υποψήφια με το ΚΚΕ στη Β΄ Θεσσαλονίκης, τελειόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, εργαζόμενη στον Επισιτισμό, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της.

    Στα αξιοσημείωτα και η υποψηφιότητα της σχεδόν συνομήλικης Μυρτούς Κοροβέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική, επίσης δικηγόρος, με μεταπτυχιακό στο «Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

    Η οποία μεγάλωσε σε πολιτική οικογένεια, καθώς ο πατέρας της είναι ο Στέλιος Κοροβέσης, πρώην Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου και Περιφερειακός Σύμβουλος.

    Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η νεαρότερη υποψήφια είναι η Σοφία Πάσχου, 28 ετών, δασκάλα, στην Ημαθία. Η τύχη της οποία είναι δεδομένη, καθώς προ ημερών, κέρδισε το φλουρί της πίτας της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής.

    Η Νίκη Κεραμέως, οι συντεχνίες και η συνεργασία των Α.Ε.Ι. με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια…

    Μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να έκανε πίσω στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με αποτέλεσμα να διατηρείται το «κρατικό μονοπώλιο» στην ανώτατη εκπαίδευση -με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια- όμως, η Νίκη Κεραμέως, έστω και τώρα, προχωρά, μέσω νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την εξωστρέφεια των ελληνικών Α.Ε.Ι., στα περιθώρια που αφήνει ο νόμος, τη συνεργασία-συμπράξεις με κορυφαία αμερικανικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως το Yale, το Johns Hopkins, το Columbia, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με ανάλογου επιστημονικού βεληνεκούς πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Καλά τα παραρτήματα με τη μορφή Διεθνών Κέντρων Εκπαίδευσης, τα Κοινά Προγράμματα, τα διπλά πτυχία και όλες οι δράσεις που προσπαθούν να υπερβούν το συνταγματικό κενό, όμως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης τετραετίας Μητσοτάκη, εφόσον οι πολίτες του δώσουν δεύτερη εντολή, θα είναι η πραγματική ρήξη με τα συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της (Τριτοβάθμιας) Εκπαίδευσης επί δεκαετίες

    …και η Νίκη Λυμπεράκη που έκανε «Τούρκους» τους Τούρκους και ανάγκασε τον Μπλίνκεν σε «μια από τα ίδια»

    «Πρόκληση της δημοσιογράφου» χαρακτηρίζουν Τούρκοι τις επίμονες ερωτήσεις της Νίκης Λυμπεράκη προς Αντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια της συνέντευξης που εξασφάλισε το MEGA από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Όπως μαθαίνει ο Predator, οι αυτονόητες ερωτήσεις της συναδέλφου «πόνεσαν» αρκετούς στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, οι οποίοι, μάλιστα, είδαν σε αυτές προσπάθεια της Λυμπεράκη «να αυξήσει την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας»

    Τούρκοι, από τις απαντήσεις Μπλίνκεν, αναδεικνύουν την εκτίμηση ότι «η Τουρκία δεν είναι χώρα που απειλεί». Ενώ, τονίζουν ότι «ο Μπλίνκεν σκλήρυνε τη στάση του όταν η Λυμπεράκη τον πίεσε».

    Υπενθυμίζουμε ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαρακτήρισε «υποθετική» την ερώτηση της Νίκης «τι θα συμβεί αν μια χώρα του ΝΑΤΟ επιτεθεί απρόκλητα σε μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ», ερώτηση δηλαδή, που έθετε τον πυρήνα της αναθεωρητικής απειλής Ερντογάν.

    Με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να προσθέτει βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, «ενθαρρύνουμε όλους μας τους φίλους να εμπλακούν διπλωματικά για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους και να μην προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες ή προκλητική ρητορική που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα έστω και ακούσια».

    Μια ακόμη δικαίωση του mononews

    Σε προχωρημένες συζητήσεις μαθαίνουμε ότι βρίσκονται τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ή, εναλλακτικά, εκσυγχρονισμού και επισκευής αρμάτων μάχης Leopard στη Βόρεια Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την παράδοση ενός αριθμού από αυτά που κατέχει ο ελληνικός στρατός στην Ουκρανία.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή ήταν μια από τις αντιπροτάσεις της Αθήνας στο αίτημα του Βερολίνου για αποστολή στο Κίεβο αρμάτων μάχης «που δεν χρειαζόμαστε ή έχουν προβλήματα»

    Σας το λέγαμε από τις 27 Οκτωβρίου, με αφορμή το ρεπορτάζ για το τετ α τετ Μητσοτάκη- Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου.