Περιεχόμενα
Ο «τρία σε ένα» Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος, ο Μάκης Πουνέντης και η Ευγενία Μανωλίδου
Ιστορική πρωτιά κατέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που χρησιμοποιεί ολογράμματα σε δημόσια πολιτική παρουσία του.
Μπορεί πριν από λίγα χρόνια ανάλογο εγχείρημα να επιχείρησε και ο Μελανσόν στη Γαλλία, εμφανιζόμενος ψηφιακά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των ολογραμμάτων, σε δύο μέρη ταυτοχρόνως, αλλά ο κ. Γεωργιάδης πρώτευσε, εμφανιζόμενος…σε τρία: Στο Ψυχικό, στο Γαλάτσι και στο Μαρούσι, στο πλαίσιο αντίστοιχων προεκλογικών εκδηλώσεων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τον Υπουργό, εκτός από την Ευγενία Μανωλίδου, προλόγισαν οι Μιχάλης Τσαουσόπουλος, ο οποίος βρίσκονταν στο Μαρούσι, και ο Μάκης Πουνέντης, από το Ψυχικό.
Είναι εντυπωσιακό και αξίζει να το δείτε στο youtube.
Πάντως, η σύζυγος του Άδωνιδος του έκλεψε την πρωτιά της ατάκας: «Από δω και πέρα έτσι θα βρισκόμαστε», του είπε και τα γέλια του υποψήφιου στον Βόρειο Τομέα ακούστηκαν εις τριπλούν.
Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός και Άγγελος Ζαχαρόπουλος: Δύο γενιές που τις ενώνει το νήμα της Ευρώπης
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, κατά την πρόσφατη εκδήλωση στο Ζάππειο με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης», στον κ. Άγγελο Ζαχαρόπουλο, έναν από τους καταλύτες για την ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ.
Ο κ. Ζαχαρόπουλος είναι ο μόνος επιζών από την ομάδα Καραμανλή, η απόφαση του οποίου να γίνει η χώρα μέλος της ΕΟΚ, άλλαξε το ρου της ιστορίας, το ρόλο, την ίδια τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας.
Η στήλη παρατήρησε και κάτι ακόμα. Εξαιρετικά σημειολογικό, άκρως πολιτικό και, πιστέψτε με, απίστευτα επίκαιρο.
Δίπλα στον 97χρονο Καρδιτσιώτη (γεννήθηκε στην Καστανιά Αγράφων), κάθονταν οι κκ. Σταύρος Παπασταύρου και Δημήτρης Πτωχός.
Δυο εκ των στενότερων συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, όταν εκείνος ήταν Πρωθυπουργός, που σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές που έζησαν από μέσα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συνετέλεσαν αποφασιστικά στο να μείνουμε στην Ευρώπη τις δραματικές εκείνες μέρες του 2014.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Παπασταύρου, για παράδειγμα, περνούσε ατέλειωτες ώρες στο «war room» του Μαξίμου, προσπαθώντας να κλείσει «μαύρες τρύπες» και να διαπραγματευτεί- βάσει και της τεράστιας σχετικής διεθνούς εμπειρίας του- από τη βέλτιστη δυνατή θέση με τους εκπροσώπους των…θεσμών.
Τώρα, η γενιά αυτών που μας κράτησαν στην Ευρώπη (Παπασταύρου-Πτωχός), σε πείσμα όλων όσοι διακινδύνευσαν να ρίξουν τη χώρα στα βράχια, καθήμενη πλάι-πλάι με τη γενιά που μας έβαλε στην Ευρώπη (Ζαχαρόπουλος), απολύτως δικαιωμένη, μπορεί να απολαμβάνει ήσυχη τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς της. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως έκανε πάντα.
Ακόμα κι όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο των εξελίξεων, ουδέποτε ασκούσε «διπλωματία των μεγαφώνων».
Κάτι που, όπως μαθαίνει ο Predator, θα συνεχίσει να πράττει και την επόμενη μέρα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί εκ νέου σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις.
Οι κόντρες στην Α΄ Αθήνας
«Κονταροχτυπιούνται» για την πρώτη θέση στην Α΄ Αθήνας οι κκ. Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης με τις «κακές γλώσσες» να λένε ότι ο σημερινός υπουργός Τουρισμού φέρεται κατάτι δυσαρεστημένος με τις φήμες που κυκλοφορούν σε στενούς και ανήλιαγους δρόμους της πρωτεύουσας περί «πριμοδότησης» από «ψηλά» του σημερινού υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο καλός αμυντικός- από τα χρόνια του μπάσκετ- Βασίλης Κικίλιας έχει κάνει τις δικές του συμμαχίες, εκτός των άλλων και με την κα. Άννα Ροκοφύλλου, η οποία, με τη σειρά της, καταγράφει μια αξιοσημείωτη δυναμική, με πρόσωπα που γνωρίζουν την πολιτική κάτοψη της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας να υποστηρίζουν ότι έχει περάσει την κα. Φωτεινή Πιπιλή στη «μάχη» για την έκτη θέση.
Ωστόσο, η γνωστή (μια φορά -πάντα) δημοσιογράφος, εκτός από το ρεκόρ ερωτήσεων στη Βουλή, μεταξύ όλων των βουλευτών της ΝΔ, στο προεκλογικό της φυλλάδιο έχει μια γλαύκα της Αθήνας, η οποία εκτός από τον χαρτοφύλακα, κρατάει και…σκουπόξυλο.
Πάντως, ο Βασίλης Κικίλιας πρέπει να προσέξει λίγο την ηλεκτρονική παρουσία του, διότι η επίσημη ιστοσελίδα του (σύμφωνα με τη Google) είναι …παρατημένη.
Με αποτέλεσμα, στην ενότητα «Γραφείο Τύπου», για παράδειγμα, να βλέπει κανείς ως πιο πρόσφατες συνεντεύξεις του μια που χρονολογείται από τις 13 Ιανουαρίου του 2021 και μια δεύτερη από τις 6 Δεκεμβρίου του 2020.
Και την υπουργική του δράση να σταματά στο …Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις σε Α΄ και Β΄ Πειραιά
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μυστική δημοσκόπηση που διενήργησε γνωστή εταιρεία στην Α΄ Πειραιά, πρώτος εμφανίζεται ο Κώστας Κατσαφάδος, δεύτερη η Δόμνα Μιχαηλίδου, και ακολουθούν Γιάννης Μελάς, Νόνη Δούνια, Νίκος Μανωλάκος και Νίκος Βλαχάκος.
Στη Β Πειραιά, μακράν πρώτος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος με τους Γιώργο Βρετάκο και Γιάννη Τραγάκη να φέρονται ότι δίνουν τη μάχη για τη δεύτερη θέση
Οι πολιτικές παροιμίες και τα ανέκδοτα του Δένδια
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Θεό και σε έναν καλό υπουργό Εξωτερικών;
«Ο Θεός είναι παντού. Ο καλός υπουργός Εξωτερικών είναι παντού, εκτός από τη χώρα του».
Αυτό απαντά σε συνομιλητές του ο κ. Νίκος Δένδιας όταν ερωτάται για τα πάνω από ένα εκατομμύριο μίλια που διήνυσε αυτά τα τέσσερα χρόνια.
Ενώ, κατά την πάγια τακτική του να «χρεώνει» την υψηλή δημοφιλία του και την αδιαμφισβήτητη πρωτιά που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις στο έργο και τα αποτελέσματα της «κυβέρνησης Μητσοτάκη» στην εξωτερική πολιτική, σαρκαστικά ετοιμόλογος, δηλώνει: «Για χάρη του βασιλικού, ποτίζεται και η γλάστρα, και στην περίπτωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, εγώ είμαι η γλάστρα».
Αν και σε πρώτη ανάγνωση ο ΥΠ.ΕΞ καταφανώς «αυτοτρολάρεται», με την άνεση που του δίνουν τα ποσοστά στο Νότιο Τομέα της Αθήνας όπου είναι και πάλι υποψήφιος, κάποιοι διακρίνουν να αιωρείται στο χώρο μια ανεπαίσθητη χροιά από τη βαριά φωνή του Τσώρτσιλ, ο οποίος, με την πολυετή εμπειρία του κατέληξε στο «Ένα αστείο είναι κάτι πολύ σοβαρό»….
Ο Κώστας Τσιάρας, τα καφενεία και ο Γιάννης Στουρνάρας
Μπορεί η προεκλογική εκστρατεία να κινείται σε ρυθμούς TikTok, όμως, κάποιοι, επιμένουν παραδοσιακά.
Ένας από αυτούς ο «υπουργός της καρδιάς μας» κ. Κώστας Τσιάρας, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στην Καρδίτσα.
Ο άκρως συμπαθής αλλά πολιτικά άκρως αναποτελεσματικός κ. Τσιάρας, λοιπόν, έχει πάρει «σβάρνα» τα καφενεία της εκλογικής του περιφέρειας, διοργανώνοντας -συνήθως ανά μισή ώρα, όταν οι αποστάσεις το επιτρέπουν – μικρές προεκλογικές συγκεντρώσεις, ανάλογης εμβέλειας, σε μια προσπάθεια να εκλεγεί στην επόμενη Βουλή, της οποίας, όπως θέλει να πιστεύει, θα έχει και την προεδρία.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά από τις σχετικές αναφορές-«αδειάσματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ρυθμούς απόδοσης της Δικαιοσύνης τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, κατά την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος, ήρθε να προστεθεί στους «fun» του κ. Τσιάρα και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν ερωτάται σχετικώς, τονίζει ότι «έχουμε μείνει πίσω στον εκσυγχρονισμό των δομών του δημόσιου τομέα. Έχουμε καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Αυτό για την οικονομία είναι αρνητικό».
Σε ποια ερώτηση έρχεται η ανωτέρω απάντηση; Στο τι ανησυχεί περισσότερο την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας και σε ποιους τομείς πρέπει να «τρέξουν» μεταρρυθμίσεις.
Σε ποια θέση σπουδαιότητας βρίσκονται οι (μη) μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, κατά τον κ. Στουρνάρα;
Στη δεύτερη, αμέσως μετά την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας.
Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Διοικητής από αυτούς που «φωνάζουν» για τη στασιμότητα στη Δικαιοσύνη και στις επιπτώσεις της στις επενδύσεις και την οικονομία, πέρα από το κοινό περί δικαίου αίσθημα
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος η πρωτιά στην Ηλεία και το «υπουργικό κουστούμι»
«Σαρώνει», μαθαίνουμε, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Ηλεία, στην νέα εκλογική περιφέρεια που τον έταξε το καθήκον της κομματικής νομιμοφροσύνης.
Ο τέως Επίτροπος, πρώην Υπουργός και πρώην Δήμαρχος, έρχεται πρώτος και στον δεύτερο σταυρό των ψηφοφόρων της ΝΔ, πράγμα που σημαίνει ότι, πέρα από τον υποψήφιο που ο καθένας από αυτούς επιλέγει, δίνει και έναν σταυρό στον κ. Αβραμόπουλο. Με αποτέλεσμα το άθροισμα να προκαλεί ευνόητο εκλογικό προβάδισμα για τον καταγόμενο κατά το ήμισυ (τη μεριά του πατέρα του), από το Αυγείο της Αμαλιάδας υποψήφιο βουλευτή.
Ο εξαίρετος διπλωμάτης σε ένα από τα κεντρικά του προεκλογικά μηνύματα, μας λένε πηγές που ακολουθούν το ρου του Μέσου και Κάτω Αλφειού, που αποστραγγίζει τις περιοχές της ορεινής και πεδινής Ηλείας, αναδεικνύει το: «Η συμμετοχή μου εδώ, σηματοδοτεί μια στροφή των κέντρων λήψεων αποφάσεων από την Αθήνα στην ελληνική περιφέρεια».
Το οποίο, βάσει του Γιν και του Γιανκ (όλα είναι δυνατόν να περιγράφουν μέσα από δύο αντίθετα και συμπληρωματικά στοιχεία ενός δυαδικού κόσμου), μπορεί και να σημαίνει «εκλέξτε με ώστε η περιφέρεια να έχει υπουργό στα κέντρα λήψης αποφάσεων».
Εξάλλου, το υπουργικό «κουστούμι» πάντα πήγαινε στον «ηγέτη των κομψών», όπως τον αποκαλούσε γνωστή σατιρική εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού.
Το βέβαιον είναι ότι στην περίπτωση εκλογής και φυσικά υπουργοποίησης Αβραμόπουλου, η συναίνεση, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και που τόσο απουσιάζει από το πολιτικό σκηνικό, θα έχει βρει έναν διαχρονικό σύμμαχο.
Τα «copy paste» της Νίκης Κεραμέως
Το «copy paste» ή αντιγραφή σε απλά ελληνικά, αποτελεί διαχρονικά μια κατακριτέα επιλογή, που κάποιες φορές, στο εξωτερικό, είχε και μοιραία αποτελέσματα για πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα που «συνελήφθησαν» να αντιγράφουν αντιπάλους τους (Ερντογάν, Κασουλίδης, Μελάνια Τραμπ για να θυμηθούμε μόνο μερικά πρόσφατα παραδείγματα)
Το θέμα είναι τι γίνεται όταν αντιγράφεις …τον εαυτό σου.
Το οποίο δεν είναι απαραιτήτως μεμπτό. Ιδίως όταν έχεις μεγάλη ιδέα γι΄ αυτόν.
Όμως, δημιουργεί αλγεινή εντύπωση -πέρα από το ότι θεωρείται « κομμάτι περιαυτολογικό»- όταν πρόκειται για υπουργό. Σε κάθε περίπτωση, αποτυπώνει μια νοοτροπία που δεν ταιριάζει σε μια υπουργό Παιδείας.
Μιλάμε για την κα. Νίκη Κεραμέως, η οποία, όπως μας λένε φανατικοί αναγνώστες των συνεντεύξεών της, δίνει ταυτόσημες απαντήσεις στην ερώτηση για το έργο της στην Παιδεία
«Τολμήσαμε τη συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ξεκινώντας από τη βάση, το νηπιαγωγείο και φθάνοντας στην κορυφή, το πανεπιστήμιο και τη διά βίου μάθηση. Αλλάζει το περιεχόμενο», μπορεί να διαβάσει κανείς σε μια πρόσφατη συνέντευξή της.
«Για πρώτη φορά τολμήσαμε μία συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο. Δρομολογήσαμε την αλλαγή του περιεχομένου της εκπαίδευσης», είναι ένα απόσπασμα σε ανάλογη ερώτηση, λίγες μέρες αργότερα.
Είναι καλό να είναι κανείς σταθερός στις απόψεις του, αλλά το να τις διατυπώνει με ταυτόσημες εκφράσεις παραπέμπει σε άλλα…σχολικά παραπτώματα.
Ελπίζουμε να οφείλεται στο φόρτο της προεκλογικής εργασίας, αλλά και πάλι…
Ο Αλέξης Τσίπρας, η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και η Έφη Αχτσιόγλου
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το έθεσε με…μπασκετικούς όρους (κερδίζεις μένεις, χάνεις φεύγεις, κερδίζεις παίζεις), όπως λένε και στην γενέτειρα του αθλήματος τις ΗΠΑ, και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να λέει από τη μία «εφόσον μπήκα νωρίς, ελπίζω, εύχομαι να βγω και σχετικά νωρίς, να μην με πάρουν τα βαθιά γεράματα» και από την άλλη να εκπέμπει το αυτοσυντηρητικό « αν χάσει ο Μητσοτάκης θα στραφούν εναντίον του.
Ενώ εγώ αν χάσω θα ακούσω κριτική», όμως, στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, μαθαίνουμε, ότι ταυτόχρονα με την… αιδήμονα σιωπή κορυφαίων στελεχών, κυοφορούνται εξελίξεις και ανακατατάξεις στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το πρόσωπο της κας. Έφης Αχτσιόγλου.
Κι αυτό διότι από τη μια μόνο αρνητικά δεν θα έβλεπαν μια πιθανή υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και φυσικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Και από την άλλη, «προεδρικοί» όπως οι Σπίρτζης, Παππάς, Δούρου και άλλοι, θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνουν το παν για να ορθώσουν εμπόδιο στην φέρελπιν Γιαννιτσιώτισσα.
Ο πρώτος λόγος ανήκει στον κ. Τσίπρα και πως σχεδιάζει την υστεροφημία του.
Τι θέλει να προσθέσει δίπλα στον χαρακτηρισμό «ο πιο παλιός πολιτικός αρχηγός», που ήδη τον συνοδεύει.
Διαβάστε επίσης